BERLINSKI ZID – prekretnica u istoriji ovog urbanog grada!

2790
berlinski zid

Želite da odete u Berlin, prestonicu noćnog života? A voleli biste i da posetite Amsterdam, kao najpoznatiji evropski grad slobodnog duha?

Grotto ekipa, u saradnji sa GO2 travelling agencijom i Akademijom umetnosti, osmislila je FILMSKU EKSKURZIJU, za sve ljubitelje potpune umetnosti – Muzike, Filma i Hedonističkog uživanja.

berlinski zidBERLINSKI ZID – prekretnica u istoriji ovog urbanog grada!

Dugo vremena Berlinski zid je predstavljao ne samo fizičku granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina, nego je bio simbol dva sveta: jednog koji je bio slobodan i drugog koji je bio iza “žice”. Berlin je nakon Drugog svetskog rata bio podeljen na 4 okupacione zone. Četiri godine kasnije istočni Berlin, odnosno sovjetska okupaciona zona, postao je glavni grad novostvorene Nemačke Demokratske Republike. Zapadni Berlin i dalje je ostao pod kontrolom Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske. U to vreme bilo je sasvim uobičajeno da Berlinci žive na istoku, a rade u zapadnom delu grada, i obrnuto.

berlinski zid

Sve to je zaustavljeno 13. augusta 1961. Tokom samo jedne noći, zatvorena je granica između dva dela Berlina. Sledećeg jutra, na hiljade ljudi nisu mogle da pređu u drugi deo grada, ulice su blokirane bodljikavom žicom, vojska izvedena napolje u punoj ratnoj opremi. Linija podele išla je preko trgova, mostova, ulica, čak i preko zgrada. Kasnije, 1975. podignut je sasvim novi zid, od 45 hiljada cementnih blokova, poznatiji kao Berlinski zid. Granica se nije mogla tek tako preći, morali su se imati posebni dokumenti posebno za one iz Istočnog Berlina.

berlinski zid

Za vreme postojanja zida bilo je 5.000 uspešnih begstava. Najuspešniji su oni bili koji su prelazili dok je bila samo žica. Mnogi su iskakali sa prozora zgrada koje su bile uz sam zid ili su pokušavali da prelete zid, takozvanim letećim jedrilicama. Svako ko je primećen da beži ubijen je na licu mesta. Najzanimljivije ipak je da je zid srušen usred nesporazuma između političara. Jedan od novih zakona 14 godina kasnije je bio da će Nemci iz Istočnog  Berlina dobiti vize kojima će putovati u Zapadni Berlin. Međutim na novinarskoj konferenciji neupućeni političar je greškom izjavio da će svi moći preći na drugu stranu i to odmah. Sa ovim pogrešnim obaveštenjem hiljade Nemaca je krenulo prema zidu. Niko ih nije mogao zaustaviti  te zid i srušen.

berlinski zid

Danas je ostao samo mali deo zida u turističke svrhe. Mali ali sasvim dovoljan da bude jedna od omiljenih atrakcija. Godinama unazad razni grafitaši i muralisti su se nadmetali ko će dobiti dozvolu od vlade da oboji jedan deo zida. Nastali su demonstrativni crteži od kojih su neki postali simboli grada. Zid je postao takozvana Istočna galerija, omiljeno mesto za slikanje, šetnju i sedenje u barovima koji su otvoreni nedaleko od zida.

berlinski zid

Na turu polazimo 28. aprila i vraćamo se 7. maja. Idealni prolećni period, raspusta i praznika. U Berlinu spavamo 3 noći, sasvim dovoljno za 4 dana obilaska svih underground, a i onih vama poznatih tura. Uveče uz lokalnog vodiča ozbiljna edukacija kako i na koji način ući u najbolje svetske klubove – Berghain, Watergate, Kit-Kat, kao i obaveznaa oranzivana poseta barovima i kafićima, gde se rađa techno zvuk. Fakultativne ture do Babelsbergfilm parka, odnosno filmskog diznilenda, kao i odlazak u ugovorene Muzičke i Filmske akademije.

berlinski zid

Četvrti dan se polazi u Amsterdam na dve noći, gde za tri dana obilazimo sve najznačajnije punktove: 1.Slikarske umetnosti, 2. Coffeshopove i Heineken pivaru, 3. Red light district i najprestižnije klubove. Po povratku pauza od 6h sati u Pragu, popodnevna bleja i ručak u zlatnom gradu za sumiranje utisaka. U cenu uključen prevoz, smeštaj na bazi doručka i sve panoramske ture. Ideja je da se na ovom putovanju združe istomišljenici, grupa će biti mala i odabrana. Sve što ste ikada hteli da vidite, čujete i probate, ali niste bili sigurni da li ćete se snaći sami, sada je pravi trenutak da se pridružite Grotto ekipi.

baner-21

Cena ture za FILMSKU EKSKURZIJU je 319 evra, dok preko Grotto portala iznosi 289 evra. Sve što je potrebno da uradite, kako bi sebi obezbedili popust, je da nam se javite putem mail-a: [email protected] ili porukom u inbox na našoj facebook stranici. Kapacitet mesta je ogranicen na 80.