Kompletiran program Jägermeister Live bine devetog Fresh Wave Festivala!

49
Fresh Wave Festival 2021 Live bina Line Up

Više od pedeset renomiranih izvođača sa svetske i regionalne muzičke scene nastupiće ovog leta na banjalučkoj tvrđavi Kastel tokom devetog Fresh Wave Festivala, koji će se održati od 5. do 7. avgusta, a glavne zvezde festival su Sven Väth, Ilario Alicante, Nastia, Victor Ruiz, Deborah De Luca i John Digweed!

Jägermeister Live stage Fresh Wave Festivala ugostiće regionalne hip hop prvake, a na otvaranju ovogodišnjeg izdanja festivala rezervisan je za nastupe Krankšvester, Klinac i Kosnik. Кrankšvester je hrvatski hip hop dvojac iz Osijeka. Poznati po vulgarnim, satiričnim i sarkastičnim tekstovima, muzički balansirajući na margini teatralnog uz evociranje žanrova plesne muzike i modernog zvuka.

Autentični predstavnik mlađe generacije izvođača hip hop zvuka, iako rođen u Beogradu banjalučanin i ponos svog grada Klinac, tipični je primer nekoga ko više od svega voli i poštuje ono što radi. A radi mnogo toga! Sa tri studijska albuma i desetak singl izdanja Klinac se nametnuo kao neko ko je glas svoje generacije i za relativno kratko vreme uspeo je ući u vrh novog talasa regionalnog hip hop zvuka.

U petak, 6. jula, druge festivalske večeri Vojko V. i Ajs Nigrutin i Timbe raspametiće Jägermeister Live stage Fresh Wave Festivala, a pridružiće im se i domaći sastav Brutal Protest. Vojko V. je jedan od nosilaca nekadašnjeg hip hop sastava Dječaci, koji je imao zapažen uspeh zahvaljujući albumima koji su obeležili period od 2008. do 2015. godine. Vojko je solo karijeru zvanično započeo 2018. godine, objavljivanjem pesme “Zovi čovika”, nakon čega su usledili singlovi “Pasta Italiana” — pesma koja predstavlja neobičnu saradnju sa Krešom Bengalkom i Tončijem Huljićem, zatim “Ne može” kojim je najavljen prvi solo album Vojko, koji je ovom izvođaču na 26. dodeli Muzičke nagrade Porin doneo čak šest nominacija i tri nagrade — dve je odneo sam album, za album godine i najbolji album klupske muzike, dok je nagradu za najbolji video dobio upravo spot za “Ne može”. Brutal Protest zato može, zna i hoće! Najdugovječni hip hop sastav iz Banja Luke festivalskoj publici predstaviće i novi materijal iz prethodne godine u svom maniru jako, žestoko i brutalno.

Dva od tri iz sastava Bad Copy, Ajs Nigrutin i Timbe čine underground deo jednog od najuspešnijih i najuticajnijih hip hop sastava na Balkanu. Ajs i Timbe su reprezent prljavog, beogradskog, hip hop zvuka, a njihov preoznatljiv stil kreirao je armiju fanova širom regiona. Originalnost. To je ono što ih čini nedokučivim za sve one koji bi hteli da svet bude uokviren, uredno složen i kategorisan u jasne okvire bez mogućnosti slobode izražavanja, fuzije i jedinstvenog muzičkog izraza. Uvek masni i tvrdi bitovi u kojima se razaznaju uticaji nekih od najvećih svetskih hip hop velikana doktorski upakovani u svojevrsnu rapsodiju kompletiraju ekstravagantne rime, koje ovi hip hop znalci slažu na samo svoj i nikad moguć za kopiranje stil, koji čini zapršku regionalnog hip hop zvuka bez koje bi ova scena ostala prekuvana, bezukusna i teško varljiva.

Posljednji festivalski dan na Jägermeister Live bini Fresh Wave Festivala obeležiće nastupi Marčela, Foxa i Surreala, a uz njih nastupiće i rezident DJ Woodie. Marko Šelić Marčelo jedan je od najprepoznatljivijih predstavnika hip hop zvuka sa ovog dela planete, a njegov britak um, inteligentne rime, kritičan pristup društvu često prikazan kroz satiru, ironiju i druge elemente pronicljivog razmišljanja učinile su ga jedinstvenim izvođačem ovog žanra. Nisu mu strani nastupi sa bendom, a kroz žive nastupe izgradio je reputaciju nekog ko voli da se poveže sa publikom. Jedan je od onih koji su dizali prašinu sa svakoim novim izdanjem, a uspešnost njegovih albuma govori mnogo u prilog ovoj konstataciji.

Branko Kljaić, poznatiji pod umetničkim imenom Fox, jedan od glavnih predstavnika trepa u Srbiji. Karakterišu ga mnogobrojne saradnje, a otkako se 2018. našao na “Bassivity” izdavačkoj etiketi ostvaruje najzapaženiju saradnju sa reperom Surreal-om. Više od 100 koncerata održao je širom Srbije i regiona, a 2018. godine nastupio je na crnogorskom Sea Dance festivalu pred oko 15 hiljada ljudi. Sedeće godine, 2019. nastupio je na EXIT festivalu, na Fjužn stejdžu kao deo Bassivity Showcase-a sa Senidom, Sarom Jo, Elon-om, Kuku$-om i Surreal-om.

Upravo Surreal će kompletirati nastup izvođača na Live bini! Muzikom je počeo da se bavi 2010. godine, kada je počeo da repuje pod imenom Surova realnost. Ubrzo nakon toga je otputovao u Ameriku, gde je promenio ime u Surreal, a put ga je nakon toga  doveo u Španiju iz koje se vraća 2017. i počinje uporniji rad na svojoj karijeri. Regionalni nosioci ovog žanra, koji sudeći po brojkama dobijaju sve više na značaju među festivalskom publikom, pored Vojka V. i ostalih obeležiće Jägermeister Live binu Fresh Wave festivala!

Ulaznice za deveto izdanje Nektar Fresh Wave Festivala dostupne su putem ticket servisa Kupikartu.ba, a u prodaji su paket trodnevne ulaznice po ceni od 60 KM (30 €), trodnevne VIP ulaznice po ceni od 100 KM (50 €), jednodnevne ulaznice po ceni od 30 KM (15 €) i jednodnevne VIP ulaznice po ceni od 50 KM (25 €). Napominjemo da svi koji su zadržali prošlogodišnje ulaznice iste mogu iskorititi za ulazak na ovogodišnje izdanje festivala.