5 razloga zašto volimo French House?

402

Početkom 90ih i krajem 2000te imali smo priliku da budemo svedoci “francuskog dodira” koji je izvršio ogroman uticaj kako na svetsku muzičku scenu, tako i na našu lokalnu. Iz garaža i podruma izašli su studenti pod imenom Thomas Banglater, Manuel de Homem-Christo, Gaspard Augé, Xavier de Rosnay, Alain Quême, Benjamin Cohen, Etienne De Crécy koji su oblikovali projekte pod imenom Stardust, Daft Punk, J.U.S.T.I.C.E. Motorbass itd. Kao reinkarnacija euro dance, disco i space disco muzike stigao je French House koji je bio fuzija filternovanih semplova, masnih kick-ova i funky bass linija. Mi smo prikupili 5 razloga zbog čega volimo French House. Pa da počnemo…

1. Album “Homerwork” od Daft Punk-a

U momentu kako je izašao 1997. “Homework” je postao zaista “domaći zadatak” za mnoge producente širom sveta. Ne samo što je lansirao French House u mainstream i zaradio tonu love, već je i postavio French House na svetsku klupsku scenu. Thomas Banglater i Manuel de Homem-Christo su blago rečeno “utabali stazu” za ostale producente iz Francuske koji su dalje pokušali da naprave nešto slično.

2. Slušljivost

French House je lako ulazio ljudima u uvo. Uz to je imao jednostavnu formulu koja glasi “sample + filter / phaser + funky groove + sidechain compression + classic vocal”. Da ne bi mnogo filozofirali pogledajte dekonstrukciju pesme Stardust – Music Sounds Better With You koja je pravi French House klasik (posebno obratite pažnju na 5. i 27. minut).

3. Kvalitet semplova

Uglavnom su uzimani manje poznati ali izuzetno kvalitetni semplovi iz pesama legenradnih imena kao što su Chic, Chaka Khan, George Clinton, Bootsy Collins i mnoge druge. Šarali su od P.Funk-a, do G.Funk-a uz naravno dozu Space Disco i Disco muzike.

4. Artisti

justice-daft-punk-air-french-bands-house-music

Imena koja su predstvljala French House su zaista impozantna. Ovo je neki kraći spisak najpopularnijih artista koji su rano podržali i stvorili French House zvuk Alan Braxe, Air, Breakbot, Bob Sinclar, Cassius, Daft Punk, Dave Armstrong, DJ Falcon, DJ Sneak, Étienne de Crécy, Fred Falke, Justice, Kavinsky, Le Knight Club, Dimitri From Paris, Louis La Roche, Madeon, Martin Solveig, DJ Mehdi, Modjo, Motorbass, Sébastien Léger, SebastiAn, Raw Man, Stardust, The Supermen Lovers, Thomas Bangalter itd.

5. Zaveštanje koje su nam ostavili

French House je svakako ostavio dubok uticaj na svetsku scenu. Njima se i dan danas vraćamo kroz pesme, obrade i spotove. Skoro da nema ozbiljnog DJ-a koji nema neku ploču ili kolekciju omiljenih French House pesama. Vrlo lep opis početka te scene možete pogledati u filmu “Eden” koji je na jedan zanimljiv način opisuje kako je sve to počelo.

Mi vam predlažemo da preslušate ove artiste i ove klipove ako ste neke slučajno propustili. Za one koji hoće da čuju sve ovo u klubu mogu da posete Odyssey veče koje će ove subote biti obojeno French House zvukom!

French House Odyssey

Za više informacija o događaju kliknite ovde.

PODELI
Prethodni članakTalamasca u Maximusu – plesni raj na zemlji!
Sledeći članakEllen Allien oduvala Fire Stage!
Grotto
Grotto je prva srpska “house” internet zajednica, osnovana 2005. godine kao forum oko kog su se okupljali ljudi koji poštuju house zvuk. Sama reč “grotto” zapravo znači “pećina” (ital.) i ovde predstavlja jedan underground pokret koji je kroz klub osnovao ex-admin, Rem. Njegova vizija je bila da na jednom mestu privuče što više ljubitelja pravog house zvuka. Klub je promenjen, ali ta ideja i dalje je nastavila da živi… Iz nje se upravo rodio Grotto – ultimativni muzički web portal i forum! Naša misija je obrazovati i oplemeniti mlade ljude (ili barem one koji se tako osećaju) kroz jedno kvalitetno muzičko putovanje sa puno dobrih vibracija!