Mudrost: „Elektronska scena je postala jedna velika industrija“

Mudrost

Mudrost već 15 godina brani mlade od ljubavi propagiranjem vertikalnog puta kroz plesački trans. Takođe neguje svoju izdavačku kuću Armatura Records, i producira muziku za Wunderblock etiketu.

Većinu vremena skriva se u Platonovoj pećini pokušavajući da spozna život senki, radeći aktivno na različitim projektima vezanim za studijske aktivnosti. Podržavao je nastupe mnogih priznatih svetskih producenata u Srbiji i šire i tokom godina učestvovao je u kreiranju događaja, projekata i mnogobrojnih organizacija, bivajući time integralni deo Beogradske Techno scene.

1. Nemanja hvala što si odvojio vreme da budeš sa nama. Reci nam za početak kako je nastala Mudrost? Bilo je tu pre više nekih projekata?

Pozdrav svim čitaocima Grotto portala i hvala na pozivu za intervju. Projekat Mudrost nastao je 2011. iz potrebe za novim soničnim oblikom ekspresije kroz svoje novonastalo biće. Produkcija i DJ miks koji karakteriše, rekao bih, povratak korenima i klasičnom Techno-u u fuziji sa modernm elementima, jednako prefinjeniji zvuk takoreći. Uvek sam voleo različite stilove, a sa tim imao i potrebu za različitim projektima, od kojih su neki i danas aktivni, a preko kojih predstavljam različite produkcijske pristupe i filozofije, pa otuda više pseudonima pod kojima funkcionišem.

2. Kakva je razlika u zvuku između Concrete-a i Mudrosti?

Suptilnost, raznovrsnost, eksperiment.

3. Dugo si na techno sceni pa nam kaži kakvo je tvoje mišljenje prema trenutnoj domaćoj i svetskoj techno sceni i šta je tu dobro, a šta može da bude bolje?

Elektronska scena je generalno vremenom postala jedna velika industrija koju kontroliše novac. Raduje me što se i danas, i to sve više, može pronaći pravi underground, kako zvuk, tako i događaji, koji nisu sponzorski definisani i funkcionišu po metodi pristupa srcem, intimno.

Mudrost

4. Jeff Mills i Laurent Garnier su izjavili nedavno da nisu čuli ništa novo u techno muzici već 15 godina. Kakav je tvoj stav prema toj izjavi?

Za mene je Techno dosta širok pojam. Ko traži, taj i nađe.

5. Koji je cilj tvoje etikete Armatura?

Predstavljanje manje poznatih producenata i njihovih radova je kao i do sada bio glavni cilj Armatura Records-a. Vemenom se stilom lejbl malo udaljio od mlađih, energičnih dana, ali je suština ostala ista, balans različitih vajbova na svakom izdanju i selekcija techno producenata koji nisu imali prilike da se predstave ranije. Naravno, tu su i neki producenti sa kojima sarađujem godinama tako da i njihov razvoj možete ispratiti na katalogu AR. Za dalje spremam zanimljiva nova izdanja koja se do kraja godine objavljuju sa nekim novim i starim imenima.

Armatura Records

6. Imao si poprilično zanimljiv setup sa Mihajlom u KPTM-u. Uz Ableton, Traktor, FX i 2 miksera. Možeš li nam malo detaljnije objasniti takav setup?

Da, to je bio zanimljiv nastup gde smo Mihajlo i ja spojili njegov mix na 4 deka i moj live, tačnije hibrid set, koristeći Ableton za sintezu i lupove u kombinaciji sa miksom moje produkcije. Veoma zanimljiv projekat koji ćemo, verujem, ponoviti negde uskoro.

7. Tvojih 5 za sad omiljenih izdatih traka su…?

Ne znam da li misite na moje ili trake drugih producenata, ali odgovoriću vam da nikada nisam imao određene favorite kada su trake u pitanju, uvek sam želeo da liste budu beskonačne. Stoga ne bih mogao da vam nabrojim sve ovde.

8. Na koga od mladih techno producenata kod nas ili u svetu treba da više obratimo pažnje i zašto?

Aleksandar Grum aka Vakat iz Crne Gore, veoma zanimljiv mladi producent koji svojim projektima dokazuje i zašto. Poslušajte ga i sami se uverite. Pomenuo bih zatim i Research Code duo iz USA/Australije. Ovaj projekat je inače rezident Armatura Records-a i jako mi je drag. Nevezano za to što smo prijatelji, momci imaju super vajb i totalni su underground. Uskoro, pored već dva izdanja koja su prethodnih godina izašla na AR spremamo i dosta novih, pa i jedan LP koji je vredan pažnje. Njihova biblioteka traka je ogromna.

9. Za tebe je techno….?

Život, osnova. Način, ne moda.

10. Za kraj reci nam šta možemo da očekujemo od Mudrosti u budućnosti?

Nova muzika je konstantno u pripremi, tako da se mogu očekivati neka izdanja uskoro. U pipremi je i nova etiketa na kojoj ću izdavati različite producente i njihovu drugu stranu Techno-a, ne tako specifično orijentisanu za klub. Rad u studiju se nastavlja takođe, a spremam i kompletan live nastup u narednom periodu. Svakako aktivnost na polju morfiranja samog projekta Mudrost ne staje, bilo to u smislu stila, produkcije ili DJ miksa. Mudrost raste vremenom.

GROTTO PODCAST 015 MUDROST

Grotto Podcast Mudrost 2017

Mudrost @Facebook @SoundCloud
Armatura Records @Facebook

Download Grotto Podcast 015

Prethodni tekstPoslušajte traku sa novog albuma koji potpisuje KiNK
Sledeći tekstRamiro Lopez i Andreas Campo udruženi na novom izdanju