GROTTO REVIEW: Nulti dan Exit-a, No Sleep Festival (Dance Arena)

1946

Nulti dan Exit-a je, iz naše perspektive, prošao jako dobro što se tiče same posete na tvrđavi, kao i atmosfere među klaberima koji su jedva dočekali ovogodišnji Exit Festival. Mi smo se fokusirali na No Sleep Festival na Dance Areni, pa ćemo vam u narednom delu pisati o našim utiscima sa ovog stage-a. 

Jelena Ivković (Grotto):
Tandem Lag b2b UVB nije ostavio poseban utisak na mene, štaviše bili su vrlo nespretni, a to nismo očekivali. Pretpostavljam da oni započinju saradnju u novosadskom klubu Tunnel, Lag je tamo rezident, a UVB je nedavno gostovao. Bilo je bezbroj dobrih traka, ali nekako mlako i loše sklopljeno, nabacano. Ozvučenje je bilo nikakvo sve vreme njihovog seta, a i sledeći duo je više od pola nastupa bio tih. Moguće da je to zbog toga što je glavna atrakcija te večeri, The Killers, bila u isto vreme na Main-u, pa da ne bi došlo do preklapanja zvuka. Puštali su kul stvari, između ostalog i “MKDSL – Vrati moje majke nakit”.

Nastavljaju dame, Paula Temple i Rebekah. Dve velike zvezde prvi put rade b2b i to kod nas, na EXIT-u! Opravdavaju sva očekivanja, fenomenalno zvuče. Nažalost, jačina zvuka i dalje nije bila regulisana, ali nije bilo toliko strašno. Polako prestaje da nam bude teško da stojimo na nizbrdici, navikavamo se i počinjemo istinski da osećamo (posle godinu dana) taj specifičan EXIT vibe (prašinčinu u nosu). Kada je Paula Temple pustila svoj možda najveći hit “Gegen” gotovo svi su vrištali i skakali. To je bio vrhunac večeri (naravno, dok nije stigao otac Jeff Mills).

Vladimir Trifunović (Grotto):
Malo ljudi zna da je techno barem “čarobnjaku” iz Detroita, Jeff Mills-u, bio muzička podloga za Silver Surfer strip. Oduvek je zamišljao koji je to zvuk koji bi mogao da putuje galaksijom, što ga je dalje inspirisalo da formira techno zvuk danas kako ga najbolje poznajemo, sirovim i neprikosnovenim. U nedavnom intervjuu je spomenuo da njegova muzika danas služi da “preispitate sebe”, da što bi on rekao “postavite sebi neka pitanja” jer muzika koju on stvara nije gomila semplova, zvukova i pokreta koji nemaju smisao, već je to jedna sveobuhvatna sonična celina koja daje drugu dimenziju.

Jeff Mills Live @ EXIT festival 2017

Jeff Mills sa himnom \o/

Posted by Grotto – The Way Of Life. on Wednesday, July 5, 2017

Međutim sve ovo pada u vodu pošto većina mase na Exit Dance Areni je tu došla zato što je nešto načula o ovom maestru i da bi čula njegovu himnu “Bells”. Jeff je krenuo jako i prodorno kao i njegovi prethodnici, ali se po visokim tonovima moglo osetiti da je drugačije i življe. U 3 sata muzike podsetio je sve techno glave, ko je tata i zašto je vrlo verovatno no.1 u svetu techno selektor. Pored gomile numera koje je su prodefilovale na Dance Areni, zab’o je i Bells, ali samo na kratko koliko bi zadovoljio ljude koji su tu došli. Snimak imate na linku iznad, dok je Jeff kao u uvek bio na visini svog zadataka.

Jelena Ivković (Grotto): 
Sad je već jutro, a na binu dolazi jedna vrlo interesantna dama, Ellen Allien. Prošle godine je uvodila u set Ben Klock-a na Lovefest-u u Vrnjačkoj Banji i tada sam je prvi put čula. Ostavila je neverovatan utisak na mene i na sve ljude oko mene. Tada je puštala acid i trance, crni, agresivni techno, a sada je malo drugačije koncipirala set. Naravno, to i ima smisla, ne može tako da zakucava i zakiva posle Jeff-a, koji nikako nije bio lagan, riknuli bismo svi tamo. Ne bih mogla da izdvojim nijedan deo kao kulminaciju njenog seta, kao da nije imala vrhunac. Ona je vozala kroz žanrove, podizala i spuštala, ubrzavala i usporavala. Šetala nas je kroz raspoloženja i pokrete, a pritom se i ona na bini sjajno zabavljala.

p.s.
Posebne pohvale za nov dizajn i izgled Dance Arene i jedno VELIKO BRAVO organizaciji na ovoj promeni! 😀 

Text: Jelena Ivković i Vladimir Trifunović
Photos: Exit Official
Video: Vladimir Trifunović