House, Techno i Trance – sve što treba da znate

Svi žanrovi elektronske muzike među kojima su i House, Techno i Trance.

Elektronska plesna muzika (eng. Electronic Dance Music, EDM) je podžanr elektronske muzike u kojoj se koriste elektronski muzički instrumenti i tehnologija za stvaranje zvuka, ritmova i same muzike. EDM se može podeliti na mnoge podžanrove, uključujući House, Techno, Trance i druge.

Ovu vrstu muzike uglavnom izvodi DJ ili Live Act izvođač uz pomoć raznih uređaja – CD/USB plejeri, gramofoni, sempleri, ritam mašine, efektori, midi klavijature i razni ostali instrumenti.

Elektronska muzika za ples je poslednjih nekoliko decenija sve više i više popularna, a njeni izvođači dobijaju status nekadašnjih Rock zvezda i imaju armije fanova koji ih slušaju širom sveta u klubovima ili na festivalima.

Sadržaj

(klikom na bilo koji naslov ili podnaslov prelazite direktno na njega)

 1. House Music
  1. Najpoznatiji predstavnici House žanra
  2. Neke od najpoznatijih pesama House žanra
  3. Top 3 izdavačke kuće koje izadu House muziku
 2. Techno Music
  1. Najpoznatiji predstavnici Techno žanra
  2. Neke od najpoznatijih numera Techno žanra
  3. Top 3 izdavačke kuće koje izadu Techno muziku
 3. Trance Music
  1. Najpoznatiji predstavnici Trane žanra
  2. Najpoznatija izdanja Trance žanra
  3. Top 3 izdavačke kuće koje izadu Trance muziku
 4. Bonus: Kako se pravi elektronska muzika?

House Music

House muzika je žanr koji je nastao u Čikagu tokom 1980-ih godina. Karakteriše ga upotreba repetitivnih elektronskih ritmova, a često sadrži vokale i semplove soul, funk i disco muzike, od koje je bazično i nastala. Obično se stvara uz pomoć elektronskih muzičkih instrumenata, poput sintisajzera i ritam mašina.

Preporuka: Volite vi DISCO, samo što toga niste ni svesni!

House muzika je izvorno dizajnirana tako da se pušta najviše u klubovima gde su ljudi došli da se zabave i da uživaju. Poseduje snažan, pokretački ritam koji podstiče ljude da plešu. Žanr je evoluirao tokom godina i iznedrio je mnoge podžanrove, kao što su soulful house, deep house, club house, progressive house, tech house, electro house i mnoge druge. Samim tim, House muzika je danas u svom širokom dijapazonu pogodna za veliki broj prilika, situacija i događaja.

Preporuka: 5 razloga zašto volimo French House

Najpoznatiji predstavnici House žanra

Samo neki od najcenjenijih i najvećih predstavnika House muzike su:

 1. Marshall Jefferson – iliti „Father of House Music“, rođen u Čikagu gde je i izbacio prvu house pesmu u kojoj je korišćen klavir „Move Your Body“ (koja je toliko vanvremenska da se našla i u GTA: San Andreas igrici). Tokom osamdesetih, koje je bilo najplodnije doba ovog žanra, radio je muziku pod raznim imenima – Virgo, Jungle Wonz, Truth i On the House. Trenutno živi i radi u Engleskoj.
 2. Frankie Knuckles – poznat i kao „The Godfather of House“, bio je američki house DJ i producent. Rođen je u Njujorku 1955. godine, a svoju muzičku karijeru je započeo u Čikagu u klubu Warehouse, gde je bio resident DJ. Njegov rad u klubu je imao veliki uticaj na razvoj house žanra u Čikagu, ali i širom sveta. Bio je poznat po svojim dugim, improviziranim setovima i sposobnosti da spaja različite vrste muzike u svojim setovima, kao na primer funk, soul, disco i elektronsku muziku. Njegove najpoznatije trake su „Your Love“ i „The Whistle Song“. Preminuo je 2014. godine.
 3. David Morales – američki DJ i producent rođen 1961. godine u Njujorku, gde je i započeo svoju karijeru. Njegove najpoznatije trake su „Needin’ U“ i „How Would You Feel“. Poznat je i po remixima koje je radio za umetnike kao što su Mariah Carey, Madonna i U2. I dalje je aktivan DJ i nastupa širom sveta.
 4. Mousse T. – nemačko-turski DJ, a pravo ime mu je Mustafa Gündoğan. 1998. godine izdaje pesmu koja ga je najviše proslavila „Horny“, a kasnije ima još uspešnih radova i saradnja, kao što je na primer „Sex Bomb“ sa Tom Jonesom. Jedan je od prvih house producenata u svojoj zemlji pored Borisa Dlugoscha, DJ Tonke i Iana Pooleya.
 5. Bob Sinclar – francuski DJ, producent i remixer. DJ karijeru je započeo osamdesetih kao Chris the French Kiss, a nakon nekoliko izdanja početkom 2000. godine, „The Beat Goes On“ (2002) i „Love Generation“ (2005), kao Bob Sinclar postaje zapažen globalno. Tokom karijere je osvojio mnoge nagrade za svoj rad.
 6. Eric Prydz – švedski DJ i producent poznat po svojoj muzičkoj svestranosti i nastupanju pod raznim imenima kao Pryda, Cirez D, Sheridan, Moo, Tonja Holma ili Fiol Lasse. Definitivno jedan od najboljih i najcenjenijih producenata današnjice, a posebno zbog opsega podžanrova u kojima uspešno pilva više od dve decenije unazad. Njegovi najpoznatiji komercijalni hitovi su „Call On Me“, „Proper Education“ i „Pjanoo“, a on je takođe poznat i po svojim spektakularnim HOLO nastupima. Osnivač je tri izdavačke kuće: Mouseville Records, Pryda Recordings i Pryda Friends.

  Preporuka: 20 zanimljivosti koje niste znali o Eric Prydz-u!

 7. Masters At Work – američki DJ duo koji čine „Little“ Louie Vega i Kenny „Dope“ Gonzalez. Zajedno rade još od osamdesetih, a njihova produkcija i pesme koje vrte na nastupima uglavnom sadrže latino i jazz motive. Najpoznatiji su po pesmama „Work“ i „To Be in Love.“ Okušali su se i u solo karijerama, ali su se uvek vraćali Masters At Work projektu.
 8. Roger Sanchez – američki DJ i producent, koji je osvojio Grammy nagradu za No Doubt – Hella Good remix 2003. godine i čak četiri DJ Awards nagrade u „Best House DJ“ kategoriji (1999, 2002, 2004 i 2007. godine). Imao je nekoliko hitova u karijeri od kojih su „Another Chance“ i „Turn On The Music“ najzapaženiji. Osnivač je Stealth Records izdavačke kuće.

Neke od najpoznatijih pesama House žanra

Iako ih zaista ima bezbroj kvalitetnih do današnjih dana, ispod ćemo spomenuti samo neke od najpoznatijih House pesama:

 1. Farley Jackmaster Funk – Love Can’t Turn Around (12″ Club Mix) (1986)
 2. Frankie Knuckles – Your Love (1987)
 3. MARRS – Pump Up the Volume (1987)
 4. Fingers Inc. – Can You Feel It? (1988)
 5. Opus III – It’s a Fine Day (Club) (1992)
 6. The Bucketheads  – The Bomb! (These Sounds Fall into My Mind) (1995)
 7. The Knife – Silent Shout (2006)
 8. Avicii – Levels (Original Club Mix) (2011)
 9. Disclosure feat. Sam Smith – Latch (2012)
 10. The Weeknd feat. Daft Punk – I Feel It Coming (2016)

Top 3 izdavačke kuće koje izdaju House muziku

Neke od najpopularnijih izdavačkih kuća House muzike su:

 1. Defected Records – Osnovana je 1998. godine u Londonu i od tada se razvila u jednu od vodećih izdavačkih kuća u house i disco žanru. Tokom godina, Defected Records je izdala mnoštvo uspešnih izdanja od strane poznatih producenata kao što su Frankie Knuckles, Roger Sanchez, Bob Sinclar, Dennis Ferrer, i mnogi drugi. Osim izdavanja, label takođe organizuje muzičke događaje širom sveta, uključujući Defected Croatia festival u Hrvatskoj.
 2. FFRR Records – FFRR Records (Full Frequency Range Recordings) je izdavačka kuća koja je takođe osnovana u Londonu, ali 1988. godine. Neki od artista koji su se našli u njenom katalogu su The Chemical Brothers, The Prodigy, Faithless, Pete Tong, Duke Dumont i mnogi drugi.
 3. Strictly Rhythm – Američka izdavačka kuća osnovana 1989. godine u Njujorku. Armand van Helden, Roger Sanchez i Todd Terry su samo neka od imena koja su izdavala za ovaj label, a njihova muzika se mogla čuti i na BBC Radio 1 talasima u „The Pete Tong Show“ emisiji, jer je saradnja ovog radija i ove izdavačke kuće bila dugogodišnja.

Techno Music

Techno je vrsta elektronske muzike koja je nastala u Detroitu u 1980-im godinama. Karakteriše je upotreba repetitivnih bitova i efekata, kao i upotreba sintetičkih zvukova i melodija. Techno je često povezan sa plesnom muzikom i kulturom. Stil se razvio iz elektronske muzike i post-disco zvuka, a takođe ima dosta podžanrova kao što su detroit techno, acid techno, minimal techno, dub techno, ambient techno, i mnogi drugi.

Najpoznatiji predstavnici Techno žanra

Pored toga što ih mnogi smatraju za osnivače ovog žanra ovi DJ-evi i producenti su poznati i po još nekim stvarima.

 1. Juan Atkins – pionir elektronske muzike i jedan od pionira techno žanra. On se smatra jednim od „trojice iz Detroita“, zajedno sa Kevinom Saundersonom i Derrickom Mayom, koji su zaslužni za razvoj techno muzike u Detroitu u 1980-im. Atkins je takođe poznat po svom radu pod pseudonimima Model 500 i Infiniti, svojim futurističkim i minimalističkim produkcijama koje su uticale na mnoge buduće techno producente, a bio je i član grupe Cybotron. Osnivač je Metroplex Records izdavačke kuće.
 2. Derrick May – poznat je po svom radu pod pseudonimima Rhythim is Rhythim i Mayday, a u njegovoj produkciji se može čuti karakterističan futuristički zvuk. May je takođe bio deo grupe Into the Future i radio je sa mnogim poznatim techno producentima. Njegov rad je uticao na mnoge buduće techno producente i on se smatra jednim od najuticajnijih figura u istoriji techno muzike. Osnivač je Transmat Records izdavačke kuće.
 3. Kevin Saunderson – poznat po svom radu pod pseudonimima Inner City i E-Dancer, a njegove produkcije su karakterisane futurističkim zvukom i melodičnim elementima. Saunderson je takođe bio deo grupe KMS i radio je sa mnogim poznatim techno producentima. Osnivač je KMS Records izdavačke kuće.
 4. Jeff Mills – rođen u Detroitu (Mičigen), gde je bio deo techno scene 1980-ih i 1990-ih. Radio je pod pseudonimima The Wizard, The Traveller i The Stranger, a njegova produkcija je okarakterisana visokom brzinom i minimalističkim zvukom. Osnivač je etikete Axis Records.
 5. Richie Hawtin – rođen u Banburyju (Engleska), a počeo je da se bavi produkcijom u Detroitu tokom 1990-ih, gde je bio deo tamošnje techno scene. Radio je pod Plastikman i F.U.S.E. pseudonimima. Karakteristični su njegovi Live nastupi gde eksperimentiše sa zvukom i ima odličnu interakciju sa publikom. Osnivač je etikete M-nus.
 6. Carl Cox – iako ne voli sebe da etiketira kao DJ-a jednog određenog žanra, ipak smo ga svrstali u Techno sekciju. Poznat po svojim energičnim DJ nastupima i širokom rasponu muzičkih stilova koje provlači kroz svoje setove od kojih se najčešće može čuti House i Techno muzika. Rođen je u Oldhamu u Engleskoj, a osnivač je etikete Intec.

  Pročitajte intervju sa Carl Coxom OVDE.

 7. Adam Beyer – rođen u Stockholmu (Švedska), a produkcijom se bavi od 1990-ih. Osnivač je etikete i festivala Drumcode koji imaju ogroman uticaj na današnju publiku i producente.
 8. Sven Väth – rođen u Frankfurtu (Nemačka), a DJ i producentska karijera mu traju više od 30 godina. Iako je u suštini techno DJ i producent u setovima provlači house i trake drugih žanrova. Osnivač je etikete Cocoon.

Neke od najpoznatijih numera Techno žanra

Neke od najpoznatijih Techno numera su:

 1. Juan Atkins – Techno City (1984)
 2. Rhythim Is Rhythim – Strings of Life (1987)
 3. Inner City – Good Life (1988)
 4. Joey Beltram – Energy Flash (1990)
 5. Jeff Mills – The Bells (1991)
 6. Underworld – Born Slippy (1996)
 7. Richie Hawtin – Minus One (1997)
 8. Carl Cox – I Want You (Forever) (1999)
 9. DJ Rolando aka The Aztec Mystic – Jaguar (2000)
 10. Green Velvet – La La Land (2001)

Top 3 izdavačke kuće koje izdaju Techno muziku

Neke od najpopularnijih izdavačkih kuća Techno muzike su:

 1. M-nus – izdavačka kuća osnovana 1997. godine u Njujorku. Pored izdavanja muzike producenata kao što su Richie Hawtin, Magda, Troy Pierce, Dubfire i Gaiser, organizuje i „Enter“ žurke na Ibici i u Tokiju npr.
 2. Ostgut Ton – nemačka izdavačka kuća osnovana u Berlinu 1999. godine i usko je povezana sa klubom Berghain. Ben Klock, Marcel Dettmann i Len Faki su neka od velikih imena koja su izdavala za nju, a nije čudno i kada se pojavi nekolicina novih imena tj. mladih nada na pojedinim njenim kompilacijama.
 3. Kompakt – osnovana u Kelnu, u Nemačkoj, 1993. godine. Specijalizovana je za izdavanje techno, house i ambient techno traka, a najpoznatija imena koja su se našla u njenom katalogu su Michael Mayer, Jürgen Paape i Kölsch.

Trance Music

Trance je stil elektronske muzike koji se odlikuje melodičnim, repetitivnim ritmovima i emotivnim vokalnim deonicama. On je nastao tokom devedesetih i počeo se razvijati u Nemačkoj i Holandiji, a kasnije se proširio širom sveta. Ima mnoge podžanrove, kao što su progressive trance, uplifting trance i psytrance.

Preporuka: „Trance muzika – pojam, nastanak i njegove podvrste

Najpoznatiji predstavnici Trance žanra

Neki od najpoznatijih predstavnika Trance Music žanra su:

 1. Paul van Dyk – jedan je od najpoznatijih DJ-eva i producenata na svetu. Rođen je u Nemačkoj, a karijeru je započeo tokom devedesetih. Best Trance DJ Award je osvojio 2006. godine, a 2008. godine Grammy nagradu za Best Soundtrack za „The Dark Knight“ i pored njih mnoge mnoge druge. Osnivač je Vandit Records izdavačke kuće.
 2. Tiësto – DJ i producent rođen u gradu Bredi (Holandija), a karijeru je započeo krajem osamdesetih. Jedan od prvih DJ-eva koji su počeli da se pojavljuju na velikim festivalima poput Coachella i Electric Daisy Carnival. Tiësto je dobio mnogo nagrada za svoj rad, a nastupio je i na Olimpijskom stadionu u Atini.
 3. Armin van Buuren – još jedan holanđanin iz grada Lejdena. Osvojio je mnogo nagrada za svoj rad, a više puta je proglašavan za najboljeg DJ-a na svetu. Njegovu radio emisiju „A State Of Trance“ slušaju milioni ljudi. Osnivač je Armada Music etikete.
 4. Above & Beyond – britanski DJ i producentski trio, osnovan 2000. godine u Londonu, čiji su članovi Jono Granta, Tony McGuinessa i Paavao Siljama. Svoje albume, kojih je bilo više od 10, i mnoštvo singlova su prodali u više od 2 miliona primeraka širom sveta. Najviše su poznati u trance i progressive vodama. Osnivači su Anjunabeats i Anjunadeep izdavačkih kuća.
 5. Paul Oakenfold – rođen u gradu Londom (Engleska), a karijeru je započeo osamdesetih. Iza njega je mnogo uspešnih trance albuma, pesama i čak preko 100 remixa za muzičare kao što su U2, Moby, Madonna, Britney Spears, Massive Attack, The Cure, New Order, The Rolling Stones, The Stone Roses i Michael Jackson. Osnivač je Perfecto Records izdavačke kuće.
 6. Ferry Corsten – rođen u gradu Roterdam (Holandija), a karijeru započeo tokom devedesetih godina. Pored trance i progressive produkcije mnogi ga znaju po radio emisiji „Corsten’s Countdown“. Tokom karijere je stvarao i radio pod raznim imenima – System F, Moonman, Pulp Victim i Gouryella.
 7. ATB – André Tanneberger, nemac iz Fridrihštajna je na sceni još od devedesetih. Njegova vanvremenska pesma „9 PM (Till I Come)“ je ono po čemu je još od 1998. godine poznat u celom svetu, ali i po svojoj radio emisiji „Trance Experience“.
 8. Markus Schulz – nemačko-američki DJ i producent koji trenutno živi i radi u Majamiju. Osnivač je „Coldharbour Recordings“ lejbla i voditelj Global DJ Broadcast radio emisije. Od 2013. godine radi sa Ferry Corstenom kao b2b duo New World Punx.

Najpoznatija izdanja Trance žanra

Neke od najpoznatijih Trance pesama su:

 1. Age of Love – Age of Love (1990)
 2. Moby – Go! (1993)
 3. Energy 52 – Cafe del Mar (1993)
 4. Robert Miles – Children (1995)
 5. William Orbit – Barber’s Adagio for Strings (1998)
 6. ATB – 9PM (Till I Come) (Club Mix) (1999)
 7. Delerium feat. Sarah McLachlan – Silence (1999)
 8. Gouryella – Gouryella (1999)
 9. Fragma – Toca’s Miracle (2000)
 10. Tiësto feat. Nicola Hitchcock – In My Memory (2001)

  Ovo su Top Trance trake ikada napravljene, ako pitate Armin van Buurena.

Top 3 izdavačke kuće koje izdaju Trance muziku

Neke od najpopularnijih izdavačkih kuća Trance muzike su:

 1. Armada Music – osnovana 2002. godine od strane Armina van Buurena i najviše je fokusirana na trance muziku. Producenti koji su izdavali za ovaj label pored Armina van Buurena su Above & Beyond, Deadmau5, Tiësto i mnogi drugi. Ova izdavačka kuća takođe ima svoju online školu Armada University, koji se fokusira na muzičke teme i sadrži intervjue sa poznatim muzičarima i DJ-evima, kao i drugi sadržaj za one koji žele profesionalno da se bave muzikom.
 2. Anjunabeats – Above & Beyond su osnovali 2000. godine ovu izdavačku kuću, a glavni fokus je izdavanje trance i progressive trance muzike. Tu je i Anjunabeats Worldwide radio emisija, koji se emituje širom sveta.
 3. Black Hole Recordings – ovu izdavačku kuću su 1997. godine osnovali Tiësto i Arny Binka, ali je Tiësto napustio 2009. godine. Armin van Buuren, Paul van Dyk, i mnogi drugi top trance producenti su imali izdanja na ovom lejblu.

Kako se pravi (producira) elektronska plesna muzika?

Produkcija elektronske muzike se sastoji od više koraka, od odabira odgovarajućeg alata za produciranje do miksa i masteringa finalnog proizoda, odnosno pesme.

Ukratko, ovo su neki od glavnih koraka u produkciji elektronske muzike:

 1. Izbor alata za produkciju je prvi korak kada ulazite u ove vode. Postoji mnogo različitih alata za produkciju elektronske muzike, od softvera do hardverskih kontrolera i sintisajzera. Najbolje je izabrati onaj alat (program ili instrument) koji odgovara vašim potrebama i nivou iskustva.
 2. Nakon što ste odabrali alat za produciranje, trebali biste da odaberete zvukove i instrumente koje ćete koristiti u svom radu. Možete da koristite već snimljene zvukove (semplove) ili da snimite svoje.
 3. Aranžiranje je sledeći korak. Tu producent odlučuje kako će zvukovi i instrumenti da se kombinuju u pesmi. Ovo uključuje određivanje redosleda zvukova, njihovu dužinu i intenzitet, kao i dodavanje efekata koji će dodati dubinu i teksturu vašoj muzici.
 4. Mixing i mastering dolazi nakon aranžmana. Miksing se odnosi na balansiranje jačine pojedinih zvukova u pesmi, dok mastering uključuje proces koji se koristi da se muzika optimizuje za različite uređaje i platforme.
 5. Objavljivanje muzike je završni korak u produkciji. Svoju muziku možete plasirati putem različitih kanala, a danas su najpopularniji besplatni – SoundCloud, YouTube, Mixcloud ili plaćeni, pa možete i zaraditi od preslušavanja – Spotify, Deezer ili Apple Music. Možete i potpisati pesmu za neku izdavačku kuću pa zarađivati od prodaje na platformama kao što su Beatport, Traxsource, Bandcamp i drugim.

Ako želite da naučite više o produkciji elektronske muzike, postoji veliki broj tutorijala dostupnih online.

Preporuka: Zašto biti DJ nije za svakog?

Prethodni tekstVandal Steve na 4 decka među unikatnim motorima
Sledeći tekstGrotto portal te vodi u EXIT festival Univerzum 2023! 🎁