Prva diskoteka na Balkanu otvorena je 1967. godine u Beogradu

Diskoteka kod Laze Secera

Prva diskoteka u Srbiji i na Balkanu, otvorena je pre 54 godine u Beogradu, u gradu za kog mnogi kažu da je „grad koji nikada ne spava“.

U kući koja je pripadala političaru i diplomati Jevremu Grujiću, godinu dana ranije, u podrumu zgrade na adresi Svetogorska 17, grupa mladih ljudi se okupljala kod njegovog praunuka Lazara Šećerovića, da sluša ploče.

Ipak, kako su takva druženja postala učestalija, podrum je dobio drugu namenu i tako postao diskoteka pod nazivom „Kod Laze Šećera“. Diskoteku su osnovali Milan Šećerović, Saša Nikolić i Brana Samardžić, po ugovoru na parisku diskoteku „Castel“, koja postoji i danas. Kako u to vreme, nije bilo moguće postati privatni vlasnik, diskoteka je otvorena pod pokroviteljstvom Košarkaškog Kluba Crvena Zvezda.

Kod Laze Secera diskoteka

Iznutra je bila dekorisana tapetama, imala je nekoliko separea, šank, a najviše su se čuli zvuci tadašnje strane muzike koja je nabavljana u Londonu i Parizu.

Žurevi i večernja okupljanja predstavljali su novinu u društvenim shvatanjima; na primer, devojke su mogle da dolaze same, da se zabavljaju i igraju, bez muške pratnje. Mnogi smatraju da se upravo tada prvi put pojavio koncept da se mladi okupljaju na jednom mestu, gde se druže, plešu,…

Samom otvaranju tog aprila 1967. godine, prisustvovali su i novinari, zatim čitava trupa pozorišta Atelje 212, ali i dosta mladih.

Kod Laze Secera prva diskoteka u Beogradu

„Diskoteka kod Laze“ je bila centar noćnog života i obavezna stanica velikih svetskih zvezda poput Omara Šarifa, Marize Berenson, Alena Delona i drugih, koje su u to vreme posećivale Beograd.

Ljubitelji igre i muzike mogli su da se okupljaju u diskoteci, od 18:30h do ponoći svakog dana, a ulaz je bio slobodan. Ipak, dešavalo se i neretko da se zabava posle ponoći preseli i u stan iznad, u kom je živeo Lazar Šećeranović.

Međutim, gradom su počele da kruže loše priče za diskoteku, koja je, kako su je osuđivali „rušila moral socijalističke omladine“, pa sve i do komentara da je to „sedište CIA i špijuna“.

Upravo iz tih razloga, diskoteka nije dugo „poživela“, pa je posle godinu dana, na posebnoj sednici Vrhovnog Saveta Odbrane SFRJ, doneta je odluka da se diskoteka zatvori jer „kvari naprednu socijalističku omladinu“.

Dom Jevrema Grujica Diskoteka kod Laze Secera

Nakon skoro pola veka, na istom mestu otvorena je diksoteka Šećer, koja iako egzistirajući u duhu današnjeg vremena, predstavlja izvesnu evokaciju na nekadašnju prvu diskoteku u Beogradu.

Photos: Dom Jevrema Grujića

PUTEMDom Jevrema Grujića
IZVOR24sedam
Prethodni tekstLovefest 2021 će biti održan!
Sledeći tekstU američkim državama puni stadioni i noćni klubovi