Daft Punk i ono što (verovatno) niste znali o francuskom duu

1283
Daft Punk roboti maske

Tokom dvadesetogodišnje karijere duo Daft Punk je uspeo nešto što malo ko jeste do sad – osvojili su muzičku industriju, uspeli da stvari iz privatnog života koliko-toliko sačuvaju za sebe i zadrže glavnu reč u svakom aspektu svoje karijere.

Karijeru su započeli kao techno DJ-evi, dok ih sada oslikava disco i house zvuk. Bilo kako bilo duo Daft Punk je jedna od najvažnijijh figura na sceni i mnogi i dalje pokušavaju da se drže njihovih standarda i da ih kopiraju.

01. Otac Thomasa Bangaltera je bio disco producent i mnogo im je pomogao tokom godina građenja njihove karijere. Davao im je savete u produkciji, naučio ih je kako da prave muziku u Francuskoj koja ima engleski lyrics, a namenjena je celom svetu. On je takođe igrao glavnu ulogu tokom pregovora i potpisivanja za Virgin Records.

02. Thomas Bangalter jedan od prvih producenata u Francuskoj koji je imao Apple Mac kompjuter. To mu je omogućilo veoma rano u karijeri da može putem kompjutera da pravi muziku i covere za izdanja. Iznova je čitao uputstva kako se koriste drum mašine i synthovi i tako usavršavao svoje stvaralačke veštine.

Thomas Bangalter Daft Punk drum synth

03. Duo je potrošio 4 miliona dolara kako bi napravili animirani film “Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem”. Na tom projektu, koji je trajao 3 godine, su radili sa Matsumotom, dizajnerom iz Japana, a komunicirali preko prijatelja koji je znao oba jezika, pa je to dodatno usporilo rad.

04. Rad na čuvenoj Pyramid bini su držali u tolikoj tajnosti da čak ni njihov menadžer, Pedro “Busy P” Winter, nije smeo da je vidi pre prvog nastupa 2006. na Coachelli. Dozvoljeno mu je bilo samo da čuje zvuk. Čak su zahtevali od oragnizatora Coachelle da sklone sve ljude iz bekstejdža sat vremena pre početka nastupa kako niko ne bi pokvario posetiocima doživljaj.

05. Priča se da je tokom “Alive” turneje, koja je počela 2007. godine, svaki od njih dobijao po milion dolara po nastupu. Vi onda sami izračunajte koliko su nakon 47 nastupa vredeli odvojeno, a kao duo su prijavili da vrede 70 miliona dolara.

Daft Punk Pyramid Alive 2007

06. Iste godine su pozvali francuski duo Justice da im budu support bend tokom turneje, ali su oni to odbili. Zašto jedan bend, koji je tek u nastajanju, odbio ponudu koja se ne odbija, ne znamo. Ali nagađa se da je razlog bio njihov menadžer koji je prethodno zastupao Daft Punk.

Justice band

07. Duo je dobio ime “Daft Punk” tokom recenzije pesme benda “Darlin'”u kome su ranije bili. Pokojni novinar Dave Jennings je kumovao imenu kada je njihov rad ocenio kao “daft punky trash” u Melody Maker magazinu. Tada je grupa Darlin’ pored njih dvojice imala još jednog člana – Laurent Brancowitz koji sada svira gitaru u bendu Phoenix.

Darlin band Daft Punk

08. Iako su im prva tri albuma bila solidno zapažena, tek je četvrti album “Random Access Memories” imao najveći uspeh. Četiri godine su ga pravili i sami finansirali do samog kraja. Onda se pojavio Sony i Columbia Records, a ostalo je istorija. Album je osvojio 4 Grammy nagrade, prodat je u 3.2 miliona primeraka i osvojio chartove u 30 zemalja širom sveta.

Daft Punk Pharrell Williams Random Access Memories Grammy