Penzioniše se MP3 format

273
MP3

Iako postoji veći broj različitih formata za zvuk, MP3 je verovatno najpopularniji među njima – kako zbog veličine fajlova, tako i zbog podrške od strane velikog broja media plejera i softvera. Međutim, kako svemu jednoga dana dođe kraj, slična situacija očekuje i MP3 format. Prema svemu sudeći, kreatori formata su objavili da će okončati licenciranje za određene MP3 patente.

Fraunhofer Institute for Integrated Circuits je na svom sajtu objavio saopštenje, koje suštinski najavljuje prestanak podrške za format. Razlog ovoga je što, bez obzira na to koliko je format trenutno popularan, postoje bolji načini skladištenja muzike. Sa penzionisanjem MP3 foramata, očekuje se da će bolji formati isplivati na površinu.

Institut ističe: “Iako danas postoje efikasniji audio kodeci, sa naprednijim funkcijama, MP3 je i dalje veoma popularan među korisnicima. Međutim, najveći deo media servisa, kao što su streaming TV ili radio prenosi, koriste ISO-MPEG kodeke (poput AAC familije) ili MPEG-H u budućnosti. Ovi kodeci donose više funkcija i bolji kvalitet zvuka, po mnogo manjim bitrejtovima u poređenju sa MP3“.