GROTTO REVIEW: Exit festival – Dan treći

Hanna Wants, MK!

395
Exit 2015 - Dan treći

Znate kako kažu da je najbolja žurka kad je neplanirate? Treći dan EXIT festivala bi mogli tako da okarakterišemo.

Krenuo smo oko 22:30h da čujem malo John Newman-a, međutim stigao sam tačno kada je izgovorio “Thank you Serbia, you are the best…“. Prvi promašaj, ali nema veze wAFF počinje na Dance Areni u 23:00h – taman njega da čujem, kad tamo vidim da je Peppe, duboko zašao u njegov set. U fazonu sam “ma sve je kul, sigurno kasni, a i Peppe bogami odlično giba masu uz sporiji tech house i techno groove“. Skoro je 23:45h, a wAFF-a još nema. U tom trenutku dobijamo informaciju da neće ni doći, jer je otkazao iz nekog nama nepoznatog razloga. Vraćam se do Main Stage-a gde upravo kreće Manu Chao. Stižem tačno pred početak, sam, potpuno razdvojen od ostatka svoje Grotto ekipe, ali to nije ni bitno, jer kad ste na koncertu Manu Chao-a, svi ste jedna porodica. Toliko pozitive, retko se viđa na koncertima gde svi dele rakiju, pivo, zagrljaje dok se oseća blagi miris gandže. Manu kreće odmah jako i ekspolzivno vrteći pesme kao što su “Mala Vida“, “Me Gustas Tu“, “King Of The Bongo” i naravno meni omiljenu “La Vida Tombola” koju je posvetio legendarnom Maradoni.

Nakon sat vremena odlazim do Urban Bag-a kako bih napunio bateriju, jer moram da se nađem sa mojima nekako na kraju. Tamo upravo kreću Fakir, DJ Z i Disney D. Uz par partija Tekken-a koji stoji u backstage-u cujem NiCe7 remix pesme “The Beat” koju izvode DJ Pierre i Supernova. Urban Bug kao i svake godine je pun iz opravdanih razloga. Domaći lineup uvek izvrti sjajno, a tako je bilo i sinoć.

Oko 15 do 2 se većina ekipe lomila gde će, jer počinje Martin Garrix. Na Main Stage-u je vrtela Hanna Wants koja je bila pravi pogodak za klabere. Uz tvrđi jackin i tech house groove čuli smo sjajnu pesmu “Oh Baby” – Mak & Pasteman, zatim je ređala sjajne obrade pesma kao što su Daft Punk – Work It, Eurythmics – Sweet Dreams i mnoge druge.

Hanna Wants je bila poptuno pogodak iz UKF ekipe nakon koje je došao Just Blaze. Nismo njega planirali da slušamo, ali smo želeli da ostanemo dok se masa ne raščisti sa Martin Garrix-a pa smo ostali još malo što se opet pokazalo kao dobra odluka. Just Blaze je američki hip-hop, r-n-b DJ koji vrti sve i svašta između ostalog. Vokal mu je u rangu Fatman Scoop-a, dok mu je DJ skill u rangu Jam Master Jay-a. Bacao je skrečeve, loop-ove i svoje vokale dok su se ređale numere artista kao što su Kendrick Lamar, Drake, DMX, John Newman, Beyonce, Jay Z, Kanye West i mnogih drugih. Šarao je kroz oldschool hiphop do trap-a i drum’n’bass-a. Ostali smo na mainu duže nego što smo planirali, jer je bio pravo osveženje između klupskih setova.

Oko 03:45 smo krenuli na Dance Arenu gde je i dalje Martin Garrix vrteo. Sva sreća stigli smo na poslednju pesmu tako da se dobar deo Dance Arene ispraznio. Čisto da se razumemo nemamo ništa protiv Garrix-a, ali kad čujete prvih 15 minuta njegovog pre-recorded seta znaćete šta da očekujte i u narednih sat i po. MK počinje sa svojom dub verzijom “My Head Is A Jungle” i odatle se stvara osećaj kao da je veče počelo na Dance Areni. Puštao je mahom vokalni house tako da smo čuli obrade pesama kao što su “Reverse Skydivin'”, svoj nov remix za Beyonce, ali i “Caution You” u remixu John Aquavive i Olivier Giacomotto-a koji smo morali da zabeležimo.

U međuvremenu svratili smo i do Guarana No Sleep stage-a gde je ustvari Happy Novi Sad ekipa. Lag b2b Scalameriya je jedan od onih vanvremenskih setova gde ste mogli da čujete najapstraktnije zvuke techno muzike. Toliko je bilo dobro na tom stage-u da kad smo se vratili da čujemo Nastića sve nam je zvučalo dosadno i slabo. Bili smo u fazonu “polako da se priviknemo”, ali prosto to nam više nije bilo to. Nastić je zab’o par sjajnih numera sa vinyl-a koje vrlo verovatno nikada nećemo saznati, ali to je bilo to što se tiče našeg provoda. Highlight večeri je svakako bila sjajna akcija Beat ekipe, EXIT tima i Fluid Dance devojaka koje su izašle kada je počela Francesa Lombardi sa majicama “4 Manya – SMS 100 na 3030”. U pitanju je podrška našem prijatelju i kolegi Manji, kome je dijagnostikovan redak oblik sarkoma i za čije lečenje je potrebno 120.000 evra. O tome možete da pogledate više na 4 Manya / Za Manju stranici.

 

Subota je sve u svemu sjajno prošla, a mi večeras ostajemo do kraja, jer su nam tu Mene, Kristijan Molnar, Faithless, Vem & Doo, Leftfield LIVE, Tale Of Us, Dixon, Simian Mobile Disco, Roman Fluegel i Klangkarrusell! Vidimo se na tvrđavi.

Tekst: Vladimir Trifunović
Photo: Benny Take a Moment
Video: Marko Bjelić