Žene DJ-evi rade duplo više od muškaraca?

Muškarac i žena DJ-evi zajedno na stejdžu.

Nova studija muzičke tehnološke kompanije A2D2 otkriva da se ženski DJ-evi navodno pojavljuju na duplo više nastupa od muških DJ-eva.

Studija je otkrila da žene moraju raditi duplo više od muškaraca kako bi postigle istu prepoznatljivost, koristeći podatke iz DJ Magove liste Top 100. Iako se samo 11 ženskih umetnica pojavljuje na ovoj listi od 100 najboljih, prema izveštaju A2D2, one čine 40% najposvećenijih DJ-eva.

Žene DJ-evi nastupaju duplo više od muškaraca

Dublje proučavajući podatke, identifikovali smo da ženski DJ-evi imaju gotovo duplo više nastupa u proseku u odnosu na muškarce sa liste, otkrio je A2D2.

Prema podacima, muški DJ-evi su u proseku imali 13 nastupa u 2023. godini, dok su ženske umetnice imale oko 23 nastupa. To mnogo govori o njihovoj odlučnosti da naprave ozbiljan uticaj u industriji koju tradicionalno dominiraju muškarci, istakli su.

10 muških i ženskih DJ-eva sa najviše nastupa u 2023. godini.
Izvor: A2D2

U 2021. godini, studija Protectivity je otkrila da je ukupno samo 21% svih umetnika koji su nastupali na velikim muzičkim festivalima u Velikoj Britaniji bilo ženskog pola ili se identifikovalo kao žensko.

House i Techno dominirali tokom 2023. godine

Izveštaj A2D2 takođe je utvrdio da su house i techno žanrovi dominirali u Velikoj Britaniji u 2023. godini, dok su nemački i belgijski DJ-evi postajali sve popularniji.

Claptone nije solo umetnik?

Studija je zaključila da je Claptone bio najposvećeniji DJ u 2023. godini sa 94 nastupa u 33 različite zemlje, u proseku jedan nastup svakog četvrtog dana. Maske koju koristi Claptone je često dovodila u sumnju da se radi o više DJ-eva kako bi istovremeno nastupali širom sveta, i da on zapravo nije solo umetnik.

Celo A2D2 istraživanje pročitajte na ovom linku.

  • KLJUČNE REČI
  • DJ
Prethodni tekstPogledajte kako je pre 30 godina nastala House himna „Show Me Love”
Sledeći tekstVečeras u klubu Kult – Cosmic G, Layzie i RTY