Paul van Dyk -ov čudesan oporavak!

885
paul van dyk

U sledećem tekstu imaćete priliku da pročitate intervju sa nemačkom zvezdom Paul van Dyk -om, koji je detaljno opisao kroz koje etape je prolazilo njegovo lečenje.

Za one koje nisu upućeni, pomenuti DJ je pao tokom natupa na A State of Trance-u u Utrecht-u koji je održan u februaru mesecu. Paul je pretrpeo ozbiljna oštećenja kičme zajedno sa teškim povredama mozga. “Prva prognoza koja je data mojoj majci i verenici dan nakon nesreće, bila je da možemo biti srećni ukoliko prežive svi organi koji su mi neophodni za dalje funkcionisanje i održavanje u životu’’, objasnio je Van Dyk u intervjuu za Billboard Dance.

24. maja, prvi put se obratio fanovima sa objavom na njegovoj FB stranici, ’’Iako mi predstoji dug put oporavka, ja sam pozitivan, optimističan i radim praktično sve kako bih mogao što pre da se vratim svojoj strasti i da delim sa vama svoju ljubav prema muzici.’’ Pismo je završio aludirajući na svom povratku na scenu “sredinom juna, vraćam se da radim ono što najviše volim i radujem se ponovnom susretu’’. Nedugo zatim, najavio je svoj prvi nastup koji će se održati u Las Vegasu na EDC-u.

U daljem tekstu pročitajte šta je Paul rekao za Billboard Dance o svojoj povredi i dugom putu do potpunog oporavka.

Da li se sećaš pada?

– Ne sećam se samog pada uopšte. To je ono što mozak, srećom, radi – štiti vas trauma. Stao sam na nešto što nije bilo dobro pričvršćeno. Bilo je crne boje i nije bilo obeleženo da nešto nije u redu. Tada sam osetio da treba da uradim nešto što bi svaki drugi DJ uradio, a to je interakcija sa publikom. Sledeće čega se sećam je bilo kasnije u bolnici.

Paul van Dyk bolnica

Imao sam mnogo razgovora sa lekarima: pretrpeo sam povredu mozga, slomio sam kičmu na dva mesta, imao sam dosta modrica i otvorenu ranu na potiljku. Najviše mi problema stvara povreda mozga. Zamislite – slomili ste kičmu, a to je lakša povreda, onda možete misliti kroz šta prolazim poslednja tri meseca i šta me sve čeka dok se potpuno ne oporavim.

Kroz šta si sve prošao do sada?

– Prvih četiri ili pet nedelja sam bukvalno bio u kolicima. Zbog povrede mozga, morao sam da naučim ponovo da hodam. I dalje malo mrmljam kada govorim, tako da sam i to morao ponovo da učim. Morao sam da naučim kako da jedem. Sada mogu da uradim dosta stvari koje pre nisam mogao, ali čeka me dug put do mesta na kojem želim da budem.

Ako imate neurološki problem, ni jedan nije isti. Za godinu ili dve ću se potpuno oporaviti ili bolje rečeno biću novi ja. Lekari kažu da neću biti u stanju da radim onoliko koliko sam nekada radio. To je dug put. To je veoma težak put pre svega.

Prva prognoza koja je data mojoj majci i verenici dan nakon nesreće, bila je da možemo biti srećni ukoliko prežive svi organi koji su mi neophodni za dalje funkcionisanje i održavanje u životu. Verovatno neću znati ko sam, ili ko je ko u mom okruženju. Gubio sam svest na svaka tri dana. Bilo je jako loše. Postoje tri stanja traumatske povrede mozga – blage, umerene i teške – e ja sam bio u ovom teškom delu.

Paul van Dyk oporavak bolnica

Bilo je jako teško, ali mislim da sreća nije prava reč koju bi ovde iskoristio. Činjenica da sam još u životu je pravo čudo. Doktor je čak izjavio da sam čudotvorac – moja sposobost samoizlečenja je nešto što on nikada u životu nije video. Ja ovo nisam mogao bez moje verenice. Ona je bila sa mnom sve vreme. Dala mi je razlog da ostanem živ. Ona je razlog što sam živ. Bez nje ne bih mogao ništa od ovoga da uradim. Ja joj dugujem život. I veoma sam zahvalan svim doktorima i terapeutima.

Nisam bio svestan koliko ljudi vole mene i moju muziku. Mogu samo da kažem hvala svim ljudima koji su imali vremena da napišu poruku na FB-u ili Twitter-u, da mi pošalju čestitku. Te male stvari su mi dale snagu da nastavim da živim. Želim da izrazim svoju iskrenu zahvalnost svakome ko je bar na trenutak mislio na mene.

Nedavno si napustio bolnicu, kakav je osećaj vratiti se kući?

– Bilo je neverovatno. Nisam bio kući 3 meseca. U početku je bilo izazova, jer ste u bolnici pod staklenim zvonom i zna se šta sme, a šta ne sme. Trudim se da se vratim u normalu, ali ne smem da preterujem. Kuvam sebi kafu, što mi predstavlja veliki izazov. Teško mi je da uradim neke osnovne stvari. Ali polako – proces oporavka još uvek traje.

Paul van Dyk oporavak

Koji su tvoji dalji planovi?

– Imam dosta završene muzike i planirali smo da izbacimo album ove godine. Pošto sam izgubio dosta vremena i fokus sa albuma, to se ipak neće dogoditi ove već sledeće godine najverovatnije. Krenuću na turneju – prvo EDC (koji ne mogu da dočekam), a onda i Ibica i festivali širom Evrope.

Paul van Dyk EDC 2016

Radiću dosta manje, kako bi bio siguran da svaki put kada budem negde puštao dajem 100% sebe. Poslednja stvar koju želim jeste da budem na sceni, a da imam osećaj kako to nije to – ili 100% ili ništa. Nastupaću manje, jer sam i dalje u procesu oporavka.

Da li osećaš nervozu pred povratak na scenu?

– Ne baš. Sa zdravstvenog aspekta, telo me još uvek boli. Ali sama pomisao da ću opet biti u stanju da vrtim i da ću imati publiku ispred sebe, me uzbuđuje i vozi. Ne mogu da dočekam da se to desi. Mislim da će biti veoma jakih osećanja tada, ali pozitivnih – da se vratim svim tim ljudima koji su me podržavali tokom ovog teškog perioda i da im dam ono najbolje što mogu u muzičkom smislu. Zaista se radujem tome.

Da li si slušao muziku?

– Slušao sam kada sam mogao – i to mi je zapravo pomagalo da ostanem u stvarnom svetu. Pre nekih nedelju/dve počeo sam da slušam nove stvari. To me uzbuđuje kao i ranije. Ništa se na kraju nije ni promenilo. Ja sam i dalje muzički zaluđenik kakav sam i ranije bio.