GROTTO REVIEW: A State Of Trance 750 (Utrecht)

419
A State of Trance 750

27. februara smo imali priliku da prisustvujemo A State of Trance-u koji se održavao pod pokroviteljstvom ALDA Events-a. Festival je bio održan u Holandiji, tačnije u gradu Utrecht. Ovo je bila 15. godišnjica istoimene radio emisije čiji je stvaralac Armin Van Buuren. Sam festival važi za jedan od glavnih ”stubova” elektronske muzike.

12798870_10153999453443653_975869464706791781_n

U hali, poznatijoj kao Jaarbeurs, čekala su nas četiri stejdža (Main stage, I’m In A State of Trance, Who’s Afraid of 138 i 15 Years and Counting) i Radio Dome sa kog se Armin Van Buuren uključivao tokom celog programa, uživo. Po zvaničnim podacima ovom festivalu je prisustvovalo čak 35 hiljada ljudi. Ogromna brojka morate priznati. U teoriji, festival je trebao da traje od 21h do 6h. Međutim, na našu veliku žalost main stage je bio zatvoren od pola 5 ujutru, zbog nesreće koja je zadesila jednog od izvođača, Paul van Dyk-a. Naime, pomenuti DJ je, posle samo 20 minuta započetog seta,  pao sa bine i dobio ozbiljne povrede glave. Odmah je prebačen hilihopterom u bolnicu u Amsterdamu. Odluku o zatvaranju stejdža doneo je Armin Van Buuren, koji je trebao da nastupa posle Paul van Dyk-a sa specijalnim vinyl setom, za koji se pripremao mesecima unazad. Na veliku žalost publike, koja je pristigla u Utrecht iz svih delova sveta, Armin je odlučio da ipak ne održi pomenuti set. Na drugim stage-vima, žurka je nastavljena do ranih jutarnjih sati.

Najveći deo vremena sam provela na stage-u Who’s Afraid of 138 (misleći se na 138bpm 🙂 ) gde su nastupali: Ferry Tayle, Standerwick, Jordan Suckley, Ben Nicky, Bryan Kearney, Astrix i Vini Vici. Ovaj stage iz godine u godinu postaje sve popularniji i popularniji ali organizatori i dalje nisu odlučili da ga prošire. Sama ljubav prema psy trensu je sve veća iz dana u dan, a sami gore napomenuti DJ-evi vole da ekpserimentišu sa tim psy ”trzavicama”.

ben nicky

Nastuprot WOA 138 stage-u, bio je main stage koji je bio centar dešavanja. Sam prenos na radio stanicama širom sveta kao i live stream je bio upravo sa ovog stejdža, pa je zbog toga bio pun LED zidovima, laserima, vatrometima i raznim oblicima pirotehnike. Na main stage-u su nastupali: Ruben de Ronde, Khomha, Marlo, Armin Van Buuren, Gareth Emery i Paul van Dyk.

gareth emery

Ovo mesto je bilo namenjeno ljubiteljima nešto malog drugačijeg zvuka, kao što je recimo neki vid komerijalnog trensa, onog koji je danas nešto više popularniji kod mlađe publike. U 00:30h sve je bilo spremno za najvažniji trenutak “Celebration Moment” sa Armin van Buurenom. 15 godina trensa je bilo spakovano u videu od 15 minuta. Događaj je bio veoma poseban za sve što možete i videti u sledećem videu.

Stage 15 Years and Counting je stage na kom je preovladavao classic trance. Nastupali su : Misja Helsloot, Andy Moor, Rang 1, Lange, Cosmic Gate, M.I.K.E. Push, Signum. Mike me je ”izuo” iz patika od predobrog seta i mog nenormalnog igranja 🙂 Posle njegovog seta na red je došao Signum čiji set je bio i više nego odličan od samog početka. Mislim se u sebi, toliko je dobar set ali moraću da ga napustim ukoliko želim da se nekako dovučem do main stage-a i čujem Armina. Baš u tom trenutku primam poruku od drugarice (svaka čast za holanđane koji su nam obezbedili besplatan wifi 🙂 ). Kaže: ’’ Ovde se nešto dešava, muzika je prestala, ne moraš da dolaziš za džabe’’. Bila sam zbunjena jer nisam znala šta se dešava ali već posle par minuta ljudi oko mene su počeli da pričaju o tome šta se desilo jadnom Paul-u.

lange

Četvrti stage je bio I’m in a state of trance na kom su nastupali: Rodg, Willem De Roo, Jochen Miller, Protoculture, Mark Sixma i David Gravell. Na ovom stejdžu su uglavnom nastupali izvođači koji izdaju albume i singlove za izdavačku kuću Armada Music. Za mene nešto komercijalniji zvuk pa se nisam dugo zadržavala ovde, ako izuzmemo samo momenat kad sam ”morala” da budem prisutna kako bih bolje videla koliko je zgodan Jochen Miller 🙂 Ali mimo toga ništa interesantno 🙂

Jochen Miller

Armin posle proslave u Utrechtu lagano pakuje kofere i ide putem Majamija, gde je i ujedno poslednja stanica A State of Trance 750. Događaj ćete moći da pratite 20.marta, uživo putem live stream-a. A ukoliko pak želite da jednog dana budete deo A State of Trance ekipe, pratite Arminovu radio emisiju svakog četvrtka na di.fm, gde će i uskoro objaviti gradove za 800. izdanje.