Sophia Morel: “Bila mi je velika čast da nastupim sa KiNK-om”

1481
Sophia Morel

Sophia Morel (Sofija Sretenović) je staro-novo ime sa naše muzičke scene. Devojka koja se već preko 10 godina bavi solo pevanjem, sviranjem i od skora DJ-ingom, a nedavno je postala sve primećenija na domaćoj klupskoj sceni od kako je nastupila sa svetskim broj 1. Live Act-om, KiNK-om u Beogradu. O svojim počecima kao operska i jazz diva, pa do znojavih klupskih hangara popričali smo malo sa Sofijom kako bi nam otkrila nešto više o sebi i svojoj karijeri. Uživajte!

1. Ćao Sofija! Reci nam za početak kako je Sofija Sretenović odlučila da stvori ovu divnu devojku koja se potpisuje kao Sophia Morel?

Ćao celoj Grotto ekipi! Sophia Morel nastala je onog trenutka kada sam shvatila da ne želim više da se budim kao slučajnost i da dugujem sebi da živim po svojoj volji. Desi se dan u kome zacrtaš šta želiš i rešiš da provedeš ostatak svog života ostvarujući svoj san. Fizika, meteorologija, kancelarija,… Hvala, ipak ne. Muzika je moj domen.

2. Ti svašta nešto radiš pod tim imenom. Hoćeš li nam malo detaljnije objasniti šta Sophia Morel sve predstavlja kao artist?

Uspela sam da spustim šape na više oblasti, malo pozorišta, performansa, malo pisanja, ali definitivno gravitiram ka muzici. Put je išao od klasične muzike, preko jazza, gospela, etno muzike pa sve do eksperimentalne elektronske muzike. Nekad kroz pevanje, nekad kroz DJ-ing, ili sviranje. Ideja je dati malo ljubavi, pozitivne energije i istine gde god je to moguće.

3. Nastupala si kod nas i u inostranstvu – kakva su ti mišljenja što se tiče publike tamo i ovde?

Suštinski neka razlika se oseća u tome što je u inostranstvu naglašeniji feedback bio pozitivan ili negativan. Ako vole to što radiš, staviće ti to do znanja, ako ne – opet će ti to staviti do znanja. Što svakako nije naivno kad se prvi put nađes u sred NY sa MIC-om u poznatom Beautique klubu i ne znaš da li je ispred tebe neki uticajan producent/muzičar ili je pola njih, ili niko, but all eyes on you. Francuze je na primer malo teže pridobiti ukoliko si van njihovih okvira, ali na kraju dana svi cene kvalitet i prihvataju. Mislim da je naša publika sve više otvorena da čuje nešto novo i nestandardno i to je svakako veliki pomak i meni je to posebno drago, primera radi KiNK je bio pravi izazov sa dobrim ishodom.

Sophia Morel KiNK Live Beat Hangar

4. Nastupala si sa KiNK-om u maju ove godine. KiNK inače nastupa live samo sa svojom devojkom Rachel Row. Kako se to desilo?

Sve je krenulo na opuštenoj večeri pred nastup gde smo nas par sedeli i ćaskali o raznim životnim i muzičkim situacijama. Tad je čuo i čime se bavim i to mu je očigledno bilo zanimljivo. Ubrzo nakon toga, našli smo se u Hangaru, žurka je počela i nekih sat vremena pred početak njegovog seta čovek me pita da li hoću da nastupim sa njim, jer mu se to čini kao sjajna ideja. Ja naravno prihvatam. Prvenstveno velika mi je bila čast da radim sa njim, a zatim vrlo značajno iskustvo zbog načina na koji on radi. I naravno, izazov je uvek dobrodošao. To su momenti u kojima shvatiš da je taj osećaj ključ, izađeš na stage klikneš sa kolegom i na licu mesta stvarate nešto novo na osnovu pokreta tela, energije, gotovo telepatski. Možda je najbolje objašnjenje za čitavu situaciju upravo ono što je KiNK rekao nakon nastupa: “I know it was a huge risk, but I had to take it, and I wasn’t wrong!

5. Šta možemo da očekujemo od tebe u narednom periodu?

Trenutno se pored pevanja, fokusiram i na DJ-ing i tome posvećujem dosta vremena. Tako da me možete čuti u oba izdanja, posebno na Fire Fest-u gde ću i pevati i puštati muziku. U nekoj bliskoj budućnosti su gigovi u Amsterdamu i NY, gde ću se malo duže zadržati, pa potom neke druge destinacije. Pored toga, uskoro planiram da izbacim i prvi singl.

Sophia Morel Fire Fest 2017

6. Koji je tvoj stav o devojkama u elektronskoj klupskoj sceni?

Ono sto bi svako rekao jeste da ih ima malo. Bar manje od muskaraca. Nema njih malo, koliko one same ne grizu onda kad im se ukaze prilika, pa ostaju tu gde jesu. Ok, to je industrija u kome su muskarci dominantni, ali to je tako i okolina se nece promeniti, samo ti mozes. Prema tome, ako nesto hoces, moras za to i da se izboris a ne da se pitas da li je nesto fer i zasto je tako. Izadji napolje, work the hell out of you, pa da vidis kako moze. Prepreke su dobra stvar, na kraju se na njih navuces.

Sophia Morel @Facebook