Mene: “Moja želja nikada nije bila da budem DJ”

2198
Mene

DJ, producent i inženjer zvuka sa bazom u Beogradu, Mene, jedan je od pokretača novog talasa klupskog zvuka u Srbiji. Dosegao je dubine uticajnih underground etiketa Moan, Tzinah Records, Serkal, Innocent Music i Baile Musik svojom minimalističnom mešavinom house-a, hip-hop-a i jazz-a.

Njegov “Ego Basics“, jedan od jutarnjih hitova Ibice 2015., koju su krunisali Marco Carola, Nicole Moudaber, Illario Alicante, Barem i Andrea Oliva na svojim nastupima na Belom Ostrvu. Mene-ova muzika je odzvanjala zidinama Exit-ove Dance Arene i Lovefest Fire bine, kao i na njegovim zapaženim nastupima po Evropi u Francuskoj, Italiji i Švajcarskoj.

INTERVJU (BEAT TALENTS)

01. Zdravo Mene, hvala na izdvojenom vremenu. Možeš li na početku da se predstaviš našim čitaocima?

Ja sam Predrag Petković, muzički producent i DJ. Većini sam najverovatnije poznatiji pod imenom Mene. Svakako bih izdvojio svoju produkciju sa kojom sam potpisao za dosta prestižnih svetskih izdavačkih kuća i što su moje pesme puštane od strane mnogobrojnih svetski priznatih DJ-eva.

02. Šta te je navelo da se baviš ovom vrstom muzike pored ogromnog spektra različitih žanrova?

Pa cela energija te muzike. Ja sam inače iz jako malog grada sa juga Srbije, rođen sam u Prokuplju, nakon toga sam otišao u Kruševac i tu sam imao prvi kontakt sa tim. Kad sam se prvi put popeo na binu, kad sam stao iza DJ pulta i video te ploče i ljude kako igraju uz to, ja sam samo rekao: “Hocu ja da budem taj koji će da ih čini srećnim” na taj način kako sam ja u tom trenutku video.

03. Kako bi odreagovao da treba da puštaš ono sto ne voliš ili smatraš da nije dovoljno dobro?

Mogao bih, ali ne puno. Uglavnom gledam kad me ljudi pozovu da to bude mesto koje odgovara mojoj muzici, da ne moram da idem van tog domena. Znam da prošaram, ali ne puno.

04. Kada bi organizovao jednodnevni festival, kako bi izgledao tvoj Line Up?

Kao uvod bi stavio Laurene Frost, nakon toga Mandar, Soul Capsule, Point G, D’ Julz i ja aka Mene.

Mene

05. Koje četiri osobe su najviše uticale na tvoj život i kako?

Na prvom mestu moja majka i moj brat koji su celog života bili uz mene i uvek sam imao stvarno korisne savete od njih, naravno sad i moja cura, moram i nju da spomenem. Što se tiče muzičkog stila odavno je moj uzor Nicolas Jaar i on dosta utiče na moj zvuk. Naravno i Ricardo Villalobos.

06. Kao što vidiš, ovde nema ženskih takmičara. Da li misliš da devojka može da bude dovoljno dobar DJ ili producent?

Ja mislim da se zalomilo tako ove godine da nije bilo ženskih DJ-eva, što ne znači da sledeće godine neće biti. Naravno da žena može da bude i bolji DJ i producent od muškarca. Mislim da mi imamo dosta talenata, dosta žena koje dobro puštaju muziku. Možda sledeće godine pošaljemo neku ženu na Ibicu.

07. What does it take to become a champion DJ?

Work, work, work, work, work,… Treba ti 10% talenta i samo rad, rad, čitanje, škola i mnogo slušanja muzike na prvom mestu. To je to, ništa više.

08. Šta je za tebe najvrednije u ovom iskustvu Beat Talents takmičenja?

Bilo dobrih žurki i dobrog druženja. Nije mi stvarno krivo što sam se prijavio. Nek’ ide taj za koga oni misle da treba da ode. Meni je bilo perfektno družiti se i ta spajanja setova, ti triple b2b su bili fenomenalni. Čak nisam znao šta mogu do tog trenutka. Mislim da bi DJ-evi trebalo više da se spajaju tako iznenada.

09. Šta očekuješ od ovog projekta/takmičenja (Beat Talents), šta će biti s tobom kada se takmičenje završi?

Pa iskreno evo ovako, ako neko ko ode na Ibicu i kad se vrati ne radi na sebi, nestaće kao da ga nikad nije ni bilo. Tako da, moraće da nastavi da radi možda i jače nego pre nego što je otišao. Dešavalo se i na mnogo većim takmičenjima da ljude koji odu izviču za mesec dana, a kad se vrate ućute se. Mislim da treba da se nastavi duplo jače kad se vrati.

10. Gde vidiš sebe za pet godina?

Uh, za pet godina zamišljam sebe u zadovoljavajućem studiju. Moja želja nikada nije bila da budem DJ, moja životna želja je da radim Live. Za sad mislim da nemam dovoljno dobru muziku za to, toliko širok spektar muzike da bi zadovoljio ljude samo svojom muzikom, tako da radim na tome i jednog dana sebe zamišljam kao Live DJ-a, možda čak i uz neki bend, što će i za mene i za ljude biti interesantno. I eto to je to, žena, deca, porodica,…

Mene je krajem januara snimio Podcast za naš portal koji možete preslušati ispod, a tracklist i download link možete pronaći OVDE.

Mene @Facebook @SoundCloud