GROTTO INTERVIEW: Carl Cox

Carl Cox

Carl Cox, slobodno možemo reći institucija, čovek kome nije potrebno nikakvo posebno predstavljanje! Bila nam je velika čast što smo razgovarali sa ovom legendom pa i preko telefona. Stvarno je veliki profesionalac i videćete u intervjuu koliko on zaista voli svoj posao, a sigurni smo da bi mogao satim da priča doživljaje i daje savete.

Ovo je na neki način i ekskluziva, jer je samo nas desetak iz zapadne Evrope imalo priliku da ga danas intervjuiše. Bilo je tu malo i treme, jer nemate priliku da razgovarate sa Carl Coxom svaki dan! Pa da polako počnemo…

Carl Cox King

01. Carl, tvoja selekcija muzike je kao i uvek neprikosnovena. Koji je tvoj recept za vrhunski DJ set?

Stvar je u tome što ja ne pratim trendove, već puštam trake koje na neki način predstavljaju mene kao DJ-a. Gledam da muzika koju vrtim ima groove, da je energična i da poseduje neku emociju. Nisu sve trake koje vrtim 100% nove, ali uvek se trudim da iako pustim neku stariju stvar da ubacujem neke nove elemente u nju.

Trudim se da u toku nastupa izvrtim najbolju muziku, bilo da su to trake izašle juče, prošle nedelje, prošle godine ili pre 2-3 godine. Takođe izbegavam da vrtim trake koje su izašle na Beatportu, jer to svako može da kupi. Uglavnom nabavljam muziku direktno od producenata i tako uvek imam ekskluzivu, a opet je do te muzike veoma teško doći. Naravno, uvek se nađe način da dođete do određene trake, a ako je nabavite više ćete je ceniti.

02. Ti si svoju karijeru izgradio, svakako, kao DJ. Da li misliš da je danas to nemoguće uraditi bez produkcije?

To je veoma dobro pitanje i čudi me da me to do sada niko nije pitao.

Današnja generacija DJ-eva misli da je jedini način uspeha u DJ-ingu ako naprave hit traku. E sad, hit traka će to postati samo ako je komercijalna. Tako da oni ustvari prave pop pesmu, što opet znači da će pesma postati popularna istog trenutka. Po meni tu onda ne postoji strast pri samoj produkciji i ja sam odabrao da ne idem tim putem.

Imao sam par hitova, ali samo zato što sam bio popularan kao DJ i onda sam ljudima mogao kroz nastupe da predstavim svoj rad. Mislim da su se DJ-evi danas ulenjili. Nekada si morao da se baviš DJ-ingom 10 godina pa si onda možda postajao poznat/slavan, a oni sada hoće da se bave DJ-ingom 10 minuta, naprave hit pesmu i odmah postanu slavni.

Ali ne shvataju da ako su za veoma kratko vreme došli na sam vrh, da je jedan put ostao, a to je put koji vodi dole. Odličan primer je Martin Garrix koji je sa 17 godina i jednom pesmom došao na sam vrh. Ja sam na sceni preko 35 godina, a sumnjam da će on biti na sceni u narednih 10.

Carl Cox vinyl kolekcija
Carl Cox kolekcija ploča

03. Od svih osobina koje čovek može da ima – izdvoj nam par koje su neophodne da bi uspeo kao DJ?

To zavisi od osobe do osobe. Tu je izbor muzike, ali i umeće da tim istim odabirom zadovoljite svačiji ukus. Samopouzdanje je takođe veoma važno, a i iskustvo. Postavljaće se pitanje ‘Zašto bi neko putovao daleko od kuće da bi došao da čuje baš tebe i tvoj set koji traje npr. 5 sati?.’ Kada zadovoljite sve ove kriterijume onda možete dati odgovor na to pitanje.

04. House se dosta vratio svojim underground korenima u poslednjih par godina – šta misliš u kom pravcu će ići u godinama koje dolaze?

Veoma me raduje ta činjenica! Opet ćemo imati priliku da čujemo dobre ritmove, dobar groove, dobre bass linije. Kada slušate Art Department ili Jamie Jonesa i kada shvatite da njihove trake poseduju mnogo emocije, strasti, pozitivne energije, ali i to da oni razumeju house i kako je sve nastalo – to onda sve nas treba da raduje.

05. Jedna stvar koju ljudi ne znaju o Carl Cox u?

Obožavam da vozim motore!

Carl Cox Moto Sport

Zahvaljujemo se Urban Bag-u i burn-u koji su omogućili ovaj intervju!

Carl Cox @Facebook

Intervju vodio: Bojan Bojanović

Prethodni tekstGrotto Video Intervju: Lea Dobričić
Sledeći tekstGrotto Video Interview: Frivolous