U susret Amsterdam Dance Event-u

613
ADE

Ostalo je još samo meseca dana do najvećeg i najmasovnijeg događaja u Holandiji. Ovde je naravno reč o Amsterdam Dance Event-u. Muzička konferencija i festival koji traje 5 dana a okuplja na hiljade i hiljade posetilaca. Iz godine u godinu interesovanje za ovaj dogadjaj raste pa ajmo malo da se bolje upoznamo sa njegovim početcima kao i sa tim šta sve možete videti za tih 5 dana.
Sve je počelo davne jeseni, 1996. godine, kada je ADE održan kao trodnevna konferencija na kojoj je prisustvovalo 30 DJeva. Danas ADE predstavlja najveću muzičku konferenciju i najveći klubski festival na svetu, u svim oblastima elektronske muzike. Iako kraj leta za većinu gradova označava kraj festivalske sezone, prelazak iz kratkih rukava u duge, pakovanje rejverskog outfita i odlaganje za sledeću godinu, to ipak nije slučaj sa Amsterdamom. ADE vam nudi pregršt muzičkog edukativnog programa a tako i širok spektar kako dnevnih , tako i noćnih žurki. U glavnom gradu Holandije u ovom periodu okupljaju se najveći muzički velikani, jer je ADE imperativ za sve koji imaju bilo kakve veze sa elektronskom muzikom. Uoči ovogodišnjeg izdanja, iznosimo vam neke činjenice – očekuje se 2.000 DJeva, petodnevni program koji će biti održan u 80 različitih klubova, preko 300 različitih događaja i preko 350.000 posetilaca iz preko 70 zemalja. Ovde ne govorimo samo o žurkama, govorimo o 24časovnom programu koji traje 5 dana. Zato hajdemo da prođemo kroz svaki program koji nudi ova manifestacija.

ADEADE FESTIVAL
Ovo je zabavan deo za sve one koji ne znaju toliko o muzičkom biznisu, ili nisu toliko u tom svetu. ADE Festival ukljušuje brojne žurke iz svih muzičkih stilova. 2.000 izvođaca čine deo ovog programa. Ulice Amsterdama su 24časa, 5 dana, ispunjene umetnicima, ljudima koji su sastavni deo muzičkog biznisa, a samim tim i hiljadama neumornih nasmejanih klabera koji idu od kluba do kluba. Imajte na umu da je ovo samo jedan mali delić ADE Festivala. Za ovu godinu svakako bismo izdvojili žurku pod nazivom In Trance We Trust, na kojoj će nastupati velemajstori iz trance sveta : Bryan Kearney, Sean Tyas, Menno de Jong, John O Callaghan, Will Atkinson, Mark Sherry, Sied van Riel, James Kiedis, Ram, Adam Ellis i mnogi drugi.

ADEADE PLAYGROUND
Sta biste trebali da znate o ADE Playground-u? Ovaj segment pokriva svaki centimetar ovog grada. Uključujući stotine događaja vezanih za bioskop, umetnost i slično. Imaćete mogućnost da prisustvujete brojnim tematskim projekcijama, muzičkim prezentacijama, takmičenja između samih umetnika, izložbama, modnim revijama, interaktivnim konferencijama, promotivnim aktivnostima i muzičkim nastupima na potpuno slučajnim mestima širom grada u potpuno slučajnom dobu dana. Ono što bi još bilo zanimljivo spomenuti jeste svakako takmičenje u iscrtavanju grafita, diskusije o proizvodima sa predstavnicima različitih brendova kao što su Pioneer, razne prezentacije i još dosta toga. Ove godine imaćete priliku da čujete dosta zanimljivih stvari i od vodećeg holandskog label-a, poznatijim pod imenom Spinnin Records.

ADEADE CONFERENCE
Ovaj treći segmenat ADE-a, je i dosta ozbiljniji a obuhvata konferencije. Veliki broj bitnih ljudi iz muzičke industrije, novinara a i nove muzičke nade. Ovo je mesto gde bi trebalo da budete ukoliko imate u planu da se ozbiljnije bavite stvarima u ovoj branši. Na 9 različitih lokacija čekaće vas 400 predavača i preko 5.500 posetilaca. ADE konferencija je podeljena u nekoliko segmenata. Prvi i najvažniji je ADE Pro koji se održava u Felix Meritis-u i The Dylan hotelu. Svake godine privlači na hiljade delegata iz celog sveta gde se govori o iskustvima u ovoj industiji, statistikama i oblikovanjem budućnosti iz muzičke sfere, predstavljanje najvećih brendova/proizvoda. Sledeći segment je ADE Beamlab i ovo je pravi raj za sve one koji su zaluđeni tehnologijom. Sadrži prezentacije vodećih scenografa, live video operatora, grafičkih dizajnera i vizuelnih umetnika. ADE Sound Lab, je program koji pokriva sve što biste trebali da znate o zvuku. Ovde ćete pak imati priliku da čujete pojedinosti vezane za sitnezu zvuka, audiovizuelnu umetnost, inovativne načine proizvodnje zvuka. Takođe, program obuhvata i razgovore, synth-building radionice, audiovizuelne instalacije i nastupe uživo. I ljubitelji hip hopa mogu naći nešto što bi odgovaralo njihovom ukusu, reč je o ADE Beats-u, koji je osmišljen kao platforma za hip-hop, bass i beats industriju. ADE Dance&Brands – konferencija posvećena povezivanju brendova sa elektronskom muzičkom scenom. Ove godine ćete moći da čujete neke zanimljivosti od FRUKT agencije, ID&T x Endemol, PechaKucha, Maask i još mnogih drugih. Zatim imamo ADE Green – fokusirana na održivost i kako poraditi na implementaciji prakse u poslovanju. ADE Next – platforma koja nudi širok program za novije DJ i producent generacije, predvođena vodećim stručnjacima u muzičkoj industriji, uključujući rukovodioce, talent scout-e i booking agencije. ADE University – program koji ima za cilj da inspiriše i obrazuje novajlije u ovoj sferi. Ovaj segment nudi jedinstven program pun interaktivne diskusije, predavanja, stvarajući veliku priliku za buduće muzičke stručnjake u razmeni ideja sa vrhunskim profesionalcima iz EDM industrije. Kao šlag na torti je inovacija pod nazivom Hard Dance Event, koja povezuje profesionalce na strani hard style-a. Jednodnevne karte možete naći po ceni od 275e. Ukoliko želite potpuni užitak od 5 dana, trebalo bi da izdvojite 440e.

ADEAMSTERDAM MUSIC FESTIVAL
Ako nekoga pitate gde je najbolji provod na Amsterdam Dance Event-u, svako će vam reći da je to Amsterdam Music Festival! Festival sa najjačom, najskupljom i najimpresivnijom postavom u istoriji elektronske muzike. Ovoj žurci prisustvuju najpopularniji izvođači današnjice – Armin van Buuren, Nervo, Tiesto, David Guetta, Martin Garrix, Dimitri Vegas&Like Mike, Hardwell, Oliver Heldens i mnogi drugi. AMF je lansiran u partnerstvu sa ADE 2013.godine i bukvalno je preko noći postao najveći indoor festival na svetu.

ADE

Ove godine ADE će se održati u periodu od 19. do 23. oktobra. Većina hotela je prebukirana za taj period i nije vam ostalo dosta izbora ukoliko se sad odlučite da krenete put Amsterdama. Ovo je nešto što se planira i po godinu dana unapred. Iako je i veći deo žurki rasprodat, i dalje imate šansu da stignete do svojih karata. Ako ne ove godine, svakako planirajte da posetite ovu muzičku manifestaciju sledeće godine. Ovogodišnji line up obećava a možemo zamisliti šta nas čeka sledeće godine 🙂

Više detalja možete naći na zvaničnoj ADE stranici.