INTERVIEW | Ilija Djokovic: “Jako mi fali klupska i intimnija atmosfera!”

1544
Ilija Djokovic Grotto Intervju

Ilija Djokovic nam sprema nešto novo i uzbudljivo za proleće 2018, pa smo to iskoristili kao povod da malo popričamo sa njim o stvarima koje slede, kao i o nekim momentima iz prošlosti. 🙂

1. Za početak reci možda mlađoj generaciji klabera kako je sve krenulo sa tobom? Kako je nastao Ilija Djokovic kao artist?
Ćao drugari, nadam se da ste dobro! Ilija Djokovic je kao artist nastao pre nekih 8 godina. Tada je počelo da me zanima kako da smiksam dve trake, kako to drugi didžejevi rade i koju bih opremu mogao da kupim kako bih sve to naučio. Produkciju sam počeo da istražujem par godina kasnije, čini mi se krajem 2012. godine. Tada sam zajedno sa ortakom iz Smedereva počeo da pravim house i na kraju sam se zaustavio na techno muzici.

2. Šarao si kroz žanrove u svojoj karijeri. Kako to da si se zaustavio sa produkcijom na tehnu? Šta te je tu najviše privuklo?
Ko me dobro poznaje, zna da sam dosta šarao i da sam prošao kroz mnogo žanrova (house/garage/tech house i na kraju techno) u procesu pronalaženja onog pravog za mene. Zaustavio sam se na techno muzici prvenstveno zbog energije koju emituje i slobode koju pruža jednom artistu. Na kraju, meni najbitnije, osećam se ispunjeno i srećno!

3. Učestvovao si kao i Peter Portman u raznim DJ takmičenjima. Da li misliš da ona znače mladim DJ-evima?
Znače ako pobediš na Ibici i osvojis Burn rezidenturu u nekom od najjačih klubova na ostrvu, mada nije ni to siguran put ka uspehu. Danas moraš da zagreješ stolicu i da budeš aktivan na svim poljima.

4. Nedavno si izbacio podcast za Christian Smith-a i njegov Tronic, a zavrtela te je Monika Kruse, gde si posle izdao za njen Terminal. Koliko ti to znači lično, a koliko karijerno?
Podcast za Tronic se desio spontano. Slao sam neke trake Christian-u za ‘label’ i njemu je iz nekog razloga bio prazan slot za tu nedelju pa mi je pružio šansu. Imao sam ‘deadline’ čitavih 3 sata da ga uradim, ali uspeo sam. Imam tu čast da su me pored Monike Kruse, zavrteli i Adam Beyer, Hernan Cattaneo, Umek, John Digweed i mnogi drugi. Sve to dosta znači i dodatno motiviše.

5. Koliko je teško momcima iz provincije da se probiju u Srbiji i svetu?
Iz godine u godinu je sve teže, iskreno. Sve je više mladih didžejeva i producenata koji traže svoje mesto na sceni i konkurencija je velika. Velike i jake organizacije kao i izdavačke kuće postaju sve zatvorenije i to predstavlja najveći problem.

6. Koje uspomene imaš na stari Grotto forum? 🙂
Beše lepo druženje, baš! 🙂 Sećam se da je svako imao svoj podforum sa muzikom u kojem je bio aktivan.

7. Posle dužeg vremena imaćeš jedan klupski gig na Sunday Beat-u. Šta možemo da očekujemo u tebe u klubu, a šta na otvorenom prostoru?
Iskren da budem, jako mi fali klupska i intimnija atmosfera, kao i setovi duži od dva sata. U klubu umem da budem drastično mekši nego na otvorenim žurkama.

8. Šta nam spremaš od izdanja za naredni period?
U narednom periodu stiže nov EP na Terminal M-u koji je sačinjen od 2 originala i remixa dobro poznatog Oliviera Giacomotto-a. Nedelju dana nakon toga stiže moje prvo izdanje za Tronic, kao i EP na istom nekoliko meseci kasnije. Eto, mislim da sam otkrio dovoljno za sada… ?