Bez obzira na sve, bez obzira gde, Dev9t poziva na stvaranje

Vladimir Jevic Dev9t

Dev9t, interaktivni umetnički događaj, koji je prethodnih godina postao jedinstven u regionu što zbog lokacije, što zbog koncepta, ove godine se prilagodio novonastalim okolnostima i ukoliko to bude moguće, desiće se kao smotra umetnosti u Muzeju grada Beograda, od 10. do 13. decembra.

Prethodnih nekoliko meseci sve oko nas se okretalo, njihalo, istezalo, oscilovalo… Prethodnih nekoliko meseci svet je ispao iz ravnoteže. Nije nas bilo. Osećali smo se isto kao i svi. Nismo bili pasivni, već neodlučni. Toliko da smo se u toj neodlučnosti malo izgubili. Hiljadu opcija smo smislili, menjali, prilagođavali i na kraju nismo imali hrabrosti ni za jednu. I prihvatili smo to, jer ako nije sa pravog mesta u nama, neće se desiti Dev9t kakav volimo i znamo. Međutim, prethodnih nekoliko meseci, po ko zna koji put, shvatili smo da za umetnost nikada nije ni prerano, ni prekasno. Zato što imamo ultimativnu ljubav prema svetu kakav god da je i ultimativno poštovanje života čak i (posebno) u ovom trenutku, odlučili smo da preživimo, tako što ćemo se opet okrenuti onome što leži u svima nama, a to je pokretačka, stvaralačka snaga. Polariteti – pozitivni ili negativni, slobodni ili zarobljeni, biti ili ne biti, dobri ili zli… Suština je da su uvek prisutni i nikad nije apsolutno ili jedno, ili drugo. Život je sve između tih krajnosti. Balans. Proces. Pokret. Akcija. I mislimo da je sada pravi trenutak. Odlučili smo da budemo ravnoteža i to baš u trenutku kada se od svih nas traži da se za nešto opredelimo.” – poručili su iz Dev9t tima i dodali da se Dev9t prethodnih godina trudio da stvori paralelnu, kreativnu stvarnost, a da su sada ubeđeni da kreativnost i stvaranje mogu postati naša svakodnevnica bez obzira ne vreme, bez obzira na mesto i bez obzira na okolnosti, te su zato odlučili da raspišu konkurs i podstaknu na stvaranje.

Dev9t 2020

Tema je klatno. konkurs traje do 27. novembra.
Ovogodišnje izdanje biće obeleženo temom KLATNO, za koju je vizual radio Slavimir Stojanović Futro i Dev9t poziva sve kreativce da u vreme kada je izolacija postala svakodnevna reč, ostanu povezani u umetnosti i kroz umetnost.

Klatno je telo koje se njiše oko ravnotežnog položaja, a kao inicijalni korak za razvoj oscilacija potrebna je aktivna sila. Sa prvim zamahom stvoriće se energija koja će se vremenom menjati, ali se neće zaustavljati. Ako ne postoji druga sila da ga zaustavi, klatno će raditi zauvek.

Dev9t Vladimir Jevic

Dev9t želi da da taj početni vetar u leđa, inspiraciju za stvaranje i delovanje kako bismo aktivirali svakodnevnicu i dali joj novu energiju za pokret. Jer, sam pokret je stvaranje, a stvaranje je umetnost.

Svi zainteresovani, treba da pripreme dela iz jedne od devet umetničkih sfera, među kojima su muzika, književnost, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, ples, fotografija, film i strip i odgovore na temu, a ako im tema nije inspirativna, svakako mogu poslati svoje radove i predloge koji se slažu uz opštu temu Dev9t.

Konkurs je otvoren do 27. novembra, a sve informacije o prijavama mogu se naći na www.dev9t.com.

O tome kako i na koji način će dela biti izložena i predstavljena, a u skladu sa situacijom, Dev9t će se blagovremeno izjašnjavati.

S obzirom da se Dev9t ove godine dešava u potpuno novim i drugačijim okolnostima, organizatori se obavezuju i na primenu svih mera i preporuka koje se odnose na sve direktne i indirektne učesnike u organizaciji i održavanju ove umetničke smotre, koje su pre svega bazirane na principima poštovanja fizičke distance, higijene i dezinfekcije, uz korišćenje zaštitne opreme, ali i da će pažljivo pratiti situaciju u narednom periodu i svaki sledeći korak planirati preventivno, svesno i savesno, znajući da je zdravlje svih nas najvažnije.

Photos: Dev9t Press

Prethodni tekstViše stotina malih i srednjih preduzetnika iz 44 zemlje sveta prošlo Exitove online radionice sa guruom liderstva Ričardom Baretom
Sledeći tekstUpoznajte New Now Project, domaćeg producenta i Live umetnika