Partiboi69: (Ne)očekivani intervju na Lighthouse festivalu u Poreču

„Da li može kratak intervju?”

Predstavila sam se i pitala njegovu menadžerku na kraju nastupa dok su se on i MCR-T polako spremali da napuste binu i backstage Lighthouse (main) stejdža na Lighthouse festivalu u Poreču, na kom je Partiboi69 nastupao u nedelju, 28. maja 2023, s početkom u 22.00.

Menadžerka klima glavom, odlazi do njega, i vraća posle manje od jednog minuta i kaže mi kako on ipak hoće samo da ide što pre da spava jer je umoran. Zahvalila sam se i sišla sa bine sa namerom da polako krenem dalje. To je to, pokušala sam. Bilo je tek oko 12.

Mala digresija za one koji su manje upućeni: Partiboi69 je enigmatični australijski DJ, producent, stručnjak za borilačke veštine, reper, poznavalac mode, seksualni simbol i sveukupni renesansni čovek koji se pojavio na sceni 2018. godine. Njegov stil je kombinacija techno melodija 90ih, acid i trance zvuka, a njegovi setovi poznati su po energičnosti i prelazima između različitih žanrova.

Partiboi69 je takođe poznat po svom karakterističnom izgledu – nosi nakrivo naočare, trenerke ili odeću koja podseća na cyberpunk estetiku iz 90ih. Iako je njegov pravi identitet nepoznat, Partiboi69 je stekao veliku popularnost na društvenim mrežama, a njegovi nastupi su traženi širom sveta. Brzo se pretvorio u jednog od najzanimljivijih i najtraženijih likova na svetskoj klubskoj sceni.

Nego, da se vratimo neočekivanom intervjuu na Lighthouse festivalu.

Plot Twist. Andy, drugar sa kojim sam došla na festival i (zvanično) kamerman, u međuvremenu neobavezno ćaska sa likom koji radi tamo. Njih dvoje stoje i pričaju o nečemu ispred bine, odnosno backstage-a.

Iznenada me doziva. „Dođi, Aleks… Dođi časkom.” Nisam bila nešto ubeđena da će se išta desiti, ali sam se ipak vratila.

U tom trenutku, prolazi dotični Partboi69, i Andy mu nonšalantno dobacuje:

„Kako to već u 12 na spavanje, partiboi?”

Partiboi69 se okreće i kaže: „Što, imate neku dobru preporuku?”

Ja: „Imam ja,” ubacih se.

Partboi69 nije bio ubeđen: „A je l’ mogu da čujem šta tačno, da znam da ne blefiraš?”

Ja: „A je l’ mogu da dobijem intervju prvo?”

Partiboi69: „Aha, ti si ta! Ok, uhvatila si me.”

Rekoh: „Gotcha!”

Tu smo se malo našalili, posle čega je ipak pristao na kratak intervju. Nakon intervjua smo mu i zaista dali „tip” gde je bila provereno dobra žurka to veče – Autodrom, stejdž na kom smo se posle još jednom i sreli i opet porazgovarali. Ništa od spavanja u 12 u svakom slučaju – Partiboi69 je dokazao kako je ipak dosledan svojim pesmama.

Pre intervjua smo ga i slikali sa MCR-T-jem, sa kojim je i bio sve vreme na bini.

Partiboi69 i MCR-T na Lighthouse festivalu u Poreču 28. maja 2023. godine.
Partiboi69 i MCR-T na Lighthouse festivalu u Poreču

Partiboi69 i MCR-T deluju privatno blisko, na stejdžu i van njega. Napravili su i par sjajnih numera zajedno, uključujući „Go To My Show”, „Sex In The Club”, i „Blow My High”. Jedan od posebno zanimljivih setova koje su zajedno radili Live je Miami Bass G-House set iz Stingzonea, gde Partboi69 repuje delove koje je takođe repovao i to veče na nastupu u Lighthouse-u.

„Nothing I do is ever boring, nothing I do will leave you snoring.
Wake up and smell the roses, this is real life, ain’t no psychosis.”

Tako je i bilo. Sve samo ne dosadno. Nakon par minuta ćaskanja, krenuli smo sa pitanjima.

Imaš dosta techno elemenata 90ih u svojoj muzici…

Hoću prvo samo da naglasim javnosti da sam pod prinudom… Intervjuista skriva bitne informacije, i želim samo da javnost zna da sam ovde pod prinudom. Nego, kako beše pitanje?

Zašto baš 90e, odakle je došla inspiracija? Šta voliš najviše kod 90ih?

JJ i ja, JJ je ovde, čisto da se zna, MCR-T je prisutan, i on takođe zna da sam pod prinudom… Hmm, pa, to je ta era rođenja stila muzike koju i JJ i ja volimo i koja nas inspiriše. Tako da, otprilike, i ima smisla da, kad smo krenuli da stvaramo muziku, to su bili zvuci koje smo pokušali da reprodukujemo.

Hmm, šta znam, i da – to je otprilike to. Znaš, krenuo sam da reprodukujem zvuke muzike koja me je inspirisala, I to je bila era muzike koja me je baš ložila.

Kako ti većina ideja dolazi? Je l’ se dešava spontano tokom seta, ili imaš neki ritual kog se držiš?

Iskreno, JJ je upravo spominjao to…

Većina mojih ideja, na samom početku, dolazila je dok sam partijao razvaljen… Bukvalno sam napisao „Ketamine Dreams” na podijumu kluba. Bio sam razvaljen. Brdo mojih numera na početku, „Dip on the Dancefloor”, nastalo je dok sam odvaljen u klubu vatao zjale sa drugarima. I onda odjednom kao, „Dip on the Dancefloor”, i zapisao sam je u telefon.

I sledeći dan kad sam ustao, ono, dok sam dolazio sebi, napravio sam tu numeru, i ketamin, „K on my D” proizašla je spontano dok sam jebeno blejao u spavaćoj sobi. Inače ulažem dosta truda u muziku koju pravim. I ponekad prođu jebeno meseci dok napravim numeru. Kontaš, znači, meseci. Ali „K on my D”, tu sam bukvalno napisao, za, eto, sat vremena. To je jedna od najsklepanijih, bole-me-dupe-za-sve numera koje sam ikad napravio. I baš tu svi znaju… Jebote! Haha…”

TCR-T se na kratko ubacio: „Pa, tako to ide ponekad. Zbog toga je i posebna.”

Partiboi69: „I zbog toga se fura. To si baš ono — ti, bez ikakvih sklonosti ka bilo čemu. Kao ono, ti i tvoja kreativnost u tom jebenom momentu. Bez pokušavanja da postigneš bilo šta posebno.”

TCR-T: „Ma da… Ne možeš to planirati. Ne možeš ništa planirati.”

Partiboi69: „Upravo. Odatle proizilazi najbolje kad zapravo ne znaš.”

Rasterećen.

Upravo. Rasterećen. Kompletno rasterećen.

Koliko ti je trajao najduži set?

Devet sati.

Berlin, haha?

Ne, ne. Nije Berlin. Hmm, zaboravio sam ime… Hmm, Robert Johnson. Devet sati. Devet sati u klubu Robert Johnson. Umalo nisam umro. Nikad više to neću raditi, čisto da se zna. Čisto da naglasim, neću više nikad to ponoviti – nemojte me bookirati za jebenih devet sati. Nedeljama nisam mogao da hodam.

Gotiviš li neke srpske DJ-eve?

Oh, naravno. Ti si iz Srbije?

Da.

Da, jebote. X-Coast.

X-Coast?

Ne znaš ko je X-Coast? Zezaš me? Jebeno me zezaš? Okej, znači nisi iz Srbije. Završavamo intervju momentalno. Treba ti za nauk…

Bojan, biće na Exit festivalu… Jedan od najboljih producenata koje znam iz Srbije…

Pariboi i Aleksandra Kovačević na Lighthouse festivalu u Poreču 28. maja 2023. godine.
Pariboi i Aleksandra Kovačević na Lighthouse festivalu u Poreču

Malo sam se postidela jer zaista nisam znala ko je X-Coast, ali sada sam bogatija za tu informaciju. Rođen u Srbiji, trenutno u Bruklinu, Bojan Čizmić, poznat kao X-Coast, probio se nakon svoje numere „Mango Bay”, koja je takođe u groovy stilu 90ih.

Tu su zatim uleteli još par obožavalaca koji su hteli da se slikaju, pa smo se rastali i zatim ponovo sreli na Autodrom stejdžu. Preporuka za after žurku nije omanula, što mi je i Partiboi69 u par navrata potvrdio. Još malo smo proćaskali, slikali se i snimili kratak video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Ko (@_alex___kovac_)

Partboi69 nam je rekao da će naša publika moći da ga gleda i sluša 8. jula na No Sleep stejdžu na Exitu, tako da ću definitivno svratiti, jer će biti provereno dobar parti. A kako drugačije sa Partiboi69om! Till No Sleep!

Intervju i fotke: Aleksandra Kovačević

Prethodni tekstJoton u bašti Drugstore-a ovog petka
Sledeći tekstVikend u Barutani uz veterana elektroske scene Nicka Warrena i techno predstavnicu iz Berlina SPFDJ