[INTERVJU] Satori – Na Dance Areni ću imati poseban intro [SRB/ENG]

706
Satori

Poznat po svojim jedinstvenim nastupima, holandski live umetnik, poreklom iz Srbije, Đorđe Petrović aka Satori je deo novog talasa artista koji kroz svoje setove ljude vodi u trans. Nakon izdavanja albuma “MAKTUB” i sjajnih reakcija, karijera mu odlazi u drugu dimenziju, njegov muzički vrt.

Pojavivši se na etiketama kao što su “DGTL Records”, “Underiourskin Records”, “Kindisch Records” i “Crosstown Rebels”, Satori zvuk je očarao svet i obezbedio mu nastupe u Meksiku, Izraelu, Grčkoj, širom Južne i Severne Amerike, na Ibici, a ove godine i na Exitovoj Dance Areni.

Šta ovaj Srbin poreklom misli o našoj muzici? Zašto se ne priprema za nastupe, pa čak ni za Boiler Room? Hoće li se vratiti u Srbiju i kako uspeva da bude i član benda kao klavijaturista i vokalista pitali smo ovog zaista posebnog izvođača.

Satori

01. Zdravo Satori, nadamo se da si dobro. Čast nam je razgovarati sa tobom. Možeš li nam na početku reći ko se krije iza alijasa Satori i zašto si izabrao baš njega?

Zovem se Đorđe Petrović. Moj otac je iz Srbije, iz Niša. Moja majka je iz Južne Afrike. Moj tata je došao u Holandiju 70ih u potrazi za boljim životom, boljim poslom. Upoznao je moju majku i nikad se nije vratio u Niš. Ja sam odrastao u Holandiji i zbog toga ne govorim dobro srpski iako želim. Planiram da iduće godine dođem u Beograd i upišem fakultet, kako bih naučio srpski jezik.

Sve u svemu, odrastao sam u Holandiji. Mnogo sam se bavio meditacijom i to Zen meditacijom iz Japana. U Zen meditaciji postoji termin “Satori” – kratki trenutci sreće. Dakle, kada meditirate, doživljavate te kratke trenutke prosvetljenja. Nazovimo ih euforijom. To je euforično. Sve je lepo i vreme se zaustavlja. I shvatio sam da to nije nešto što znamo iz meditacije. To je nešto što znate iz života. Na primer, ako izađete napolje i čujete svoj omiljeni bend – to može zaustaviti vreme. To je Satori trenutak. Mislim da je zaista prikladan sa muzikom i sa onim što pokušavam da kažem. Nadam se da sam ga opravdao.

02. Po nama je tvoj Boiler Room ADE X Bridges For Music Live Set bio jedan od najboljih od svih Boiler Room setova koje smo ispratili. Kako je došlo do toga da te kontaktiraju ljudi iz Boiler Rooma i kako si se pripremio za jedan takav nastup?

Kontaktirali su me preko moje agencije. Pitali su me da nastupim na jednom Boiler Roomu i odmah sam pristao, jer je to bila prilika da predstavim svoj zvuk, pa čak i ljudima u Srbiji. Što se pripreme tiče – radim Live i sve se dešava u trenutku, a ako bih se pripremao u studiju to ne bi bilo autentično. Iskreno, pokušao sam da se pojavim na tom snimanju nepripremljen, da se igram sa instrumentima i da osetim trenutak i publiku, ali ipak je to Boiler Room i bilo je malo rizično. Mogao sam da upropastim nastup, ali na kraju to je avantura koja mu je dala lepotu i napetost. Zato sam odlučio da se ipak ne pripremam i vidim šta će na kraju biti. 🙂

03. Izbacio  si numeru “Yam” kao Satori i kao Satori (NL). Zašto si koristio oba alijasa?

Da, to je tako na Beatportu. Jedan trance producent iz Južne Amerike se takođe potpisuje kao Satori i onda mi je Beatport dao još jedan alijas, koji mi se uopšte ne sviđa, ali to je do njih.

04. Član si jednog benda. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Da, bend se zove “The Band From Space”. Imamo violončelistu, basistu, gitaristu, klavijaturistu i vokalistu. Ja sam nekada na klavijaturi, a nekad na vokalima. Imam mnogo muzike koja nije za klub, a mnogo je volim i onda je mogu izvesti samo u okviru benda. Dakle, ovaj bend je više za ljude koji žele da čuju tu “muziku koja nije za klub”.

Satori The Band From Space
Photo: Press

05. Nastupićeš prvi put na EXIT festivalu u Srbiji. Šta očekuješ od naše i tvoje publike?

Imaću specijalan intro, koji će biti iznenađenje za sve. Želim da odam počast muzici, Jugoslovenskoj muzici, uz koju sam odrastao.

EXIT Dance Arena 2019 Line Up

06. Ti si međunarodno priznat artist. Imaš li neki savet za mlade artiste iz Srbije, jer im je veoma teško da se probiju na internacionlnoj sceni (problemi oko viza, itd)?

Moraju gledati na muziku bez predrasuda, ukoliko ne žele da ostanu ograničeni. Nemojte misliti ako ste odrasli u Srbiji da morate praviti isključivo srpsku muziku ili ako volite techno da morate samo to praviti. Pokušajte da kombinujete sve iz svog života. Moja majka je iz Južne Afrike tako da sam slušao tribal muziku. U Holandiji, gde sam odrastao, sve je fokusirano na techno, ali ja volim i slikarstvo pa čak i Folk-Deutsch muziku. Tako da kad se sve sabere volim da je sve u harmoniji i pokušavam da ukomponujem sve ono što volim i znam kako bih prevazišao ograničenja. Svetu ne treba još jedan Goran Bregović, budite jedinstveni.

07. Koja ti je omiljena komponenta setup-a i omiljeni VST?

Mikrofon mi je omiljen, a reći ću vam i zašto. Ponekada iz mog kompjutera izlazi zaista divan zvuk, ali on je digitalan. Ja onda snimim mikrofonom ono što ja čujem i kako ja to čujem i pustim publici. Tako da vi čujete isto ono što i ja čujem.

Moj omiljeni plugin je Echo Boy, Decapitator i uglavnom sve što pravi SoundToys.

08. Koja navika ti je poboljšala život?

Kao osobu, najviše me je poboljšala ljubav. Ljubav je najbolja stvar na svetu. Nemojte da pustite suzu zbog toga. 🙂

Hvala ti na izdvojenom vremenu, vidimo se na EXIT festivalu!

ENGLISH VERSION

01. Hello Satori, we hope you are good and smooth. We are honored to speak with you. Can you tell first to all our Serbian readers who is the guy behind Satori name and why did you choose it?

So my name is Djordje Petrovic. My father is from Serbia, from Niš. My mother is from South Africa. My dad came to Holland in the 70s for a better life, better work. He met my mother and he never left. So I grew up in Holland, that’s why I don’t speak Serbian as well as I wish. I am planning to go to Belgrade next year and go to university and study Serbian because I really miss speaking the language.

All in all, I was raised in Holland. I did a lot of zen meditation which is a meditation form from Japan. In Zen meditation, they have a meaning, its called “Satori”. They are short moments of happiness. So when you meditate, those you get those short moments of enlightenment. Let’s call it euphoria. It’s euphoric. Everything is beautiful and time stops. And I realized this is not something we know from meditation. That is something that you know from life. For example, if you go outside and you hear your favorite band that can make a time stop. That’s a Satori moment. I think it was really appropriate with music and with what I am trying to tell. So I picked it up, I hope.

02. Your Satori Boiler Room ADE X Bridges For Music Live Set was one of the best from all Boiler Room sets if you ask us. Who did the Boiler Room approach you, and how do you prepare set for something like this?

The Boiler Room approached my agency actually. They basically asked me to play Boiler Room and I was like “yes” because it was a great opportunity for me to share my music. A lot of people can hear – also in Serbia. Because I play live, I try to have things happening in the moment. If I prepare in the studio before I play live, it’s not really an authentic live for me. And to be honest, I tried not to prepare and to go with what I feel and feel the crowd and see what is suitable for that time and play with my instruments. But again it was Boiler Room so it was a bit risky. I could fuck it up, but it was an adventure that gave beauty and tension I think. So I decided not to prepare and just go with the flow. 🙂

03. You released a track called “Yam” as Satori and Satori (NL) – what’s the thing around both names?

Yeah, that’s on Beatport. There’s a guy called Satori from South America that plays trance music. So Beatport gave me that Satori (NL) which I think is a bit ugly but that’s their thing so I am Satori (NL).

04. You also have a band – can you tell us more about that project?

Yeah, I have a band called “The Band From Space”. There’s a guy on the cello, a guy on bass, a guy on guitar, on keyboards and vocals. I also do vocals and keyboards. So I have a lot of music which is not club music but that’s music that is close to my heart. So I can only share it only in a concert-type setting with more instrumental music. So this band is more for people that want to hear those “other songs”.

05. In July you will play for the first time at EXIT festival in Serbia – and since you are Serbian rooted – what can you tell to crowd here to expect?

I will make a very special intro which is a surprise of course. I want to honor the music with which I grew up with. This is music from Yugoslavia and that is my roots which I want to honor.

06. Since you made it internationally and it’s hard for young DJs and producers to do that from our country (problems with Visa etc) – what would be your advice for them?

My advice is – try to look at music with an open mind. Otherwise, you are limiting yourself. So if I grew in Serbia, I have to make that kind of music. Or I like techno so I have to make techno. Just try to combine everything from your life. My mother is from South Africa so I got tribal music. I grew up in Holland where it is more techno-focused and I also like paintings and I also like Folk-Deutsch music. So I like the harmonies and I try to combine all the things that I like and break those boundaries. The world is not interested in one more copy of Goran Bregović – try to be unique.

07. What is your favorite part of gear and VST?

My piece of equipment is my microphone. I will tell you the reason. I sometimes have a beautiful sound coming from my computer, but it’s still a digital sound. So what I do with a mic is I record all the sounds from my computer. The cool thing about that is you will hear what I hear. And it’s really personal.

My favorite plugin is Echo Boy, Decapitator and mostly everything that SoundToys make.

08. What habit that you changed improved you the most in life?

As a person as a whole, I think love hits you the most. I think love is the best thing in the world. Just please don’t cry 🙂

Satori thank you for time and see you soon at EXIT festival!

Satori @Facebook @Instagram @SoundCloud

Photos: Bastiaan Woudt