Fred P – Uvek budite ono što jeste

289
Fred P Black Jazz Consortium Soul People Music Earth Tones

Fred P a.k.a. Black Jazz Consortium jedan je od pionira njujorškog house zvuka. Otkako je pokrenuo svoju etiketu Soul People Music/Earth Tones, Fred P je snimao, gradio i poklanjao publici svoju muziku. Vođen filozofijom da je muzika univerzalni jezik dostupan svima, prošlog leta je nastupio na Lovefestu, kada smo popričali sa njim.

Možeš li da objasniš filozofiju svoje muzike?

Sve što mogu da kažem o tome je da sebe iskreno izražavam kroz nju. Šta je, tu je. Uvek budite ono što jeste! To je moja filozofija.

Kako je nastao tvoj jedinstveni muzički pečat?

Napredovao sam od mračnog i sumornog do nekog zvuka koji je više orijentisan za žurku. Sva moja muzika ima neku emociju, samo su različita raspoloženja uticala na evoluciju mog muzičkog ukusa.

Jako si minimalističan. Kada manje postaje više?

Kada se previše dešava.

Znači: osnovni ritam, proste emocije, dobar fluid u traci?

Prosto je dobro, posebno kada pokušavaš da komuniciraš kroz muziku. Nekada je komplikovanije bolje, ali ako se baviš repetitivnim ritmovima, jednostavno je često dobar izbor. Naravno, posle određenog vremena će ti dosaditi, tako da bi trebalo da imaš bogat rečnik kako bi predstavio celu sliku.

Black Jazz Consortium Fred P Soul People Music Earth Tones

Da li je Robert Hood nekako uticao na tvoje shvatanje minimalizma u muzici?

On je pionir i legenda, jedan od kreatora šablona (nacrta) po kome se današnji minimal radi.

Koliko si puta želeo da odustaneš od svega?

Dosta. Nekoliko puta sam želeo da odstanem, ali život ima sjajan mehanizam koji te usmeri u dobrom pravcu i pokaže ti gde bi trebalo da ideš. Zato upravo i pričamo sada. Nekad poželiš da odustaneš od svega, ali tada je baš trenutak kada bi trebalo da daš sve od sebe.

Zašto si svoj drugi projekat nazvao Black Jazz Consortium?

Originalno se zvao Brooklyn Jazz Consortium, ali sam se preselio u Queens (deo Njujorka) i od tada sam Black. Jazz jer verujem u džez muziku. Consortium zato što imam dosta ideja koje bi trebalo da pretočim u jednu veliku ideju.

Na koje tvoje projekte bi trebalo obratiti pažnju?

Izašao mi je album 5 (Five) na Mule Musiq-u. Sledeći projekat će se zvati Modern Architect i biće izdat na novoj etiketi po imenu Energy of Sound u nekom trenutku kasnije ove godine.

Intervju radio: Apok

PODELI
Prethodni članakOtišla trećina EXIT kapaciteta
Sledeći članakFire Festival vam predstavlja The Ice Box
Grotto
Grotto je prva srpska “house” internet zajednica, osnovana 2005. godine kao forum oko kog su se okupljali ljudi koji poštuju house zvuk. Sama reč “grotto” zapravo znači “pećina” (ital.) i ovde predstavlja jedan underground pokret koji je kroz klub osnovao ex-admin, Rem. Njegova vizija je bila da na jednom mestu privuče što više ljubitelja pravog house zvuka. Klub je promenjen, ali ta ideja i dalje je nastavila da živi… Iz nje se upravo rodio Grotto – ultimativni muzički web portal i forum! Naša misija je obrazovati i oplemeniti mlade ljude (ili barem one koji se tako osećaju) kroz jedno kvalitetno muzičko putovanje sa puno dobrih vibracija!