Uticaji marginalnih kultura na začetke elektronske muzike

716
Uticaji marginalnih kultura na začetke elektronske muzike

Ko je zaslužan za formiranje andergraunda i alternativne kulture širom sveta? Ko je zapravo zaslužan za dobar deo formiranja house -a i techno -a? U svetu gde pobednici pišu istoriju i gde su mediji najveći izvor i distributer podataka, marginalne stvari su zaboravljene i ponekad odbačene. Jedna od tih stvari su kulture manjina.

“Niko ne poriče da je disko proizišao iz homoseksualnog noćnog zivota. Ali kako se house pretočio u esid house u tehno, nekako su gejevi izašli iz priče i pomalo nestali iz srži klabing kulture,” kaze Manuel Garcia u jednom podužem članku na Resident Advisoru. 70ih godina u Njujorku Afro-Amerikanci i Latino-Amerikanci, kao i gej populacija, zajedno sa “strejt” publikom, koja nije bila toliko zatvorena za rasu i seksualnu opredeljenost, su kreirali džepove svog hedonizma i slobode kroz muziku i žurke gde su se mogli osećati slobodno i “normalno” u odnosu na svakodnevicu.

“Niko ne poriče da je disko proizišao iz homoseksualnog noćnog zivota. Ali kako se house pretočio u esid house u tehno, nekako su gejevi izasli iz priče i pomalo nestali iz srži klabing kulture” – Manuel Garcia za Resident Advisor

Mix soula, fanka, polifoničnih latino ritmova i naravno neizbeznog 4/4 beata, je pomogao kreiranje pravca kasnije zvanog disko. Disko je dobio od reči DISCOTHEQUE, koju su francuzi dali za pojam noćnog kluba gde je se puštala snimljena muzika umesto izvođenja uživo. Vince Aletti je prvi koji je napisao prvi članak o disku, opisujući barove, after-hour klubove, i scenu privatnih stanova koji su otvoreni vikendima za članove isljučivo koju je nastanjivala plesačka publika sačinjena od Afro-Amerikanaca, Latino-Amerikanaca i homoseksualaca. David Mancuso je jedan od organizatora žurki koje su trajale celu noć gde je masa bila mešovitog seksualnog opredeljenja, pola, šarenolike rasne pripadnosti i socijalnih klasa. Nakon ekspozije “Groznice subotnje veceri”, disko je bio vladajući žanr muzike slobodnih ljudi.

Kako je došlo do zasićenja tržišta krajem 70ih nastao je pokret koji je uspeo da disko iz mejnstrima vrati u andergraund koji je bio – Disco Sucks. Anti slogan je bio metafora koju su ljudi većinom povezivali sa oralnim radom, ciljajući negativno na gej populaciju u disko klubovima. Čak su i ploče bile paljene 12. jula 1979. na Disco Demolition Night and Comiskey Paru tokom bejzbol utakmice gde su svi doneli svoje disko ploče koje mrze.

Ali disko nije umro tada. Iako su veliki klubovi pali, klubovi koji su držali do svoje publike su opstali. Kasnije su se otvorili Paradise Garage 1976 i Studio 54 u Njujorku godinu dana kasnije, kao i EndUP 1973 i Trocadero Transfer 1977 u San Francisku. To je bio i početak cvetanja karijera umetnika kao sto su Donna Summer, Chic, The Bee Gees, KC and the Sunshine Band. Larry Levan je stvorio zvuk koji će se kasnije zvati “garage” koji je bio specifičan za njegov klub – sporiji od Čikago hausa, mix RnB, soula, fanka sa fokusima na gospel vokale.

“Svi klubovi spomenuti su se fokusirali na ukuse gej afro-amerikanaca i latino-amerikanca.”

Larry Levan i Frankie Knuckles su zajedno puštali u Contitnental baths, gej kupatilu u centru Menhetna. Posto je Levanu ponuđena rezidentura u drugom klubu, predložio je Frenkija koji se preselio u Čikago i poceo da pušta u Warehouse klubu. Svi klubovi spomenuti su se fokusirali na ukuse gej Afro-Amerikanaca i Latino-Amerikanaca. Nakon odlaska iz kluba, Frenki je stvorio novi klub, a Warehouse je preimenovan u The Music Box gde je Ron Hardy imao svoju rezidenturu. House je počeo da se rađa i širi nakon stvaranja Rolandovih mašina. Počeo je da dominira Čikagom koji je marginalna masa počela da prihvata mnogo više u odnosu na belačku heteroseksualnu masu. Čak su i događaji koji su se dešavali van radara mnogih, na mestima po koja su bila potpuno izolovana od klupske kulture bila organizovana od strane manjina kako bi bili slobodni, i time stavljajući tačku na reč i definiciju andergraunda.

Detroit nije toliko poznat po svojim seksualnim raznolikostima u pričama. Ali kao rasa, seksualnost i pol su bili jako bitni za detroitsku pricu, koje nema u udžbenicima. Masa koja je pretežno izlazila po malim zagušljivim znojavim klubovima je bila srednja klasa koja je bila ozbiljna i ograđena od seksa u klubovima, za razliku od čikaške scene koju su pokretali droga, seks i raznolikost. Detroitski istoričar Carleton Gholz tvrdi da to nije istina. Ken Collier i Renaldo White su otvorili True Disco Productions, seriju žurki koja je promovisala disko događaje. Godinama su se bazirali događaji u Chessmate-u, kafiću koji je posle ponoci pretvaran u after-hours gej klub vikendima. I ako pitate odakle osnivačima techna ideja za svoju muziku i inspiracija… Eddie Flashin’ Fowlkes i Derrick May su zajedno sa Collierom i Chessmate ekipom isli u Čikago kako bi iskusili haus scenu.

“…seksualnost i pol su bili jako bitni za detroitsku pricu, koje nema u udzbenicima.”

Acid house je imao veliki uticaj na scenu kada su otvoreni Shoom i Trip u Engleskoj (iako nisu bili bazirani na homoseksualnoj zajednici, bili su “gay-friendly” mesta). Rejvovi u Britaniji su ekspodirali i tokom Drugog Leta ljubavi, rejv kultura je dobila sinonime kao sto su ljubav i sloboda, gde je bilo nebitno kakve ste rase, klase ili seksualne orijentacije. Iako kultura osnovana od strane Afro-Amerikanaca, Latino-Amerikanaca i homoseksualaca, u Britaniji masa koja je posećivala rejvove je bila primarno hetero, belačka i radnička.

“…rejv kultura je dobila sinonime kao sto su ljubav i sloboda, gde je bilo nebitno kakve ste rase , klase ili seksualne orijentacije”

Naravno, mejnstrim kao i obično skida sve marginalne grupe sa svoje liste prioriteta i bazira se na vecini. Jedan od razloga zasto je gej kultura u elektronskoj muzici (ali i u rok i pop kulturi) na neki način iščezla, je bio to sto je većina novih promotera bila heteroseksualne orijentacije, kao i novac kroz komercijalizaciju. I naravno lakše je održavati centar paznje na marginalne grupe u manjim sredinama, dok širenjem scene na globalnom nivou znaci skidanja fokusa sa njih i prebacivanja na zahteve većine. Kultura koju je elektronska muzika pokrenula i koja danaas zivi je mozda prevazisla manjiska porekla svoje muzike, ali je bez obzira na sve, vazan deo istorije.

Autor teksta: Apok
Uredio: Voodoo