Parabola Records Podcast: Filip Xavi + intervju

1157
Parabola Records Podcast Filip Xavi intervju

Filip Xavi je beogradski DJ, producent i promoter, jedan od autentičnih predstavnika lokalne techno scene u protekloj deceniji. Može se reći da ga je oduvek privlačila eksperimentalna strana techno-a, koja mu je dopuštala da manipuliše hipnotičnim i apstraktim elementima elektronske muzike. Njegova izdanja nalaze se u katalozima lejblova kao što su Dynamic Reflection, Trust Recordings, Subsequent Rec, Panel Trax, a 2013. godine izdao EP izdanje “Inline Agents” za poznatu špansku etiketu Subsist Records. Filip Xavi je rezident beogradskog kluba Drugstore i vlasnik je Teskoba Recordings etikete. On je pripremio 19. u nizu podcast za bosansku kuću Parabola Records, te smo sa njim popričali o njegovoj omiljenoj poslastici – techno-u.

1. Ko je Filip Xavi kada ga niko drugi ne gleda?

Zanimljivo pitanje. Nisam nikada o tome razmišljao, ali kada već pitate – sve vreme sam zapravo Filip Xavi. Kada niko ne gleda onda je samo kućno izdanje.

2. Zavrsio si Višu elektrotehničku, kao i Snimanje i dizajn zvuka na FDU, dok si jedan ozbiljan deo života posvetio techno-u i njegovoj produkciji. Možeš li objasniti šta je techno i koje su njegove karakteristike zvuka?

Voleo bih da na to postoji neki prikladan akademski odgovor koji bi sve objasnio i rešio misteriju, ali gde je onda zabava? Techno zapravo stalno treba da je svež i nov u ideji , mora da iznenadi. Techno nije techno ako možeš tako lako da ga definišeš, tako ja barem mislim. Isto tako nisam siguran da svi podrazumevamo iste stvari kada izgovorimo reč techno, a kad to kažem ulazimo u dosta subjektivne teritorije na kojima izbegavam da namećem svoja shvatanja kao definicije. Pokusaću ukratko. Za mene su techno (ovih dana) bubnjevi sa emocijama koji te teraju da igraš u velikim prostorijama i moraju da rokaju ozbiljno – to je to.

3. Kao jedan od istaknutih DJ-eva i producenata na techno sceni Srbije, objektivno posmatraš stvari koje se na njoj dešavaju. Možeš li nam reći svoje mišljenje o sceni, kao i neki savet kako da se unapredi?

Mislim da scena raste i napreduje i da zapravo nikada nije bila šarenija, sa više izbora gde želiš da ideš i šta želiš da slušaš (ako voliš techno). Beograd je definitivno u poslednje 3 godine utemeljio svoje mesto na techno mapi Evrope i ponosan sam zbog toga. Mislim da sve ide u pravcu napretka, a da je ključ toga da svi pokušavamo da budemo bolji i uživamo još više u svemu nego juče. Optimističan sam, s oprezom.

4. Hajde da odigramo jednu igru. Imaš sledeće pojmove: emocija, trip, energija, putovanje, industrija, mir, arhitektura, strast, kreativnost, budućnost, svemir, psihonautika, umetnost, nauka. Poređaj sledeće pojmove po tome koliko te asociraju na muziku, pri tome da prva bude ona koja te najmanje asocira.

Upravo si naveo niz nekih stvari koje za mene predstavljaju neke nedvosmislene pojmove koje vezujem za ono sto tražim od muzike i ono što slušam u muzici- ne želim da budem party pooper, ali ovu igru ću morati da preskočim jer mi je gotovo nemoguće da dam veću važnost nekom od ovih elemenata. Njihova povezanost je suviše važna i ključna za sekvencu suštine života.

5. Šta je za tebe rejv?

Drugstore do jutra <3