Hernan Cattaneo “Oduvek sam bio veoma tvrdoglav što se muzike tiče” | Intervju + English version

1050

Teško je opisati artista kao što je Hernan Cattaneo u par rečenica jer karijera koja traje 40 godina nije nešto što može da stane u par redova. Bez obzira na sve ova progressive house legenda, kog takođe nazivaju i argentinskim Pete Tong-om jer je popularizovao elektronsku muziku u Južnoj Americi danas uživa u svojoj uspešnoj karijeri kao DJ, radio host, promoter kvalitetne muzike i u slobodno vreme je otac troje divnih kćerki. Uhvatili smo ga dan ranije pred nastup u Barutani i popričali sa njim o svemu što se izdešavalo za to vreme. Sipajte sebi nešto fino za piće, pustite njegov poslednji Resident mix i uživajte!

1. Kako je izgledalo tvoje muzičko putovanje?

Ja sam oldschool. Odrastao sam tokom 70-ih i 80-ih i počeo sam da puštam muziku kad sam bio vrlo mlad, sa 12 godina. Imao sam tu sreću da imam dve starije sestre koje su mi stalno puštale muziku i već sa 6, 7 godina, umesto da slušam dečije pesmice, slušao sam Pink Floyd, Led Zeppelin i Kraftwerk. Tako da, kada sam sa 12 godina krenuo da puštam muziku, već su to bile veoma kul stvari, posebno za nekog ko je tako mlad.

Na sreću, 80-ih se desila prava provala disco, funk i soul muzike, a sredinom 80-ih naravno i house-a, muzike koju ja posebno volim upravo zato što kombinuje emociju iz soul muzike i evropsku energiju. Svi pioniri house zvuka u Americi, poput Frankie Knuckles-a upravo su to radili, uzimali su vokale iz soul-a, Philly zvuka i miksovali ih sa stvarima poput Depeche Mode, to je bila prava stvar, super umreženo i izbalansirano. U tom periodu ja sam već puštao u klubovima u Argentini.

1. How did your musical journey look?

Well, I’m old school. I grew up in the 70s and the 80s and I started playing music when I was very young, about 12 years old. I was very lucky to have 2 older sisters who used to play music all the time. By the age of 6 or 7 when I would have probably listening music for kids, I was listening to Pink Floyd or Led Zeppelin, more intelligent music. Also electronic pioneers like Kraftwerk. So, by the age of 12 when I started to do my first little parties I was already playing cool stuff, especially for a young kid like that.

I was lucky that in the 80s were that explosion of disco, funk and soul, and of course, I grew up with that. In the mid 80s, there was the first sign of house music, something that I really liked because it had the soul and emotion of a black music and also the energy of European music. All the pioneers of the house music in America like Frankie Knuckles, they were doing exactly that, taking the vocals from soul, from Philly sound and mixing with stuff like Depeche Mode, and of course, it was a great connection, great balance. Back then I was already playing in clubs in Argentina.

2. Kako je tada izgledala dance scena u Argentini?

U to vreme nisu postojala gostovanja DJ-eva sa strane, postojao je samo jedan DJ, celu noć, svaku noć, tako da smo morali da budemo spremni da pustamo celu noć, i otvaranje i zatvaranje, miks svega uz šta može da se pleše (soul, evropski pop electronic, američki house ili funk). Tako je bilo sve do kraja 80-ih kada je house muzika zapravo ustanovljena kao zaseban, klupski zvuk. Nakon toga, 90-ih, DJ više nije morao da pušta pop ili rock muziku, samo house.

Ljudi u početku nisu bili toliko zainteresovani za novi žanr, pa smo morali da usklađujemo malo house-a, pa nešto za njih, pa ponovo malo house-a. krajem 90-ih scena je već bila formirana, mogli smo da puštamo house celu moć i publika je to volela. Mnogo vremena je trebalo argentinskoj sceni i DJ-evima da dođu do tačke gde mogu da puštaju šta god žele.

2. What about dance scene in Argentina, how did it look?

Back then there were no guest DJs, there was only one DJ all night, every night, so you had to be able to play early, in the middle of the night, at the end of the night, a mix of everything, any music that could be danceable (soul, pop electronic European stuff, American house or funk). It was like that until late 80s and early 90s when house music established herself like special sound for clubs. After that in the 90s every DJ would play no pop or rock music, just club music.

At the beginning people were not into house music as much, so you had to negotiate, you play a little bit of house, then you play something for them, give them what they want. And then in the late 90s the scene was already developed and we could play house music all night long and people would be happy with that. It took a lot of time for Argentinian scene and DJs to get to the point where we can play whatever we wanted. It was against the wind.

3. Šta bi radio da nisi DJ?

Imao sam mnogo sreće da sam već kao malo dete bio lud za muzikom. Nisam znao ni šta je DJ jer sam bio maloletan i nisam mogao da izlazim u klubove. Da nisam DJ, verovatno bih radio nešto što je u vezi sa muzikom, muzičko novinarstvo ili radio. Obožavam radio. Onog dana kada budem prestao da putujem po svetu svakog vikenda zaključaću se u radio stanicu da puštam muziku i pričam sa ljudima o muzici.

Neko vreme sam išao na univerzitet, studirao sam pravo, ali ne zato što sam hteo da budem advokat. Zanimalo me je pravo, ali već sa 12 godina sam puštao muziku, nikada nisam hteo da razmišljam ni o čemu drugom. Srećom, bio sam odlučan u svemu ovome, iako je to u tadašnje vreme zvučalo suludo. Svi su mi se smejali.

Moja majka mi je oduvek bila velika podrška, a otac u početku baš i nije. U to vreme nije postojao DJ u Argentini koji je bio uspešan, tako da se on zapravo brinuo o meni i želeo mi samo najbolje time što me je terao da idem na univerzitet. DJ-ing je bio samo hobi, ne pravi posao. Ja sam, naravno, bio veoma tvrdoglav govoreći “Ne, ne, ja ću da budem DJ”, iako nisam imao pojma šta zapravo govorim. Stvarno, imao sam baš mnogo sreće, sa 15 godina sam već puštao u klubovima i od tad ništa drugo nisam radio. Talenat mora da postoji, ali uvek ima raznih drugih stvari koje mogu da pođu po zlu i sve ovo je moglo mnogo lošije da se završi po mene. Da ostvario uspešnu karijeru kao DJ, završio bih bez škole i bez posla, ko zna šta bi tada bilo.

3. What would you do if you’re not a DJ?

I was really lucky, when I was a very very little kid, I was crazy about music, I didn’t even know what a DJ is. I was underage, I couldn’t go to clubs, to see other DJs. If I wasn’t a DJ, I’d probably do something that is related to music, like you guys, music journalists, or radio, I love radio. The day I stop traveling around the world every weekend I’d lock myself in the radio station to play music and talk about music with people.

For a while I went to university, studied law, but not because I wanted to be a lawyer, I find law interesting, but at the age of 12 I was already playing, never had to think about something else. Luckily I was very determined what I wanted to do for the rest of my life, even if it was crazy at that time. Everybody would laugh at me.

My mother was always supportive, my father, not so much. At that time there was no DJ doing well in Argentina and my father was taking care of me by saying that I have to go to university because, that was a hobby, not a profession. I was very stubborn and kept saying “No, no I’m gonna be a DJ” and I didn’t know what I was talking about. I was very lucky, by 15 I was already playing in clubs and I never did something else. You have to have some talent, but there are many other things that can go wrong and it could have ended very badly for me because I ended up not studying anything else. If I wouldn’t have a good career as DJ I would’ve ended up with no school, no job and who knows.

4. Šta radiš u svoje slobodno vreme?

Imam tri ćerkice, ženu i psa i trudim se da sve svoje slobodno vreme provodim sa njima. Živimo u Argentini, a ja vikendom putujem imam par nastupa i u nedelju se vratim kući. Kada sam kod kuće radim najobičnije roditeljske stvari, uspavljujem ih, kupam, pričam im price i vodim ih u školu. U četvrtak ponovo sednem u avion i tako u krug.

Kada sam bio mlađi, kada sam gradio svoju karijeru, radio sam svaki vikend u godini. Sada, uglavnom radim dva vikenda za redom, pa napravim pauzu jedan. Tako imam vremena i za porodicu i za karijeru. Važno je u životu napraviti balans. Ako ne budem obraćao dovoljno pažnje na porodicu, neću biti srećan. Naravno, da moram da biram, izabrao bih porodicu, uvek, ali ovako, kako ja sada radim, mogu da imam oba i svi su srećni, moja žena je srećna (što je jako važno), moja deca su srećna i ja sam srećan.

4. What do you do on your day off?

I have 3 daughters, a wife, and a dog. I try to spend a lot of time with them. They live in Argentina, I travel around the world during the weekend, play a couple of gigs, on Sunday fly back home, stay during the week, do the father life, take them to bed, give them a bath, tell them a tale, all the daddy things, and then on Thursday again on the plane and I do that all the time.

When I was younger, building my career I was working every weekend of the year. Now, normally I work 2 weekends, then I take one off, so I have time for my family and I have time for my career. It’s important in life to have balance, and for me, the only key is to be happy. If I don’t pay attention to my family enough, I wouldn’t be happy. If I would pay more attention to my career I would be unbalanced with my family, and the other way around too, of course, If I had to choose, I’d choose my family, but this way, the way I do it now, I can have a good balance. Everybody’s happy, my wife is happy, which is very important, my daughters are happy and I’m happy too.

5. Da li imaš neke rituale pre nastupa?

U osnovi, ja sam veoma miran lik. Pre nastupa uglavnom ostajem u hotelu, odmaram u sobi i proveravam muziku do poslednjeg momenta. Nisam noćna ptica. Radim noću isključivo iz razloga što se ono što volim dešava noću. Na dan nastupa doputujem u koji god grad je u pitanju, dođem u hotel, eventualno lepo ručam (uvek nešto laganije pre nastupa) i odmaram. Iz ugla DJ-a, volim da stvari budu pod kontrolom, tako da mi ovaj način baš odgovara.

5. Do you have any rituals before the show?

I’m normally a quiet guy. Usually, before the show I stay in the hotel, I chill out in the room and check music until the very last minute. I’m not a night guy, I work in the night because the thing I like happens during the night. The day of the gig I travel to whatever city it is, go to the hotel, maybe have a nice lunch, eat light before the show, chill out, stay quiet and that’s it. DJ wise I like things to be in control, so I prefer this way.

6. Omiljena neelektronska pesma?

Mnogo ih je. Pink Floyd je uvek imao ogroman uticaj na mene, na moj muzički ukus, posebno album The Dark Side Of The Moon. Volim i Michael Jackson-a, “Off The Wall” album, Thriller takođe. S druge strane volim i Frank Sinatra-u, Bob Marley-ja, muziku koja ima melodiju, nije prejaka ili prebrza, obavezno groovy, atmosferski i cinematic zvuk i to se sve, naravno, prenosi u zvuk koji ja puštam u klubovima.

6. Favorite non-electronic song?

A lot of them. Pink Floyd had always the massive influence on me, my taste, especially album The Dark Side Of The Moon. I also love Michael Jackson, Off The Wall album, Thriller as well. On the other side, I like Frank Sinatra or Bob Marley. I like music with melody, not too hard, not too fast, groovy, but also like atmospheric, cinematic music and that, of course, translates to the music I play in the club.

7. Traka koja nikada ne dosadi?

Underworld – Dark & Long, ona je atmosferska, groovy, ne prejaka, ima sve elemente koje ja volim.

7. One track that never gets old?

Underworld – Dark & Long, it’s very atmospheric, cinematic, groovy, not hard, all the elements I like are there.

8. Šta je ono što te privlači da se vraćaš u Srbiju?

Dolazim u Srbiju sad već 12 godina. Obično ponovo dolazim na mesta gde osećam da ljudi razumeju šta ja radim, razumeju moju muziku. Ovo nije takmičenje ko je popularniji. Postoje mesta gde ljudi prosto nisu zainteresovani za moju muziku i ja to razumem. U Istočnoj Evropi ljudi su uvek prihvatali ono što ja radim, a Srbija je jedno od mesta za koje to mogu možda i najviše da kažem. Od prvog puta kada sam došao, pa eto i danas svi su bili puni podrške i veoma entuzijastični na podijumu i to je ono što me privlači da se vraćam ovde.

8. I know this is not your first time here, so what’s that one thing that keeps you coming back?

I’ve been coming to Serbia for 12 years now. I keep going and going to places where I feel like people like what I do. This is not a competition, being popular and all, there are places where people are not interested in what I do, and I don’t try to keep going and it’s fine. I don’t want to force anyone. Eastern Europe, in general, they were always very receptive to the music I play and Serbia is one of the places where I can say that the most. Since the first time I came they were very supportive and enthusiastic on the dancefloor, and that’s the one thing that keeps you coming. Luckily the promoters, they want me to keep coming.

9. Planovi za leto?

Leti sam uglavnom u Evropi, imam mnogo nastupa na festivalima i u klubovima. Moj lejbl Sudbeat i Nick Warren-ov lejbl Sound Garden zajednički pravimo show na Sónar-u u Barseloni, zatim Holandija, Belgija, Grčka, London sa Henry Saiz-om, isti nastup koji smo imali na Exit-u prošle godine. Leti sam uvek vrlo zauzet, ali ove godine vodim celu svoju porodicu sa sobom u Evropu, pa ne moram da se vraćam nazad u Južnu Ameriku konstantno, a ujedno to nam je i porodični odmor.

9. Plans for summer?

Summer is mostly Europe, I have a lot of gigs, festivals, and clubs. I have a label called Sudbeat, we get together with Nick Warren from Sound Garden and we make a big show of Sudbeat and Sound Garden together on Sónar in Barcelona, Holland, Belgium, Greece, London with Henry Saiz, the same show we did last year at Exit Festival. Summer is always very busy, but the thing is that I bring my family with me to Europe and I don’t have to go to South America all the time, and that’s very handy for me.

10. Šta je bio tvoj najveći izazov kao DJ-a?

Nikada na te momente nisam gledao kao na izazove i poteškoće, iako neki to i jesu bili. Oduvek sam bio veoma tvrdoglav što se muzike tiče. Kada sam se suočavao sa poteškoćama uvek sam razmišljao tako da ljudi ne razumeju zapravo koliko je sve ovo dobro, mora malo bolje da se objasni. Ja sam stoprocentni optimista i to mi vrlo dobro prolazi. Počeo sam kao argentinski DJ, a sada imam internacionalnu karijeru.

10. What was your biggest challenge as a DJ?

I never looked at those moments as challenges, even when they were. I was always being so stubborn about the music. When I was facing difficulties I was thinking that they don’t realize how good this is, we need to expose them more to this. I’m a 100% optimist and I got away with it. I went from being the Argentinian DJ to be an international DJ.

11. Recept za sreću? Šta je ono što ti kažeš svojim ćerkama?

Prvenstveno, zdravlje. Bez zdravlja ništa nije moguće. Potom, porodica i prijatelji, oni su ti koji će da te svakodnevno usrećuju. Svoje ćerke želim da naučim tim vrednostima. Postoji mnogo distrakcija u životi, ali ovo su one najvažnije stvari. Pokušajte da nađete ono što vas čini srećnim i pratite taj put.

11. What is the key of happines? What would you say to your daughters?

First, health. Without health there’s nothing. And then, family and friends, they are the on that are going actually going to make you happy. I would try to teach them those values. There are many other distractions in life, but this is the most important things. Try to find what makes you happy and follow that path.

Hernan Cattaneo je večeras u Barutani, a za više informacija o događaju posetite event ovde.

Intervju radili Jelena Ivković i Vladimir Trifunović