Da li ste znali? – Oliver Huntermann

811
Oliver Huntemann

U petak, 3. marta u Depo Magacinu održaće se treća po redu žurka pod nazivom Berlinski Zid i ovog puta ugostiće veterana techno muzike Oliver Huntemann-a. S obzirom da je ovo njegov prvi nastup u Srbiji, želimo da vam predstavi legendu techno zvuka, čija karijera traje više od 30 godina.

Odrastao je na severu Nemačke, u gradu Oldenburgu. Kako i sam kaže, nije živeo na severnom polu, ali je bilo dovoljno sivo i hladno da se uklopi u techno ambijent. Kao i svi klinci, skupljao je ploče, slušao rep, crtao grafite i “ložio” se na brejkdens. Već sa 14 godina počeo je da nastupa, a krajem osamdesetih je počeo da organizuje žurke na kojima se uglavnom vrteo acid house. Otpočeo je saradnju sa Gerret Frerichs-om u čijem studiju je provodio najviše vremena. Tu je upoznao i džez muzičara H.G. Schmidt-a, što je kasnije dovelo do projekta pod nazivom Humate. Tadašnju elektronsku muziku opisuje kao sirovu, a scenu kao početničku. Nije bilo pritiska industrije i društvenih mreža. Ali, ipak ne žali za tim vremenima, jer smatra da uvek treba biti fokusiran na budućnost.

oliver huntemann

Osim što je bio član grupe Humate, Oliver je tih godina izdavao singlove pod svojim imenom, pod alijasom H-man, kao i kroz projekat Rekorder, sa Stephan-om Bodzin-om. Ubrzo je napravio svoj studio pod nazivom Super 8 i osnovao Confused Recordings. Upravo je za Confused izdao svoj prvi album 2004. godine, pod nazivom “Too Many Presents For One Girl“. Novinari i fanovi ga često pitaju zašto je toliko dugo čekao na prvi album, a on im odgovara da najverovatnije nije bio spreman. U to vreme je mnogo putovao, nastupao, izdavao singlove, i nije se opterećivao izdavanjem albuma. “You don’t tell a story, if there is no story.

Nešto kasnije je pokrenuo i PLAY! seriju. Naime, 2007. snimio je svoj live DJ set u klubu D-Edge u Sao Paolu i izdao ga pod nazivom PLAY!01. PLAY!02 je snimljen u klubu Rex u Parizu, a oba mixa pratatila su i dva EP izdanja, São Paulo EP i Paris EP. Usledili su i nastavci Cielo (New York), Roxanne Parlour (Melbourne), Grelle Forelle (Vienna). Kako sam kaže, cilj ove serije je da pokaže šta je to što on radi svakog vikenda, i da prikaže noć onakvu kakva jeste.

Veliki uticaj na njegovu popularnost i karijeru imala je saradnja sa Dubfire-om. Priča je krenula sa My Space-a, i ubrzo se razvila u saradnju. Usledilo je prvo izdanje za Cocoon Compilation H (2008) i to je bila traka Diablo. Ona je predstavljala taj techy big room zvuk koji su želeli da razvijaju. Kasnije su usledila izdanja Dios, Diablo, Humano, Fuego, Terra, Aire, Agua. Neke od ovih traka su se razvile u prave himne techno žurki. Retrospektivu svoje saradnje prikazali su u kratkom videu “Retrospectivo (The Background)“.

VODIMO VAS NA BERLINSKI ZID

01. Pronađite ovaj post na našoj Facebook stranici ili kliknite ovde
02. Lajkujte ga, šerujte (PUBLIC) i u komentaru nam ostavite link vaše omiljene trake Olivera Huntermann-a

Dobitnike obaveštavamo u sredu (22.02.) oko 21h, srećno!