Umetnička scena Njujorka i Berlina za DJ pultom Exitove No Sleep bine

O njoj su pisali New York Times, Highsnobiety, evo sada i mi

Juliana Huxtable by Juri Hiensch

Stage No Sleep godinama gura jasnu ideju – klupski vajb na festivalu! Zato je njegov program sačinjen od najfinijih underground elektronskih elemenata, gde se savršeno uklapa i Juliana Huxtable! Tu je odmah iza Dance Arene, za one koji traže više od klabinga!

Cenjena je zbog svoje poezije koju neretko inkorporira u DJ setove, ali i zbog ličnog stila oblačenja koji ju je doveo do toga da bude zaštitno lice modnih kampanja. Karantin je provela u Berlinu, gde bira da živi do daljnjeg, a pre toga je ostavila trag na sceni Njujorka. U Bruklinu su čuvene Shock Value klupske večeri, koje je vodila sa svojim istomišljenicima, a koje su nadaleko čuvene i po tome što su transrodno inkluzivne.

Reč je o umetnici koja istražuje ideje oko identiteta i politike kroz mnoge forme. Završila je Bard College pre deset godina, i odatle kreće da preispituje svet oko sebe.

Kroz House of Ladosha nastupala je uz hip-hop muziku, ali je kao DJ prepoznatljiva po dinamičnom i eksperimentalnom tehnu.

Prethodnu godinu je provela uglavnom pišući i provodeći vreme onlajn, tražeći ćoškove supkulture kojoj pripada, kao što je ranije to nalazila na Tumblru. Prepušta se performansu u različitim oblicima, i nekada ju je teško objasniti publici koja danas traži da i sasvim novo prepozna i odmah uporedi.

Što se muzičke produkcije tiče i njenih aspiracija ka eskperimentalnom, najbolje se pokazuje kroz listu saradnika, iz koje se izdvaja Fatima Al Qadiri. Remiksovala je Bjork, a posebno je zapažena njena saradnja sa nedavno tragično nastradalom SOPHIE. Njih dve su radile na projektu Analemma, koji je objavljen na etiketi трип famozne Nine Kravitz.

O njoj su pisali New York Times, Highsnobiety, evo sada i mi. Odavno je shvatila da ima potrebu da svoju umetnosti približi masama i zato je voljna da radove štampa u formi postera, a to je i jedan od razloga što se upustila u DJ-ing.

Njenu poslednju izložbu pratilo je upozorenje da nije za one sa slabim srcem. Slično može da se kaže i za njene setove. Njoj samoj pažnja često beži, pa će imati dosta uzbudljive setove kako bi je održala publiku zainteresovanom.

O svom miksovanju kaže da posebno voli fluidne prelaze sa jednog dela trake na drugu. Ceni slojevitost i ludačke harmonije. Setovima pokušava da ljude prevede na dobro mesto, gde postoji dijalog sa dancefloorom. Trudi se da prvim delom seta dobije poverenje, i onda kada vidi da joj ljudi veruju, dovede ih u stanje kolektivnog odlepa, u tački gde jedni drugima pojačavajući energiju!

Tekst: Vojkan Bećir
Featured Photo: Juri Hiensch

Prethodni tekstSolomun: Voljeni titan plesne muzike ima novi album
Sledeći tekstPaul Kalkbrenner – Stadionski DJ