Palestinska Techno pionirka nastupiće na reprizi novogodišnje noći na Central Dance Eventu

"berlinski techno na libanski način"

102
Sama Abdulhadi

Pionirka palestinske tehno scene Sama’ Abdulhadi nastupiće 1. januara na devetom izdanju Central Dance Eventa, koji će biti održan od 30. decembra do 2. januara u industrijskom kompleksu Luke Beograd. Samin cilj je oduvek bio da Palestinu pozicionira na svetskoj muzičoj mapi, te s ponosom nosi titulu nezvanične kulturne ambasadorke Palestine u svetu.

Veoma ograničen broj kompleta za CDE 2022 je u prodaji po promo ceni od 4.490 dinara za parter i 5.490 dinara za VIP galeriju. Dvodnevne ulaznice za CDE 2022 mogu se nabaviti po ceni od 3.190 dinara za parter i 3.990 za VIP galeriju. U prodaji su takođe i jednodnevne ulaznice po ceni od 1.790 dinara (parter) i 2.290 dinara (VIP) za prvo veče; 1.890 dinara (parter) i 2.390 dinara (VIP) za doček Nove godine; 1.690 dinara (parter) i 2.190 dinara za reprizu Nove godine i 1.690 dinara (parter) i 2.190 dinara za poslednje veče novogodišnjeg maratona. Sve ulaznice mogu se kupiti onlajn putem Cooltix platforme, kao i na prodajnim mestima Ticket Visiona i Gigs Tixa.

Sama Abdulhadi Central Dance Event

Uspon Same’ Abdulhadi na poziciju jedne od prvih palestinskih DJ-eva koji su se probili na svetsku scenu vuče korene iz Bejruta, gde se istakla kao član rastuće lokalne techno scene. Godine provedene u libanskoj prestonici razvile su kod nje jedinstvenu muzičku estetiku i obrazovale je u pogledu tehnike miksanja ploča i formiranja setova. Njeni setovi, iako ukorenjeni u brzom, prodornom tehnu, vrlo su istaknuti i definisani, a obuhvatajući širok spektar zvukova. Ovom stilu naučilu su njeni muzički učitelji, dvojica DJ-eva koji su joj usadili vrednost prilagođavanja i raznolikost u izboru numera. Svoju muziku opisuje kao “berlinski techno”, ali je ona doživljava “na libanski način”.

Nakon studija u Bejrutu, Sama’ se vratila u Palestinu sa novim znanjem i razumevanjem elektronske muzike, donevši sa sobom techno žanr i inspirišući lokalnu zajednicu umetnika. Sa namerom da nastavi karijeru u muzičkoj produkciji, Sama’ je studirala audio inženjering na SAE Institutu u Londonu. Pod alijasom Skywalker objavila je dva albuma. U Kairu je počela da radi sa bendovima i producira filmsku muziku, a radila je i na egipatskim filmovima “The Builders” i “Thread and Wall”. U to vreme je sarađivala i sa oskarovcem dizajnerom zvuka Nicolasom Beckerom (Sound Of Metal), a kasnije se udružila sa arapskim muzičarem Eka3, kako bi pokrenula sopstvenu izdavačku agenciju “Awyav”.

Ubrzo nakon toga, DJ-ing postaje njen fokus, a 2018. godine nastupila je na nemačkom Fusion festivalu i mađarskom Sziget festivalu. Njen Boiler Room set, koji broji više od osam miliona pregleda na YouTube-u doneo joj je globalnu popularnost i prikazao njene talente široj zajednici elektronske muzike. Ovaj Boiler Room set doneo joj je veliku popularnost i čak 40 bukinga za samo jedan dan.

Dok je boravila u Parizu, između nastupa, završila je šestomesečni program u The International City of Arts u Parizu i izabrana je za laureata od strane Francuskog Instituta.

Tokom karantina učestvovala je u važnim strimovima za Beatport, Monegros i mnoge druge projekte koje podržava. Međutim, tokom snimanja jednog od setova za Beatport, uhapšena je krajem decembra 2020. godine, zbog optužbi za skrnavljenje svetog mesta, jer je snimanje organizovano u Nabi Musi, religijskom kulturnom lokalitetu. Uprkos tome što je imala zvaničnu dozvolu za snimanje, provela je neko vreme u zatvoru. Iz zatvora je puštena nakon osam dana, kada je preko 100.000 ljudi potpisalo peticiju u kampanji za njeno oslobađanje, a optužbe tek trebaju biti odbačene.

Samino ime steklo je veliko međunarodno priznanje zbog njenog pozitivnog pristupa pokušajima da promoviše pokret elektronske muzike na Bliskom Istoku. Njena rezidencija na Beatportu pomaže otkrivanju skrivenih muzičkih talenata na potezu od Egipta do Irana.

Pod svojim imenom letos je debitovala izdanjem “Reverie” koje je izašlo za novu izdavačku kuću “Circoloco” – kompilaciju u partnerstvu sa Rockstar Games. Sama’ je takođe remiksovala Jane’s Addiction i vokale Jima Morrisona, što je objavljeno 1. januara dok je još bila u zatvoru.

Prethodni tekstNajznačajnija nova imena regiona ove subote u DOT-u
Sledeći tekstBlack Coffee, Bonobo, David Guetta i drugi nominovani za Grammy nagrade