Kako umetnici preživljavaju? 75% njih gubi novac na svojoj muzici

DJ u studiju.

Novo istraživanje sajta Pirate pokazuje da 75% umetnika ne uspeva da zaradi na svojoj muzici, što dovodi do manjih budžeta pri promociji i objavljivanja manje nove muzike.

Više od polovine umetnika koji su učestvovali u istraživanju, koje je obuhvatilo više od 1.000 muzičara iz UK i SAD, odlučilo se na pauzu od društvenih mreža da bi lakše podneli finansijski pritisak.

Iako 91% umetnika samostalno promoviše svoju muziku, 75% troši više novca nego što zaradi od drugih izvora prihoda u muzičkoj industriji. Čak 76% planira da snimi video kako bi promovisalo svoj naredni projekat, a 56% planira da pravi slike.

Dan Davis sa Pirate sajta kaže da je u eri društvenih mreža lakše izgraditi publiku, ali da održavanje pažnje publike zahteva mnogo posla i konstantno izbacivanje novog sadržaja.

Kako umetnici koriste družtvene (grafikon)

Uprkos tome, Davis smatra da je zdravlje umetnika od ključnog značaja: „Vidimo da umetnici sve više odlaze sa mreža na neko vreme, što ukazuje da sve više kreatora daje prioritet svom mentalnom zdravlju. Za mnoge muzičare, muzika je samo deo radnog vremena ili honorarnog posla, stoga je važno napraviti pauze od posla, muzike i svega što ide uz to”, ističe on.

Najčešće korišćene platforme su Instagram (88%), YouTube (69%), Facebook (58%) i TikTok (42%). Istraživanje je takođe otkrilo da 36% umetnika nije sigurno da li će koristiti novi sistem na Spotify-ju koji podrazumeva 30-sekundne klipove sa njihovih izdanja.

„U eri društvenih mreža, stvaranje muzike znači stalno usvajanje novih trendova promovisanja. Međutim, kreiranje sadržaja nije besplatno, a novi izvori prihoda za umetnike se ne pojavljuju istom brzinom kao novi trendovi”, kaže Davis.

Detaljnije možete pročitati ovde.

Featured Photo: Troy T

IZVORPirate
Prethodni tekstEarly Bird ulaznice za Garden of Dreams skoro rasprodate – posljednja šansa do 1. maja!
Sledeći tekst10.000 ljudi na najvećem ilegalnom rejvu u napuštenoj belgijskoj vojnoj bazi