Najtraženija imena elektronske scene ARTBAT i Indira Paganotto su prvi hedlajneri Sea Dance festivala!

Sea Dance festival konferencija na beogradskom sajmu 23. februara 2023. godine. Fotografija: Turisticka organizacija Budva.

Započeto je odbrojavanje do 9. izdanja Sea Dance festivala, najvećeg crnogorskog festivala, koji će biti održan u novom, više letnjem terminu, od 18. do 20. avgusta, na predivnoj plaži Buljarica kod Budve.

Prvi hedlajneri su dva trenutno najuzbudljivija imena na svetskoj elektronskoj sceni – melodic techno duo ARTBAT i psytechno zvezda u strelovitom globalnom usponu Indira Paganotto. Gitarski zvuk za sam vrhunac leta donose večni rock majstori Van Gogh, dok će trap bitove diktirati neprikosnovena Senidah i Crni Cerak & Lacku. Festival će i ove podržati crnogorsku elektronsku scenu, čijim izvođačima će biti posvećena posebna bina! Ova imena su samo početak novog Sea Dance putovanja, za koje prodaja ulaznica počinje 1. marta, po poklon ceni od 2.990 dinara.

Sea Dance festival 2023 prva objava Line Up-a.

Sea Dance festival doprinosi afirmaciji Budvе kao svetski poznatе dеstinacijе i dovodi nam publiku sa svih mеridijana. Naša obavеza jе da svе koji dođu prihvatimo otvorеnog srca i prikažеmo sе kao dobri domaćini, što smo, vеrujеm, dokazali u svim godinama kojе su iza nas, kada su posetioci bili izuzеtno zadovoljni i programom fеstivala i posеtom Budvi. Saradnja sa kompanijom ’MY EXIT ADVENTURE’ iz Novog Sada svih ovih godina jе bila na izuzеtnom nivou i još višе jе učvrstila vеzе kojе nеguju Budva i Novi Sad još od 1995. godinе i uspostavljanja pobratimskih odnosa izmеđu naših gradova“, istakao je predsednik opštine Budva Milo Božović.

„Sea Dance festival je, nakon Exita, prvi festival kojim smo započeli širenje po svetu. To je jedan od razloga zbog kojeg naš morski festival ima posebno mesto u srcu festivalske porodice. Dovodimo dva najaktuelnija izvođača elektronske scene, čiji žanrovi spadaju u globalno najpopularnije, i očekujemo da će to, uz prelepu plažu na kojoj se dešava festival, biti razlog za dolazak posetilaca iz celog sveta“, rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor Exitove festivalske grupacije.

„EXIT tim decenijama unazad pomera kreativne granice svojih festivala, dok Sea Dance festival budi čula na jednom posebnom energetskom nivou. Miris leta u vazduhu, Line Up kreiran za svačiji ukus, velika bina i što je najvažnije – uvek vrhunski raspoložena publika iz regiona i inostranstva sa istom željom – da se vrhunski provedu. Na binu Sea Dance festivala popećemo se puni energije, spremni da na naš zvuk već u prvoj sekundi čujemo publike huk, a onda sledi uzbudljivo muzičko putovanje. Dođite da zajedno nacrtamo i obojimo još jednu nezaboravnu letnju noć. Čekamo vas“, poručio je frontmen benda Van Gogh Zvonimir Đukić Đule.

Prvi Sea Dance izvođači: Od melodic i psy techna, preko gitara, do trapa

Pravo sa famozne Exitove Dance Arene na Sea Dance stiže autentični dvojac ARTBAT. Poznati kao izuzetno plodonosni producenti, samo što su objavili prvu pesmu u 2023. godini „Dreamcatcher“, dok su prethodnu godinu završili hvaljenim singlom „Tibet“. Izdanja sada objavljuju na sopstvenom lejblu Upperground, pod kojim u poslednje vreme organizuju i seriju događaja, i unapred se podrazumeva da se njihove stvari naći u vrhu top lista. Uspeli su da steknu popularnost, a da istovremeno ostanu verni underground zvuku. Prestižni Mixmag ih je 2019. godine proglasio Zvezdama godine, a poneli su i titulu #1 najprodavanijih artista na Beatportu, kao i priznanje za Najbolje izvođače godine u okviru Ibiza DJ nagrada. Njihovo stvaralaštvo obeležili su remiksi Monolinkove pesme „Return To Oz” i „Age of Love“ (u saradnji sa velikim Pete Tongom), a sada su definitivno na vrhuncu svoje skoro decenijske karijere.

ARTBAT DJ Duo Press Photo.

Klaberi i klaberke širom sveta oduševili su se energijom i zvukom koji je donela španjolka Indira Paganotto. Zvuk koji spaja techno i Goa trance usavršavala je više od decenije, a plodove svog rada je u potpunosti ubrala prethodne godine, koja ju je lansirala među najtraženije izvođače elektronske scene. Talenat harizmatične Španjolke prepoznala je Charlotte de Witte, za čiji je lejbl KNTXT Indira Paganotto objavila EP „Himalaya“ – i od tada je nezaustavljiva. Upravo sa Charlotte nastupa na KNTXT događajima širom sveta, koje rasprodaju bez izuzetka. Krajem prošle godine objavila je novi EP „Lions Of God“, čije su sve pesme u jednom trenutku dostigle vrh Beatportove liste. Jaku povezanost sa publikom ostvarila je što posvećenom interakcijom, što titulom „psytechno ratnici“, koju je dala svima koji energično đuskaju na njenim nastupima.

Indira Paganotto

Kvalitetnu gitarsku stranu Sea Dance festivala povešće rock veterani ovdašnje scene, bend  Van Gogh. U trodecenijskoj karijeri stvorili su 10 studijskih albuma, među kojima je najnoviji „More bez obala“. Ovaj bend, osnovan 1986. godine, napunio je mnoge dvorane u Srbiji i svetu i dva puta osvojio regionalnu MTV nagradu. Pevač, gitarista, autor pesama i frontmen grupe Zvonimir Đukić Đule objavio je 2019. i knjigu „Van Gogh – More bez obala“, sa stihovima pesama, fotografijama i, kako se navodi u opisu knjige – tajnama.

Dalju žanrovsku raznolikost morskog festivala predvodiće balkanska trap kraljica Senidah. Odsečno maršira i dominira regionalnom trap scenom poslednjih pet godina, njen glas je specifičan i sirov, dok na sceni zrači neverovatnom energijom i bez straha pliva u kontrastima od najjače Balkanke do ranjive Slađane. Saradnje sa imenima kao što su Coby, RAF Camora i Atlas Erotika izdvojile su je na sceni kao kameleona spremnog da publici svaki put da sve i drugačije. To je pokazala i najnovijim albumom „Za Tebe“, muzičkom pričom koja prevazilazi okvire žanra. Srpska trap ekipa sa beogradskog naselja Cerak, Crni Cerak, koju čine frontmen Seksi, Biba, Bandra i Ourmoney, ubedjivo su najistaknutiji predstavnici novog talasa regionalne trap scene. Poslednje tri godine skupljaju milione pregleda na YouTube-u i danas su jedni od najtraženijih trepera u regionu. U muziku su utkali način života sa beogradskog naselja Cerak i zajedničkog odrastanja.

Prvi talas Sea Dance izvođača pojačavaju lokalni DJ-evi i producenti, kojima će biti posvećena cela bina. Stižu Buba, Budo Šuković, Burkakke, CHBX, Eve Jo, IKS OKS, Lerr, Marko Pajković, Marko T, Moody Kid, Mr Mips, Necke, Novak, Pelzensers, Raven Tk, Shandu, Stanco, Starac, Stevan Mandić, Straks, Trippu i Vlado Božović.

Ulaznice po poklon cenama u prodaji od 1. marta

Sea Dance će biti održan od 18. do 20. avgusta na plaži Buljarica kod Budve, a prodaja ulaznica počinje 1. marta u podne. Prvi kontingent ulaznica biće dostupan po poklon ceni od 2.990 dinara, na festivalskom sajtu, kao i na Gigs Tix prodajnim mestima i online.

Featured Photo: Turisticka organizacija Budva

Prethodni tekstPoznati datumi FreshWave Festivala 2023!
Sledeći tekstZbog vremenskih uslova, Claptone i Konstrakta u Herceg Novi stižu 1. aprila!