Ovako je nastala “Groovejet”, jedna od najpopularnijih dance numera

521
Spiller Sophie Ellis Bextor

Znate li kako je nastala jedna od najpopularnijih dance numera ikada nazvana po klubu u kojem je prvi put puštena i oduševila masu? Znate li da je napravljena za samo nekoliko sati 1999. godine, zaboravljena u jednom autu, izdata prvo kao instrumental, poslata Sophie Ellis-Bextor koja nije gotivila dance muziku i odbila da da vokal, ali nakon drugog slušanja pristala i kada su se sve kockice složile postala planetarni hit mesec dana pre izlaska?

Ovo je priča koju su ispričali DJ Spiller i Sophie Ellis-Bextor.

DJ Spiller
Ovo je bila jedna od najbržih numera koje sam ikada napravio. Bila je 1999. godina, noć pre nego što sam trebao da letim u Majami na Winter Music Conference, gde su išli svi DJ-evi i producenti. Pokušavao sam da ostanem budan za svoj rani let i slušao neobjavljenu verziju Carol Williams – Love Is You. Na kraju sam uzeo nekoliko semplova iz nje i nakon nekoliko sati sam imao skoro završen “Groovejet”.

U Majamiju me je pokupio moj prijatelj Boris Dlugosch, koji je uvek tražio sledeći hit. Pustio sam pesmu, ali smo se zapričali i nismo obraćali pažnju na nju. Odvezao me je do hotela, ali CD sam zaboravio u autu – jedinu kopiju. Te noći on je nastupao u klubu Groovejet. Kad sam stigao u klub, pesma samo što se završila, a masi se ozbiljno svidela i želeli su da je čuju još nekoliko puta te iste večeri. Na osnovu neverovatne reakcije, logično je bilo nazvati je po tom klubu.

Znao sam da moram imati i vokale, a kako nisam imao novca da platim za semplovanje, a izdavačke kuće nisu htele da rizikuju i izgube mnogo novca, poslao sam nekoliko kopija izdavačkim kućama u Evropi i uskoro su svi DJ-evi počeli da je vrte. Odjednom su sve izdavačke kuće htele da investiraju u pesmu.

Potpisao sam za “Positiva Records” i počeli smo da razgovaramo o vokalima. Želelo sam originalan, harizmatičan vokal, a ne klasičnu disco pevačicu i nakon gomile demo snimaka Sophie se najbolje uklopila.

Ja sam tada bio u house i underground vodama i zaista nisam imao pojma kako funkcioniše svet pop muzike. Nisam shvatao koliko su važni chartovi ili “Top of the Pops” lista. Bilo je to ludo vreme, ali i ostvarenje snova – na kraju sam vrteo u najboljim klubovima širom sveta.

“Groovejet” mi je dala toliko slobode – to je značilo da više nikada nisam morao da pravim pop muziku, fokusirao sam se na muziku za klubove.

Sophie Ellis-Bektor
Kada sam prvi put preslušala instrumental, zapitala sam se: “Zašto su mi poslali dance pesmu, jer tu muziku ne volim?” Nekoliko nedelja kasnije sređivala sam svoj stan i našla CD na podu. Ponovo sam je preslušala i ovog puta mi se svidela.

Upravo sam napustila bend “theaudience”. Bili smo deo indie scene, ali taj svet je bio surov, posebno štampa. Odlučila sam da okrenem novi list, a “Groovejet” mi je to omogućila. Dance scena mi je prijala, lepo su me prihvatili i osećala sam se kao kod kuće.

Pristala sam na saradnju i ubrzo smo se našli u studiju, a pripremila sam i stihove. Na njih su dodali refrene od Rob Davisa i sve se to fenomenalno uklopilo sa Spillerovim instrumentalom.

Pesma se vrtela svuda, čak i na radiju, svakodnevno, mesec dana pre izlaska. Sve je postalo još interesantnije kada je izašla istog dana kad i “Out of Your Mind” od Viktorije Beckham i Dane Bowers – prvo Viktorijino izdanje nakon izlaska iz Space Girls. Odjednom smo se našli na naslovnim stranama novina, pa čak i na vestima. Svi su se pitali koja će pesma od te dve biti broj 1.

Na kraju smo bili broj 1, sa 20.000 prodatih primeraka više od “Out of Your Mind”!

Još jedna stvar, koja je mog sina više od svega impresionirala, je saznanje da je “Groovejet” prva pesma koja je ikada puštena na iPodu.

Featured Photo: Ray Tang/Rex/Shutterstock