Vladimir Cyber: Trance je takva muzika da je on sam po sebi kao droga

499
Vladimirom Stojanović DJ Cyber

Iako je trance jedan od zvukova koje nećete imati priliku da čujete tako često u Beogradu, to ne znači da Srbija nema čime da se pohvali kada pričamo o mladim i talentovanim DJ-evima/producentima koji su se odlučili da se upuste u trance vode. Imali smo priliku da popričamo sa Vladimirom Stojanovićem, poznatijim i kao DJ Cyber, koga je beogradska publika već imala priliku da čuje na festivalima poput Serbia Wonderland, Dance 4 Manya, Orange party na Kalemegdanu, a i na mesečnim žurkama koje organizuje Madness Factory u Pančevu.

Vladimir Cyber

1. Pozdrav Vlado! Za početak, koja traka te je probudila ovog jutra?
Pozdrav društvo. Prvo želim da se zahvalim Grotto ekipi na saradnji i ovom intervju.
Što se trake tiče radi se o Craig Connelly – One More Shot. Tačnije, jutros mi je drugarica poslala link njegovog novog albuma i morao sam odmah da poslušam. Definitivno raj za uši.

2. Zašto Cyber?
Što se tiče mog DJ imena, nastalo je još u eri zaluđivanja Counter Strike igrice pa mi se učinilo skroz zanimljivim i da ga iskoristim kao nick za muziku. Nekako je virtualno i dobro se uklapa u elektronsku muziku, ubuduće ćete me prepoznavati pod nickom Vladimir Cyber da ne bi dolazilo do zabune između mog kolege koji koristi isti nick za hardstyle.

3. Otkad si počeo da se interesuješ za trance?
Elektronsku muziku slušam još od 90ih samim tim i trance žanr koji me je od svih podpravaca elektronske muzike najviše privukao.

4. Šta misliš o trance sceni u Srbiji?
Što se tiče domaće trance scene, moram da napomenem da je psy trance kod nas već godinama u nazad u vrhu slušanosti edm muzike, ali je uvek previše bio undeground, dok ostali podpravci trance žanra nikako nisu mogli godinama da isplivaju. Naša scena je mala, a ja kao DJ i producent sa ovih prostora, trenutno stremim ka tome da se ujedini scena što je više moguće, pa samim tim da ljudi mogu čuti uz psy i uplifting, progressive, tech, hard, itd. Moram da napomenem da se mnogi DJ-evi\producenti udružuju i rade neki noviji zvuk, prave saradnje i zajedno nastupaju na festivalima i u klubovima. Zvuk se dosta izmenio u zadnjih nekoliko godina, čini mi se da uplifting i psy trance nisu nikad bili bliži jedan drugom kao sad, što je po meni odlična stvar. Jer ako mene pitate sve je to trance i mi u našoj zemlji i Balkan regionu bi to trebalo da prihvatimo, a ne da odbacujemo. Treba da se udružimo, međusobno poštujemo, podržavamo i širimo scenu što je više moguće, jer sve nas povezuje ista stvar, ljubav prema trance muzici i elektronskoj muzici uopšte.

5. Da li više voliš da puštas live ili da praviš muziku?
Volim i jedno i drugo. Volim dosta da se posvetim kreiranju setova, da to ne bude nabacano nego da ima smisla, da ljude na neki način provedeš kroz svoj set, da osete tu energiju. Što se same produkcije tiče, mogu reći da je najlepši osećaj kad sate provodiš u studiju završavajući svoju novu stvar ili remix i onda dođeš na žurku, pustiš stvar i masa to prihvati. Tad ste u stanju da bukvalno poletite od sreće. Ne postoji jači filing nego kad dobiješ povratnu reakciju od publike.

6. Koji su ti idoli?
Ovo je jako teško pitanje, jer ne bih mogao da izdvojim recimo jednog ili bar par njih. Ima ih više, ali nabrojaću neke: Tiesto (iz vremena dok je radio trance), Armin van Buuren, Paul van Dyk, Astral Projection, Above & Byonde, Astrix, Bizzare Contact, Ranji, Sean Tyas, Liquid Soul, Indicent Noise, Cosmic Gate, Axel Coon, Scooter, Mark Sheery, Alex di Stefano.

7. Iz prethodnog odgovora možemo da zaključimo da se na tvojoj playlisti u većini slučaja vrti onaj tvrđi oblik trance-a kao psy i tech trance. Da li to znači da ćeš u budućnosti više raditi neke takve trake?
Što se tiče moje produkcije da. Trenutno stremim ka nešto tvrđem zvuku, ali to ne znači da neću raditi i neke stvari koje su da kažem malo mekše. Sve zavisi od inspiracije naravno. Kao što volim da kombinujem muziku u mojim setovima i podcastima, tako da će biti svega i uplifting-a i tech-a i psy trance-a.

8. Da li se slažeš sa tim da samo “drogoši” mogu da slušaju trance ?
Apsolutno ne! Nikako! Trance je takva muzika da je on sam po sebi kao droga, kad ga jednom zavoliš sve više ga slušaš, a što ga više slušaš sve ti se više sviđa.

9. Kako ti se čini saradnja sa Grotto ekipom?
Želim da pohvalim celu Grotto ekipu, mislim da radite sjajno. Jako mi se dopada način na koji predstavljate domaću scenu, trudite se da predstavite širi spektar elektronske muzike i što je jako bitno a to je da niste rob određenog pravca. Samim tim i saradnja sa Grottom je odlična stvar, jer nama DJ-evima/producentima daje motivaciju da još više radimo i predstavljamo se publici.

10. Šta publika može da očekuje od tebe u budućnosti?

Publika može da očekuje dobar trance i uvek dobro przenje! 🙂

Zahvaljujemo se Vladi na odgovorima, a vama savetujemo da poslušate njegov podcast koji je radio za Grotto. I naravno da dođete na neki od njegovih nastupa da vidite koju energiju ovaj dečko može da vam prenese 🙂

Cyber @Facebook @SoundCloud