Da li ste razmišljali o kupovini gramofona?

Ispod je 5 razloga za

Svima su nam nedostajali izlasci ove godine i prisustvovanje setovima izvođača koje volimo.

Iako su skoro svi imali online nastupe, to jednostavno nije to. Pored primarnog osećaja fizičke neprisutnosti, desi se i da internet konekcija u nekom trenutku puca, pa bude loš kvalitet zvuka i slike i jednostavno skapiraš da treba otići na žurku koja ima dobru produkciju gde možeš na pravi način da osetiš svaku pesmu i vajb na licu mesta.

Nije ni čudo što je prodaja vinyla ove godine u naglom porastu, sa čak 1.3 miliona prodatih primeraka tokom jedne nedelje. Budući da su mnogi od nas zaglavili u kući, sa novcem koji bi otišao na izlaske možete npr. opremiti svoju sobu dobrim gramofonom i kvalitetnim ozvučenjem.

Zašto bi to radili?

01. Gramofoni nikada neće izaći iz mode i uvek će imati taj „kul“ faktor
Ako recimo nabavite gramofon koji ima specifičan izgled i uz to npr. u sobu ubacite i manju disko kuglu, imaćete retro osećaj svaki put kad uđete u nju, a da ne pričamo o slikama ili videima za socijalne mreže.

Crosley Executive Smoke gramofon

02. Istraživanje i muzička edukacija
Kako smo proveli većinu godine kod kuće, verovatno su neki od vas preturali po podrumuma ili tavanima i gledali šta sve tu ima, a onda sasvim slučajno naleteli na kolekciju ploča svojih roditelja.

Zašto ne biste preslušali te stare ploče i saznali kakav je bio muzički ukus vaših roditelja i usput se još više muzički edukovali. Ko zna možda vam se svidi taj „stari“ zvuk pa krenete u dalje istraživanje.

Kolekcija ploca tavan

03. Bolji kvalitet zvuka
Streaming platforme su prenatrpane i tamo ćete sigurno pronaći sve i svašta, ali slušanje preko slušalica ili zvučnika na mobu ubija ono što je producent hteo da osetite pri slušanju muzike koju je stvorio.

Uz specifičan zvuk i tiho pucketanje između pesama, gramofoni pružaju lep i mekan kvalitet zvuka koji muziku oživljava.

Pročitajte i: „Srbija dobija svoju Vinyl distribuciju – Treasurewax!

04. Proces slušanja muzike
Iako nećete nikada stvoriti club iskustvo u kući, opet ima nešto magično u tom procesu, od biranja preko izvlačenja ploče do spuštanja na gramofon i pritskanja play dugmeta što nijedna žurka na svetu ne može zameniti.

Gramofon i ploca by cottonbro

05. Vaša muzička kolekcija
Ako kolekcija vaših roditelja koju ste pronašli negde prekrivenu prašinom nije ono što vam se sviđa, počnite da gradite svoju. Producenti redovno izdaju vinyle svojih najprodavanijih albuma/singlova, a vrlo lako ih možete pronaći online i kupiti.

Crosley Executive Smoke gramofon i ploca

Za nešto malo više novca možete čak pronaći i providne ploče ili u boji koje će se savršeno slagati sa gramofonom koji ste odabrali.

Featured Photo: Suzy Hazelwood

Prethodni tekstCentral Dance Event 2021 SAN ILI JAVA kao virtuelni festival
Sledeći tekstCENTRAL DANCE EVENT 2021: SAN ILI JAVA