Šta se zaista desilo sa Avicii-jem?

7316

Za Avicii-ja sam slučajno čuo neke 2007, početak 2008. Tada su forumi još bili relevantni izvori muzike, a socijalne mreže još nisu bile bitne kao što ih danas znamo.

Kad kažem čuo, mislim da sam dobio mail u kom me je pitao da mu se podrži pesma. Bila je poprilično đubre, tako da je dobio “ne” od nas, a mislim posle da nikada nije ni izdata. Tada sam vodio Electrostation.net (koji danas više ne postoji) i uz Beatjunks (ex-Beatjunkies) bili smo vodeći blogovi u mini-niši koja je podržavala razne artiste. Na godišnjem nivou imali smo preko milion čitanja i radili smo sa raznim poznatim i nepoznatim artistima, a ponajviše smo gurali Laidback Luke-ov, Roger Sanchez-ov i Defected-ov radioshow.

Te stvari su se kačile redovno, na nedeljnom nivou. Svi smo pratili koje nove artiste ćemo da čujemo. Avicii je tada bio klinac koji je izbacivao sigurno na nedeljnom ili dvonedeljnom nivou bootleg, pesmu, edit, kolaboraciju. Uglavnom sam ga preskakao, jer je još bio random klinac čije ime počinje na “A”.

Zatim sećam se da je većina ljudi, sa nama sličnih blogova, tada podržala “A New Hope” pesmu koju je uradio sa svojim kolegom Philgood-om i meni se zaista svidela, pa smo je i mi podržali. Tada je electro bio izuzetno jak. Daft Punk je izbacio album “Alive” live album, a Deadmau5 samo što je postao svetska senzacija. Avicii-ju su ti likovi bili muzički uzori uz Laidback Luke-a koji mu je bio online mentor.

Stalno je visio na LL forumu i dobijao feedback-ove šta da radi, kako da promeni aranžman u traci itd. LL je to stvarno radio i njegov forum je bio izuzetno jak i živ sa stotinama aktivnih artista koji su mu slali muziku. Zatim se desio Avicii-jev prvi breakthrough. Laidback Luke je pustio njegov bootleg sa Beastie Boys-ima. Prošlo je skoro 3 godine kako ga je LL mentorisao te je ovaj dečko za vrlo kratko vreme došao do jednog od vodećih svetskih DJ-eva. Kroz čist rad.


LL ga je već uveliko 2009. uzeo pod svoje tako da ga je zvao da nastupa na njegovim žurkama i Avicii je već 2010. izašao na Top 100 DJ Mag toplistu. Poređenja radi iste godine na tu toplistu je ušla Swedish House Mafia i Paul Kalkbrenner. Listu možete da vidite na LL-ovom forumu ovde.

On je tada imao 21. godinu i stajati uz najveća imena svetske muzike je izgledalo totalno nerealno. Prva izdanja je potpisao za Vicious Records, australijski label koji je sa nama imao saradnju pa smo počeli u isto vreme i mi da ga sve češće kačimo.

Avicii je bio mašina i od te 2010. pa do 2014. on nije stao jedan dan. Na drugi nivo je odleteo 2011. kada je izdao “Levels” koji je tad već bio instrumentalni hit sa 45604056845684568 bootlega. Međutim Universal je tražio zvaničnu vokal verziju za radio i Avicii je inspiran našim Markom Milićevićem (Gramophonedzie) i njegovom “Why Don’t You” pojurio sličan vintage sample, te je uzeo vocal Ette James “Something’s Got a Hold on Me” i nalepio na svoj instrumental.

U to vreme nije bilo SoundCloud-a kakvog danas poznajete, dobar manager i par jakih DJ-eva ako vas izvrti vi odmah postajete hit senzacija. Vlogovanje tehnički nije ni postojalo, MySpace je i dalje bio aktivan.

Ono što će nekima biti nebitno, ali nama jako bitno, je da ime Avicii znači “najniži nivo pakla” u budizmu. Njemu je to prijatelj rekao i on je dosta o tome razmišljao, pa je na kraju uzeo to ime jer su druga bila zauzeta na MySpace-u. Donekle možemo reći da je nesvesno i rano sklopio pakt sa đavolom.

2012. je zaglavio 11 dana u bolnici, da bi već 2014. morali da mu izvade žučnu kesu i slepo crevo zbog akutnog pankreatitisa koji je uzrokovan prevelikom dozom alkohola. Nakon tog dešavanja njegov mentor Laidback Luke je progovorio za javnost “kako je donekle odgovoran što on i njemu slični mentori prerano gurnu klince u tu industriju”. 

avicii

Čak je i legedarni gitarista Chic grupe – Neil Rodgers 2013. rekao da je zabrinut za klinca koliko pije (a Neil je bio kao klinac na heroinu i prošao pakao sa drogama).

Da droge nisu najveće zlo govori i činjenica da je alkohol nezvanično jedan od najvećih uzročnika smrti u svetu. Razlog tome je što alkohol smanjuje aktivnost neokorteksa kada ga konzumirate, što dalje čini da čoveku osećaj za moral, savest i racionalno razmišljanje drastično opada. Zato alkohol može dalje da bude katalizator za droge i sve ostale gluposti.

Poređenja radi, ako pijete 15 do 16 alkoholnih pića nedeljno to se smatra pod “težim alkoholisanjem”. Normalna doza je 2 dcl (iliti jedna časa piva) na 7 dana. Sad zamislite koliko je Avicii pio u četiri godine, ako je tour-ovao u proseku preko 200 dana godišnje, sa po 2-3 žurke nekada na dan.

Uz to mnogi promoteri znaju da njemu menadžeri nisu davali da komunicira ništa sa ljudima u klubu. O tome je i Damir Ludvig iz Hrvatske pre par dana detaljno pisao. Čak nije mogao ni da kaže šta hoće da pije. Takva izolacija od ljudi je sigurno dodatno uticala na njega uz nespavanje, puno rada/stresa i alkohol.

avicii kafa

2016. se totalno povlači sa tour-ovanja da bi radio na albumu i počinje da investira u razne start up projekte. Jedan od njih je bila hladna kafa. Za one koji ne znaju kofein je ozbiljan diuretik i izaziva XY problema sa želudcem. Kafa, ako se pije na prazan stomak može da izazove dijabetes. Tehnički Avicii nije smeo kafu da pomiriše, a kamoli da pije.

Iz ovoga možemo samo da zaključimo da mu je menadžment sigurno korigovao ishranu i navike, ali da je samo iz jednog zla, otišao u manje zlo.

Sa 28. godina bez dva organa i ozbiljno narušenog zdravlja Avicii je preminuo u Omanu. Pitanje autopsije će sada biti sigurno “pilule za spavanje” ili tako neki random bullshit. Ali daleko da je to bio jedini uzrok. Šta god sada da kažu to je bila samo kap koja je prelila času koja je trebalo davno da se isprazni.

Avicii je morao u potpunosti da se povuče, ali nažalost nije i to ga je koštalo života.

Pisali smo već o tome zašto DJing nije za svakog, ali i pored toga vas pozivamo na “Život ili zezanje” predavanje o kom će Gramophonedzie i Tijana T govoriti upravo o svim ovim problemima i kako da ostanete zdravi i normalni bilo da radite lokalno ili globalno kao artist.

Zapamtite – zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu!

Prethodni tekstRecenzija žurke | Topljenje: Butch | Der Dritte Raum | Goya | Dee
Sledeći tekstKlub Barutana ove letnje sezone postaje bogatija za još jedan stage
Autor, osnivač, admin za Grotto portal. Zaljubljenik u kvalitetan house.