U Francuskoj usvojen predlog “anti-rave” zakona

396
Ajfelov toranj Pariz

Početkom prošle nedelje, tačnije u utorak 22. oktobra, francuski Senat izglasao je i prihvatio predlog zakona koji ima za cilj dodatno kažnjavanje organizatora eventova novčanim kaznama kao i omogućena policijska delovanja ako organizatori ne slede određene smernice.

Prijedlog je ideja republikanskog senatora Pascale Boriesa, u nastojanju da “se bolje kontrolišu razni muzički skupovi (rave žurke) i konkretnije sankcionišu njihovi organizatori“, stoji u zakonu, prema pisanju Trax Magazina. Navode i da je njihov krajnji cilj smanjenje buke i očuvanje životne sredine.

Zakon sadrži tri stavke. Prvo, organizatori moraju u gradskoj opštini najaviti svako muzičko okupljanje koje će imati manje od 500 posetilaca, čak i ako se organizuje na privatnom posedu. Drugo, povećane su kazne zbog kršenja zakona – delo je sada kažnjivo sa 400 sati društvenog rada i novčanom kaznom od 3.750 evra, te su omogućene policijske racije, ispitivanja i oduzimanje imovine. I na kraju, cilj je stvoriti dokument između vlasti i organizatora koji će sadržati ograničenja za planirane eventove.

Mnogi, naravno, imaju različita mišljenja oko ovog zakona. Jerome Durain, senator socijalističke partije rekao je da bi novi zakon mogao dovesti do porasta broja underground žurki, koji neće biti sigurni za posetioce, a ni organizatore, što bi zakon učinilo kontraproduktivnim.

Zakon još treba usvojiti Nacionalna skupština kako bi on konačno i stupio na snagu.