Patrice Bäumel – 5 saveta iz studija

292
Patrice Bäumel

Patrice Bäumel jedan je od najtraženijih DJ-eva i producenata današnjice, a poreklom je iz Holandije. Dugogodišnji je rezident legendarnog kluba Trouw iz Amsterdama, a već 12 godina aktivno izdanje muziku čiji su remiksi doživeli takođe ogromnu popularnost kako kod nas, tako i u svetu.

Što se tiče izdavačkih kuća sa kojima je radio izdvajamo: Kompakt, MFR Recs, Get Physical, K7, Systematic, Diynamic, a uskoro će imati izdanje za Afterlife koji drže Tale of Us.

Ovo su 5 stvari koje on radi u svom studiju:

01. Ekonomičnost

Svaki element u pesmi koji nema neku posebnu svrhu i služi samo kao “dekoracija” mora biti obrisan. Njegova najbolja dela imaju najviše 15 elemenata, takođe nikada ne dozvoljava nepotrebna ponavljanja – nema nepotrebnog trošenja “prostora” u traci. Trake su mu uvek optimalne dužine, nikad previše dugačke.

02. Poštujte svoj bioritam

Morate poznavati sebe, skontajte kada ste najproduktivniji, odmarajte se kada vam je to potrebno. On produkciju radi između 6 i 11 sati ujutru i tada završava 90% posla. Nikada ne producira noću, jer ako ode kasno u krevet, neće imati nove ideje ujutru. Voli super produktivne radne dane koji traju između 4 i 5 sati, a liste mu dosta pomažu da ostane fokusiran.

03. Koristite iste osnovne elemente

Patrice ima malu datoteku omiljenih kick-ova, hihat-a, synth-ova i bass-ova i redovno ih koristi. To mu dosta štedi vreme i čini da mu zvuk ostane prepoznatljiv. Misli da je provođenje sati i dana preslušavajući tone semplova veliko gubljenje vremena.

04. Započinjanje produkcije

On započinje produkciju sa delom zbog kog će ljudi prepoznavati pesmu. Hit pesma uvek ima element koji se ističe, ono što će vam danima svirati u glavi. Uglavnom je u potrazi za elementom koji će biti dominantan u pemi, ali koji nije previše zahtevan. Tek kada nađe takav element prelazi na sledeći korak tj. građenje cele trake.

05. Zaobiđite mozak

Umesto što se mučite da smislite ideju u vašoj glavi, pokušajte da pronađete način da vam ideje slučajno padaju na pamet. Budite kao dete, isključite mozak. Svi mi razmišljamo na sličan način, a to znači da vam produkcija neće biti jedinstvena.

Podsećamo da ćemo Patrice Bäumel-a slušati u Beogradu, u Barutani, 26. maja.

Patrice Bäumel @Facebook @SoundCloud