Kako funkcioniše domaća klupska scena – 2. deo – Sponzori

1731
Grotto sponzor Dance4Life

U prošlom delu smo pričali o promoterima i koliko su oni bitni za klupsku scenu. Ako je klabing ćup od gline i promoteri ga najviše oblikuju – glinu uglavnom čine sponzori. Oni su ti koji upumpavaju svojim sredstvima (novcem ili robom) klupske događaje kako bi održavali awareness o svom brendu i prodaji.

Postoji par vrsta sponzora kod nas i oni se dele na:

– ekskluzivne sponzore
– regularne sponzore
– humanitarne sponzore

Ekskluzivni sponzori najviše podržavaju događaj, ali i najviše traže zauzvrat. Ukoliko oni daju novac i svoja sredstva onda zauzvrat traže najbolje brending pozicije na žurci i na svim vizualima (online i offline). Takođe neretko zahtevaju i njihovo pomimanje u medijima i samom eventu. Tako da imamo npr. žurku powered by _________ (upišite ime sponzora).

Regularni sponzori su oni koji ne mogu nekom većom svotom novca ili količinom robe da izsponzorišu događaj maksimalno – ali mogu da pomognu delimično. Primera radi sa 1500e u novcu i 20 paketa robe. Takva sponzorstva su i više nego zahvalna, ukoliko ne možete sami da iznesete događaj. Posebno ako uspete da nađete 3-4-5 takvih sponzora.

Humanitarni sponzori su sponzori koji daju po sistemu “ko koliko može”. Ti sponzori uglavnom nemaju nikakve posebne prohteve, osim eto tih da se spomenu na samom festivalu negde, ili da budu barem negde prikazani. U suštini lepo je da im izađete u susret ako ste promoter što je više moguće ako doniraju dosta. Humanitarni sponzori ne moraju čak da budu usko vezani za klabing – to mogu da budu i pekare, apoteke, teretane, saloni i mnogi drugi. Ovi sponzori uglavnom pomažu jer razumeju razlog zbog čega radite događaj (kod nas je Dance4Life i Dance4Manya bio dobar primer takvog događaja).

Od sponzora najviše danas podržavaju klabing alkoholna i bezalkoholna pića, vode i cigarete. To je poprilično logično zato što se te stvari (ako izmemo droge) najviše koriste na žurkama. Uz to, takvi brendovi ne smeju po zakonu da se reklamiraju kao i ostali proizvodi jer štete organizmu i zabranjeni su za osobe mlađe od 18 godina. Naravno, vode i bezalkoholna pića smeju, ali cigarete i alkohol imaju mnoge zabrane.

Od sponzora najviše danas podržavaju klabing alkoholna i bezalkoholna pića, vode i cigarete. To je poprilično logično zato što se te stvari (ako izmemo droge) najviše koriste na žurkama.

Zbog svega toga – uvek ima par začkoljica kada je u pitanju eksponiranje sponzora na žurkama. Tako npr. sponzori koji su alkoholna pića smeju da se spominju na TV i radiju tek posle 18h, ili ne smeju da budu na štampanom plakatu ukoliko su to žestoka pića (Jagermeister npr). Uglavnom te stvari se ne dešavaju jer skoro svaka reklama žurke u vidu vizuala ili jingle-a mora da ide na odobrenje sponzora. O ovome može posebno da se piše – ali se uglavnom ta komunikacija svodi na to koliko ste vi u dobrom odnosu sa sponzorima. Šta to tehnički znači? Super je ako odrađujete sve kako treba, ali je još bolje ako se znate i privatno. U tom slučaju odnos sponzora i promotera najbolje funkcioniše.

Kako (pri)dobiti sponzore? – je vrlo verovatno najčešće pitanja čitalaca ovde. To uglavnom funkcioniše formalno i neformalno. Formalno je pravljenje prezentacije, slanje email-ova i prezentovanje svog projekta u online i offline režimu (kako se to piše možemo naknadno ako vas zanima). Neformalno je ako imate nekog od prijatelja ko radi baš za taj brend pa onda možete da dođete do lakše komunikacije sa tim ljudima. Npr. naš prijatelj je dugo radio za jedan poznati brend cigareta i mi smo njega redovno pitali kada smo imali neke naše žurke da pomogne. Nekada je pomogao, nekada ne – ali to je dosta skraćivalo onaj formalni put. To što poznajete nekog ko radi u takvoj vrsti kompanije – ne znači da vi njih ne treba maksimalno da ispoštujete sve što se dogovorite. Čak naprotiv, idealno bi bilo da uvek date više – kako bi vam ponovo izašli u susret. Mnogi misle da sad ako je nekom prijatelj u nekoj kompaniji, da će on to “lako da mu reši”, da ne mora ništa tu sad posebno on da radi za sponzora na samom događaju i da ne-dao-Bog strpa sponzorstvo u džep i da ne opravda ono što je obećao. Takvih slučajeva je uvek bilo kod nas – ali nisu dugo potrajali jer i sponzori moraju da se pravdaju dalje, posebno ako je to velika internacionalna firma koja samo kod nas ima kancelariju ili zastupništvo.

…i sponzori moraju da se pravdaju dalje, posebno ako je to velika internacionalna firma koja samo kod nas ima kancelariju ili zastupništvo.

Da ne bude kako su svi sponzori – sjajni, nekada u suštini baš umeju da budu i drkadžije (izvinite sponzori). Nije to ništa lično, oni prosto brane i zastupaju interese i politiku firme za koju rade tako da se dešava npr. da jedno alkoholno piće hoće da pomogne regularno, ali pod uslovom da budu ekskluzivni sponzor iako ne daju sponzorstvo za ekskluzivu događaja. Ili zašto je frižider ove pivare tu, a naš nije? Ili koliko će da se proda našeg proizvoda na vašem događaju? Ovakva pitanja su redovna i ne treba da vas plaše. Bitno je da kažete istinu u celoj toj priči jer na pitanje “Koliko će se prodati vode npr?” je teško kazati ukoliko nemate iza sebe konkretnu istoriju prodaje. Sponzori koji tako komuniciraju uglavnom nisu brend menadžeri, nego su komercijalisti koje samo zanima prodaja. Mnogi od njih ne razumeju da samo izlaganje njihovog proizvoda pred stotinama ili hiljadama ljudi koji su njihova ciljna grupa je sama vrednost za sebe, koja je takođe nemerljiva jer često prevazilazi novčanu vrednost njihovog sponzorstva. Ovo su samo neke začkoljice, ali tehnički svaka žurka je priča za sebe – tako da ni tu nema nekog posebnog obrasca sa sponzorima osim ako se unapred niste dogovorili za celu godinu.

Tu dolazimo do još jedne podele sponzorstva koja mogu biti “po događaju”, “po kvaratalu” ili određenom periodu i na godišnjem nivou. Ako je na neki određeni rok sponzorstvo, onda se uglavnom cela strategija dogovara unapred gde će se npr. na 4 žurke za godinu dana predstavljati taj i taj proizvod u tom i tom svetlu i sa tim i tim logoom. Ovakva sponzorstva su idealna za promotera jer oni mogu dugotrajno onda da planiraju celu svoju kampanju, pa čak i ako prođu loše sa jednom žurkom, da se na naredne 3 opravdaju.

Sponzorima su idealni promoteri koji drže lokale ili prodajna mesta gde oni mogu da distribuiraju svoju robu. Tako da u slučaju ako držite 2-3 kafića ili splav, kafeteriju ili nešto slično tome, vrlo verovatno ćete lakše nabaviti sponzorstvo za svoju žurku.

Zaključak je takav da bez sponzora retko ko može da radi klupske događaje i da bude profitabilan. To je tako jer su sponzorstva nepovratna u vidu novčanog profita. Nama se desilo da nam čovek nudi 50.000e za žurku, ali pod uslovom da bude samo na nuli, tj. da mu se barem toliko vrati. Uglavnom se takve ponude odbijaju jer bez sponzora, kako može bilo ko garantovati da ćete toliko zaraditi na žurci?

Zaključak je takav da bez sponzora retko ko može da radi klupske događaje i da bude profitabilan.

Sledeći put kad vidite bilo koji logo sponzora na žurci, kupite njihov proizvod ili im barem recite “hvala (random ime sponzora)” 🙂 U trećem delu pišemo o DJ-evima.