5 stvari koje treba da znate kada šaljete demo pesmu

1698
Demo Submission

U proseku svake nedelje samo na Beatport-u izađe oko 30.000 novih pesama. Računajte da je broj poslatih pesama barem duplo veći od tog. Kao A&R dve manje etikete nedeljno dobijemo oko 20-30 novih izdanja. Možemo samo zamisliti koliko njih redovno dobije “Diynamic” ili “Defected”. Da bi barem povećali šansu da neko čuje vašu muziku napisaćemo nekih 5 esencijalnih stvari koje su poprilično osnovne, ali neophodne.

01. Nikada ne stavljate sve email adrese u CC polje (Carbon Copy).

Šaljite personalizovan email. Uglavnom svaki producent/DJ ima listu od nekoliko email adresa raznih etiketa. Ako vas nije mrzelo da pravite pesmu mesec dana ili par dana, onda neće biti strašno da oduzmete sebi sat vremena i svakoj etiketi pošaljete personalizovan email.

Demo traka
Primer kako ne poslati demo email.

02. Šaljite uvek personaliozvan email.

Mnogi stavljaju email adrese u BCC (Blind Carbon Copy) kako se ne bi videlo kome je sve poslat email. To je donekle ok, ali uvek je bolje kada napišete personalizovan email u kome treba da dodate 1-2 rečenice o tome zašto mislite da je vaše izdanje dobro da se nađe na njihovoj etiketi.

03. Predstavite se ali kratko.

Napišite par stvari o sebi u 2-3 rečenice. (gde ste izdavali, da li ste chart-ovani, koje uspehe ste postigli do sad). Ako nemate nikakve uspehe i nigde posebno niste izdavali napišite nešto o izdanju, šta vam je bila inspiracija, ko vam je dao rano support (uvek možete da pitate par kolega da vam daju podršku pre nego što pošaljete demo).

04. Dodajte privatne ili “tajne” linkove za preslušavanje i Download.

Ovu opciju imate na SoundCloud-u. Ako uzmete premium SoundCloud nalog možete tačno da vidite ko je preslušao i odakle. Uz njih možete za svaki slučaj da dodate Sendspace ili ZippyShare link koji su takođe privatno setovani.

SoundCloud Demo
Primer privatnog SoundCloud linka.

05. Popunite pravilno naslov i zahvalite se na kraju.

U nazivu emaila kao Subject stavite npr. Demo inquiry for Suara – Tony Tracy – Magnicifient EP i na kraju ostavite 1-2 rečenice gde ćete reći “Thanks in advance for your reply” ili “Your feedback is greatly appreciated” uz naravno linkove do vaših socijalnih mreža i kanala (Facebook/SoundCloud/YouTube itd).