Nikola Mihailović: „Moraš da daješ sve od sebe, da veruješ u to što radiš i da budeš dosta strpljiv“

Nikola Mihailovic Grotto Podcast 2017

Nikola Mihailović je mlada nada domaće clubbing scene, a dolazi nam iz Mladenovca. Tokom detinjstva je sakupljao kasete i diskove omiljenih izvođača što ga je lagano uvodilo u svet DJ-inga. Orjentiše se ka elektronskoj muzici, a setovi su mu uglavnom fuzija house-a i progressive house-a, umiksanih sa mnoštvom elemenata.

Osnivač je projekta Somewhere In The Neighbourhood (SITN), a mix pult je do sada delio sa imenima kao što su Matador, Hito, Rub A Dub, Ilija Djokovic, Boža Podunavac, Dejan Milićević, Lea Dobričić, John Belk, Peter Portman,… Nastupao je na EXIT festivalu kao i burn Residency Mix Off takmicenju u 2016. godini.

Nikola Mihailovic

INTERVJU (BEAT TALENTS)

01. Zdravo Nikola, hvala na izdvojenom vremenu. Možeš li na početku da se predstaviš našim čitaocima?

Ja sam Nikola Mihailović, DJ iz Mladenovca. Muzikom se bavim već tri godine. Do sad sam nastupao na EXIT festivalu 2016. godine, radio sa imenima kao što su Boža Podunavac, Ilija Djokovic, Lea Dobričić i mnogi drugi. Sad sam baš nastupao na svojoj najvećoj žurci do sad, u Depo Magacinu sa Matadorom i Hito, Ilijom Djokovicem i Leom Dobričić. Veče je bilo nestvarno, za mene highlight dosadašnje karijere. Dobio sam gomilu feedback-a posle žurke, što mi je mnogo značilo. Posle smo radili i after u Dotu i tu mislim da sam nadmašio samog sebe.

02. Šta te je navelo da se baviš ovom vrstom muzike pored ogromnog spektra različitih žanrova?

Krenuo sam sa društvom da izlazim po gradu i slušali smo house i komercijalu. Sa istim društvom sam otišao na svoj prvi EXIT, 2013. godine, Eric Prydz, samo smo zbog njega otišli, da ga čujemo. Bilo je izvanredno, atmosfera, ljudi, sve me je fasciniralo. Jedno jutro sam se probudio i rekao to ću ja da radim, ali strogo profesionalno. U početku je bilo teško, nije moglo odmah da se radi šta se voli, krenuo sam od svog grada, puštao razne vrste muzike, komercijalu. Kad sam počeo da se krećem po Beogradu, da upoznajem nove ljude, da sarađujem, izašao sam na pravi put.

03. Kako bi odreagovao da treba da puštaš ono sto ne voliš ili smatraš da nije dovoljno dobro?

Bilo je nekoliko prilika kada sam morao da zaradim za džeparac, za sebe, tada sam bio svestan situacije i puštao sam komercijalu. Još uvek dobijam pozive da puštam i rnb i hip-hop, ali rekao sam: „Dosta je bilo“, loše je uticalo na mene, ne mogu više da radim ono što ne volim. Što se tiče mog žanra, ja mogu da radim 24h žurke, od dnevne varijante, do zatvaranja.

04. Kada bi organizovao jednodnevni festival, kako bi izgledao tvoj Line Up?

Znam da bi headliner bio Solomun, on mi je omiljeni DJ, inspirisao me je najviše da se opredelim za svoj žanr. Što se tiče Warm Up-a Adriatique, oni sjajnu muziku puštaju. Posle Solomuna možda Maceo Plex, najskuplje. Za after bi stavio Dixona.

05. Koje četiri osobe su najviše uticale na tvoj život i kako?

Par drugara iz Mladenovca je uticalo najviše da uđem u svet elektronske muzike, a na ličnost je uticalo nekoliko kolega iz Beograda s kojima sam prolazio kroz sve, koji su mi pomagali, nesebično podržavali, pričali šta treba, a šta ne. Prvenstveno bih izdvojio Iliju Djokovica, druga i kolegu, zatim Peter Portman-a, s kojim se aktivno družim zadnjih par godina, on mi je dosta pomogao u samoj tehnici miksinga, da je usavršim. Još jedan drug iz Mladenovca s kojim sam blejao svaki dan, isto se bavi muzikom, ali malo manje. On me je upoznao sa x izvođača, pa i sa samim Matador-om, čije sam trake prve skidao kad sam počeo da se bavim muzikom, zato mi je i ovaj nastup velika stvar. Sve mi se nekako poklopilo. Izdvojio bih za kraj Solomuna. Njega sam slušao prošle godine na EXIT-u, to jutro sam slavio rođendan. Je l’ možeš da zamisliš bolji rođendan? Ove godine opet dolazi na EXIT i opet na moj rođendan. Ja sam rekao sebi, rođendanski poklon mi je da upoznam Solomun-a i ne treba mi ni nastup na EXIT-u, ništa, samo da njega upoznam. Dosta je i Matador uticao na mene, da krenem malo tim tvrđim putem što se tiče izbora muzike. Isto i Richie Hawtin i ta njegova ekipa, izdvojio bih nastup na Apgrade festivalu, kad su bili na Kališu pre dve godine. To je bilo fantastično. Richie, i žurku je zatvarao Fabio Florido, DJ koga sam prvog potcenio, mislio sam: „Ma daj, ovaj će da upropasti žurku, što nisu stavili Richie-a da pušta do kraja“. Međutim kad je krenuo da pušta, oduvao me je, otvorio neko novo poglavlje u mojoj karijeri. Fokusirao sam se totalno na njegovo miksovanje, na njegov flow. Potpuno je opravdao to što ga je Richie stavio u svoju ekipu. I od tad smo se čak i čuli nekoliko puta, ja sam ga pohvalio na tviteru i on je skroz opušten dečko, kao sad ja i ti.

Nikola Mihailovic

06. Kao što vidiš, ovde nema ženskih takmičara. Da li misliš da devojka može da bude dovoljno dobar DJ ili producent?

Ženski DJ-evi u Srbiji su već ustaljeni DJ-evi koje u suštini dobro poznajemo, Lea Dobričić, Tijana T, one su već izgradile internacionalne karijere. A mladih ženskih DJ-eva ima malo, možda nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u takve vode, ali treba, fali našoj sceni ženskih DJ-eva. Iskreno se nadam da će ih biti više, za sad imamo dobre primere.

07. What does it take to become a champion DJ?

Prvo, izabereš svoj žanr, fokusiran si na to 24/7, dosta izlazaka, slušanja muzike, odabereš dobar klub sa dobrim sound sistemom, dobro društvo i tako gradiš neki svoj pravac. Vidiš šta ti najviše odgovara, na kraju dana dođeš kući prepun utisaka, inspirisan. Daješ sve od sebe, veruješ u to što radiš i budeš dosta strpljiv. Što se produkcije tiče, ne mora ista osoba da bude i dobar DJ i dobar producent, najbolje je da se napravi neki balans. Da veruješ u to što radiš, da imaš dobar marketing, da šalješ svoje radove na sva vrata i da očekuješ i pozitivne komentare i kritike. Iskreno mislim da uz malo sreće može i bez produkcije, evo ja još nisam producent, planiram da se oprobam u tim vodama, ali ne žurim.

08. Šta je za tebe najvrednije u ovom iskustvu Beat Talents takmičenja?

Pre svega sam stekao nova poznanstva, sa organizatorima, sa kolegama sa kojima sam delio DJ pult i muziku i lepe trenutke. Upoznao sam i Viktora Savića, koji je stvarno dečko za primer, na mestu i podržavam to što hoće da promoviše mlade talente kroz ovo takmičenje, tako da iako ne pobedim, svakako mi je drago što sam bio deo svega ovoga.

09. Šta očekuješ od ovog projekta/takmičenja (Beat Talents), šta će biti s tobom kada se takmičenje završi?

Okrećem se dalje svojoj karijeri, nadam se da ćemo nastaviti saradnju i druženje i kad god da se okupimo da će to da bude mnogo dobro, barem sa moje strane.

10. Gde vidiš sebe za pet godina?

Nadam se na onom putu o kom sanjam, a to je da izgradim profesionalnu karijeru.

Nikola je pre mesec dana snimio Podcast za naš portal koji možete preslušati ispod, a tracklist i download link možete pronaći OVDE.

Nikola Mihailović @Facebook @SoundCloud

Prethodni tekstDANNIC ponovo oduševio Serbia Wonderland publiku!
Sledeći tekstPLAY by OXIA – Velika akcija u toku!
Grotto je prva srpska “house” internet zajednica, osnovana 2005. godine kao forum oko kog su se okupljali ljudi koji poštuju house zvuk. Sama reč “grotto” zapravo znači “pećina” (ital.) i ovde predstavlja jedan underground pokret koji je kroz klub osnovao ex-admin, Rem. Njegova vizija je bila da na jednom mestu privuče što više ljubitelja pravog house zvuka. Klub je promenjen, ali ta ideja i dalje je nastavila da živi… Iz nje se upravo rodio Grotto – ultimativni muzički web portal i forum! Naša misija je obrazovati i oplemeniti mlade ljude (ili barem one koji se tako osećaju) kroz jedno kvalitetno muzičko putovanje sa puno dobrih vibracija!