Laurent Garnier – 5 traka iza kojih se krije posebna priča

1836
Laurent Garnier

Velikan svetske elektronske scene, inovator, producent i DJ Laurent Garnier (Loran Garnije) nastupiće na do sada najjačem septembarskom Apgrade vikendu, na koji pored njega dolaze bogovi elektronske muzike Sven Vath i Maceo Plex. Popularni francuski selektor ove godine podiže lestvicu na gore u novom zvučnom naletu koji prate nastupi u najznačajnijim klubovima širom planete, uz ličnu želju da Beograd i poznati Rov ispod Vojnog muzeja ovog puta budu njegova nezaobilazna destinacija. Trodnevne ulaznice za peto, jubilarno izdanje Apgrade vikenda po prvoj ceni od 1.990 dinara za Parter i 2.990 dinara za VIP Terasu, prodaju se na blagajnama širom Srbije i regiona, te putem sajtova Gigstix.com i Eventim.rs.

Apgrade Weekend 05 Laurent Garnier
Laurent Garnier @ Apgrade Weekend 05

Garnijea ne treba previše predstavljati – dobitnik najvišeg francuskog priznanja Legije Časti, producent na čije prve taktove pesama “Man With the Red Face” i “Crispy Bacon” publika proključa na festivalima i u klubovima širom planete, autor kultne knjge “Electrochoc” koji važi za svojevrsnu rejv bibliju, maestro koji sa lakoćom iz jednog stila u drugi prelazi, te prevazilazi žanrovske barijere koje se retko ko sme usuditi da pokuša pred desetinama hiljada ljudi. Kako bismo vam dočarali Lorana malo bolje, predstavljamo vam pet traka iza kojih se kriju interesantne price iz života francuskog muzičkog ambasadora.

01. “Crispy Bacon“ je nazvana je zbog slatkog zvuka prženja slanine u tiganju koji poznati francuz obožava. Iako samo slanina Srbina spasava, priča koja se krije iza ove trake mnogo je interesantnija. Tokom boravka Džefa Milsa u Parizu, Loran je pustio njegovu najnoviju traku na kojoj je radio. Sa osmehom na licu, “čarobnjak iz Detroita“ je prihvatio da odradi remiks, ali mu je ime trake bilo smešno. “Šta je bre Crispy Bacon?“, upitao je Džef. Usledio je odgovor da je to slika prženja slanine koju Loran vidi u glavi dok sluša traku. “Onda je trebalo da je nazoveš Cvrčeća slanina, hrskava je samo kad je pržena,“ odbrusio je Mill Garnijeu.

Pet godina pre izlaska njegove kultne knjige Electrochoc, Garnije je imao malo oštriji stav: “Glupo je ime, reakcija protiv svih njegovih plesnih traka koje se zovu Sajber Bla Bla Bla ili kako god. Pustio sam traku Milsu i rekao je da promenim ime. Umesto toga, pomislio sam- COOL, zadržaću ime.

02. “1-4 Doctor C’est Chouette” izašla je za renomirani “Kompakt” u okviru izdanja Tribute. Zapravo, iza svake trake sa izdanja se krija posebna asocijacija, dok je za prethodno pomenutu vezana emotivna priča o nestanku dobrog prijatelja.

On nije prva osoba koja je umrla od kako pravim muziku, ali sam samo mislio da je to ispravno. To je bio moj način da se oprostim. A pošto je bio dobar prijatelj, dao sam mu puno muzike kada je bio veoma bolestan – iako nije bio u muzičkom poslu, to je bio moj način da se povežem sa njim. Osećao sam da bi to bio lep način da se okonča lista pesama koju sam mu dao kada je bio bolestan u bolnici, sa ovom pesmom”, izjavio je Loran za Mixmag i dodao: “Kada je bio u bolnici, nije mogao mnogo da se kreće. Na kraju je uzimao mnogo droge, jer je bio veoma bolestan i puno mu je patio. Rekao sam mu:Slušaj, daću ti plejlistu pesama za slušanje kada se nalaziš na drogi – plejlistu sa ludim pesmama za slušanje kad potpuno siđeš sa uma!On nije osoba koja je želela da se drogira ili bilo šta drugo, ali imao je stvarno dobar smisao za humor i to ga je učinilo nasmejanim. I pomislio sam da je traka za njega bio lep način da se oprostimo.

03. “Acid Eiffel” bi po svemu sudeći trebala da bude himna elektronske muzike. U to vreme, francuzi nisu priznavali elektronsku muziku, već je za to njih bilo nešto nepojmljivo. Nakon što je objavio prethodno spomenutu traku, desilo se nešto neverovatno – Loran je postao prvi DJ i producent koji je pobedio u kategoriji “Plesni album godine” na prestižnoj dodeli nagrada Victoire de la Musique. Garnije se tada našao rame uz rame sa francuskim ikonama kao što je Edit Pjaf i bio pozvan da izvede “Acid Eiffel” uživo. Naravno, znajući francuze i umetnost, većina ljudi na probi ga je omalovažavala, spuštala rečima da skrnavi muzički hram Francuske. Svojevrsnu pobedu nad pobedama muzike Loran je izveo uživo 20. februara 1998. godine pre prepunom Olimpijom.

04. “Jacques in the Box” možda nije jedna od njegovih najprodavanijih traka, ali je defintivno jedna koja ostavlja trag u srcu.

Krajem 2010. ili 2011. godine na YouTube je postavljen video “The Happy Track” kojim je promovisao njegov LBS projekat koji je izvodio uživo. Prva osoba koja se obratila Loranu za traku bio je Pedro iz Ed Banger etikete: “Lorane, koja je ovo traka?” Francuski mag je na to odgovorio da je to “samo loop (zatvorena deonica koja služi kao oruđe za miksanje muzike) koju koristimo uživo i mislim da ću je snimiti.” Pedro je na to odgovorio da bi se njegovom pokojnom partneru Medhi-ju svidela traka i da bi želeo odmah da je potpiše. “Rekao sam DA odmah. Ovde smo došli do imena ‘Jacques in the Box’, jer sam ja bio Jacques, iznenadjenje iz Ed Bangera, kutije,” rekao je Loran.

05. Njegov ultimativni hit “Man With the Red Face” je nezaobilazna lektira za sve rejvere, klabere i audiofile koji vole da plešu duboko u noć i nestanu u zvucima prelepog saksofona. Ali šta se krija iz “čoveka sa crvenim licem”?

U želji da spoji tehno as džezom, bili su mu potrebni muzičari. Proces je bio dugotrajan i mukotrpan, ali je na kraju naišao na saksofonistu Filipa Nadauda. “Bili smo u studiju i stavili smo mu slušalice na glavu, tako da smo mogli da razgovaramo sa njim dok je svirao. Svirao je i stalno bismo ga prekidali: ‘Ne, ovo je sr*nje, ovo je stvarno sr*nje’. Ali zapravo nije bilo sr*nje. Ne, ne, bilo je sjajno, samo sam zaista želela da ga iznerviram“, napisao je Garniej u svojoj slavnoj knjizi Electrochoc. “Radili smo to oko 20 minuta. Jadničak jednostavno nije mogao da diše, bio je svetlo crven, sa znojavim licem, pisak se činio kao da je zaglavljen između usana dok smo mi nastavljali: ‘Ovo je jebeno sranje, idi tvrđe , idi tvrđe…’ i zato je traka toliko luda.