Intervju | Culoe De Song “U Srbiji mi se sviđa vajb i energija”

347
Culeo De Song
Culeo De Song

Desna ruka Black Coffee-ja i jedan od najvećih talenata južnoafričke scene – Culoe De Song nas je posetio krajem septembra u Beogradu. Njegov set nije nažalost bio ispraćen masovno od naše klupske scene, tako da je svirao za manju, ali ekipu koja gotivi njegov zvuk. Nakon sjajnog seta gde je izvrteo nove i stare pesme koje izlaze na njegovoj “De Song” etiketi popričali smo sa Culoe-om čije ime u prevodu znači “naša pesma”.

1. Ovo je tvoj prvi put ovde, znam da nije adekvatna festivalska atmosfera, ali imao si dosta dobar set i pustao si i stare i nove stvari. Šta možemo ovde očekivati od tebe u budućnosti i koji su ti prvi utisci o Srbiji?

Sviđaju mi se vajb i energija, i ima dosta dobrih devojaka koje slušaju haus muziku, imaju rekreacionu energiju tako da je uvek fino doći na mesto na kome vlada ta topla atmosfera. Danas je više bila privatna žurka ali sledeći put ćemo doći na veću lokaciju. Ovo je bio dobar način završiti leto.

2. Takođe si završio letnju turneju, tako da šta možemo da očekujemo na jesen i zimu što se tiče muzike i žurki?

Ostalo je još od turneje, u čemu je i cela zbunjujuća stvar oko turneja, nikada nije kraj, samo je početak nove sezone. Vraćam se u Južnu Afriku tako da ćemo neizmenično ići tamo i u USA. Takođe i idem u Meksiko po prvi put tako da mislim da će biti zanimljiv oktobar. Što se tiče muzike, izbacivaću tokom sledeće godine, ali izbacivaću dosta novih stvari na svom lejblu vrlo uskoro sa nekim interesantnim stvarima i trakama koje sam puštao tokom leta i baš se radujem tome.

3. Šta nam možeš reći o tvom uspehu u klabing sceni, kada si sa 19 počeo da radiš sa Black Coffee i ostalim izvođačima? Kako te je Black Coffee primetio?

Pre toga sam počeo da puštam sa svojih 16 ili 17 godina po underground klubovima u Južnoj Africi. Znao sam prijatelje koji su znali njega (Black Coffee-a) dok je radio, na svom drugom studijskom albumu, ako se ne varam. Moj prijatelj mu je poslao neke moje trake i tako smo se i upoznali. Ali što se tiče mojih prvih nastupa, to su bili mračni setovi dok sam se još probijao. Pokušavao sam da unapredim veštine tako da sam puštao u downtown klubovima što je i doprinelo mojoj produkciji, ojačalo je jer sam puštao više muzike, slušao sam zvukove i uživo video reakciju ljudi (publike) i to je taj pravi vajb: uradiš i naučiš. I tako sam upao.

4. Da li misliš da je trenutni afro-haouse mainstream i toliko popularan u svetu i da je to većinom zbog vas i da li misliš da je to dobra ili loša stvar?

Culoe De Song u Beogradu sa ekipom (photo Marko Edge)

Muzika poreklom iz Afrike je oduvek bila centar muzike širom sveta, tako da ovo za mene nije nova stvar jer je uvek bila oko mene. To je dobar prostor koji se uvek sve više ceni kao i što smo videli to sa džezom, hip-hopom i popom tako da je afrička muzika uvek bila tu. Fino je to što smo se probili malo više na elektronsku scenu i to što dobija ljubav od nas tako da mi je to prelepo i ne vidim ništa loše u tome.

5. Za kraj ću ti postaviti još jedno pitanje tj. dva u jednom. Sa kojim artistom bi voleo da sarađuješ a da nije iz sveta elektronske muzike i zbog čega? I reci nam još jednog mladog artista na kojeg bi trebalo da obratimo pažnju, možda na tvom lejblu?

Da, postoji dečko koji je na mom lejblu, zove se Mr. Joe koji ima unikatne i interesantne stvari. Trebalo bi čekirati njegovu traku koju je radio na mom lejblu, zove se “Lost in my dub“ i ona je verovatno jedna od mojih omiljenih traka godine. Takođe i lik iz Južne Afrike koji je pod imenom Lemon & Herb u čijoj muzici i energiji takođe dosta uživam, tako da ima dosta inspirativnih stvari poreklom iz Južne Afrike, dosta momaka kao što su Kususa. Ima dosta artista na koje se ugledam i u kojima uživam na dosta različitih načina, tako da je na tvoje pitanje vrlo teško dati odgovor sada.

6. Ali koga bi izdvojio da bi bio pravi za sledeću godinu?

Videćemo, moraću se vratiti u studio i videti kakva je atmosfera. Ali većina pesama sada su solo projekti tako da se radujem svom porastu kao artist i ne žurim sa saradnjom sa nekim u vanrednom smislu jer trenutno radim na sopstvenoj umetnosti.

Hvala ti što si puštao za nas večeras, nadam se da ćemo se videti sledeći put na većem prostoru.

Hvala, vidimo se uskoro.

Prevod – Tamara Dimitrijević