Video intervju: Darude priča o traci “Sandstorm”

733
Darude

Finski DJ i producent Darude je pronašao rudnik zlata sa trakom “Sandstorm“, koja je 2000. godine bila vodeći singl njegovog prvog studijskog albuma “Before The Storm” koji je dobio i platinum priznanje. Nakon 17 godina stvarno ne postoji osoba koja nije nikada čula “Sandstorm” melodiju, od samo 16 nota, negde nekad.

Darude je u intervjuu za VICE pričao o nastanku trake, svojim počecima i klabingu. Kaže da je devedesetih bio samo rejver, ali na prelomu 1996. i 1997. godine se upoznao sa produkcijom, a zahvaljuje se svim klubovima u kojima je bio na idejama koje je dobio boraveći u njima: “Svaki put kada bih izašao u neki klub ostajao bih do 03:30h, jer je to vreme kada su svi prilično razvaljeni. Zatim bih otrčao kući, palio kompjuter i pravio muziku, jer sam u klubu čuo nešto što mi se veoma svidelo.

Melodija od samo 16 nota je napravljena na Atari SD kompjuteru dve godine pre zvaničnog izdanja. Kada je Darude pokazao muzičkom producentu Jaakko Salovaara-i šta je napravio, veoma brzo je završena potpuno i izdata.