Everything But The Girl objavili novu pesmu, album stiže u aprilu

135
Everything But The Girl (EBTG) duo. Photo by Edward Bishop.

Everything But The Girl (EBTG) su objavili detalje vezane za svoj novi album Fuse, koji će biti objavljen preko Buzzin’ Fly Records etikete 21. aprila. Pored trackliste albuma objavljena je i prva pesma i spot nakon 24 godine pauze, Nothing Left To Lose.

Ben Watt i Tracey Thorn su na novom LP izdanju radili u potpunoj tajnosti kod kuće i u jednom malom studiju tokom proleća i leta 2021. godine. Oko imena albuma Fuse su se tek nakon nekoliko meseci dogovorili, a do tada je imao privremeni naziv TREN dobijen spajanjem njihovih imena (Tracey i Ben).

Everything But The Girl - Fuse (Album Cover)
Everything But The Girl – Fuse (Album Cover)

Zanimljivo je da je Ben Watt tokom pandemije već počeo da radi na muzici i to na svom iPhone telefonu, gde je odsvirao nekoliko klavirskih deonica i tako su nastale When You Mess Up i Interior Space.

„Možda će ovo zvučati ironično, ali uopšte nismo razmišljali o tome kako će album na kraju ispasti. Kada smo ušli u studio u martu 2021. godine, bili smo svesni pritiska nakon dugo očekivanog povratka, ali smo takođe bili otvorenog uma muzički i želeli smo da istražujemo neki novi zvuk.” – izjavila je Tracey Thorn

„Bilo je uzbudljivo. Pisali smo instiktivno, razgovarali kratko i stvorili nešto zajedničko. Samo smo ušli u ‘Everything But The Girl (EBTG)’ mod.“ – dodaje Ben Watt

Pogledajte spot za „Nothing Left To Lose“ koji je režirao Charlie Di Placido, a i tracklista, istorijat dua i zanimljivosti su odmah ispod.

Everything But The Girl – Fuse (Album Tracklist)

  1. Nothing Left To Lose
  2. Run a Red Light
  3. Caution to the Wind
  4. When You Mess Up
  5. Time and Time Again
  6. No One Knows We’re Dancing
  7. Lost
  8. Forever
  9. Interior Space
  10. Karaoke

Vinyl izdanje albuma možete poručiti ovde.

Ovako je tekao razvoj Everything But The Girl dua

Verovatno većina ljudi poznaje Everything But The Girl (EBTG) zbog njihove najpopularnije pesme Missing iz 1994. godine, koju je do maksimuma proslavio Todd Terry Remix iz 1995. godine i napravio od nje pravi house klasik.

Međutim EBTG se pojavio 1982. godine singlom Night & Day, a prvi album Eden izdaju dve godine kasnije. Do 1992. izdaju još 5 studijskih albuma i onda su bili primorani da sve stopiraju.

Tokom 1992. godine Ben Wattu je dijagnostikovana retka autoimuna bolest, Churg–Strauss sindrom, nakon čega je bio u bolnici 10 nedelja. Tada su se dogovorili da pauziraju rad na EBTG projektu do daljnjeg.

1994. godine se vraćaju u studio i izdaju Amplified Heart album na kome se našla čuvena pesma Missing. Dve godine kasnije stiže još jedan album Walking Wounded.

Kako je nastala „Missing“ pročitajte klikom ovde ili na sliku ispod.

Ben Watt je 1997. godine objavio i knjigu Patient u kojoj je opisao tešku borbu sa bolešću, kako je jedva uspeo da preživi i proces oporavka.

U studio ulaze 1999. godine i izdaju album Temperamental, nakon koga će evo 24 godine kasnije u aprilu izaći Fuse. Između ova dva albuma tu je i izdanje tj. kompilacija iz 2008. godine The 90s Collection.

Ono što se desilo tokom ove duge pauze je i to da su se Ben Watt i Tracey Thorn nakon 28 godina zabavljanja, zajedničkog života i dvoje dece, konačno venčali 2009. godine.

Prethodni tekstPrvo strano gostovanje u Backstage Baru!
Sledeći tekstKlub Kult i vikend proslava Srpske Nove godine 2023