Black Coffee, HiddenBg i FAM gradski kolektivi i Ellen Allien nastupiće tokom produženog vikenda u Barutani

212
Black Coffee Barutana

Predstojeći vikend u urbanom letnjem klubu Barutana počinje dan ranije, a tokom te tri večeri posetioce očekuje najfiniji house zvuk, moderni trep i hip hop, kao i berlinski techno.

U četvrtak, 23. maja nastupiće kralj house zvuka, Black Coffee, kreativni genije i jedan od apsolutnih fenomena savremene elektronske scene. Beogradskoj publici predstaviće svoj karakterističan zvuk koji sadrži neisiljenu afričku esenciju savršeno se uklapajući sa tradicionalnim house vajbom, kroz jedan od svojih gotovo spiritualnih setova. Te večeri za DJ pultom će mu se pridružiti uspešni producentski projekat IDQ iza kojeg stoje Igor Puljić aka DJ Pookie, Alex Milićević i Dragan Ražić, miljenik domaće publike i jedan od najaktivnijih DJ-eva Marko Milosavljević, kao i i mladi DJ i producent Coeus.

Dan kasnije, u petak, 24. maja, posetioce Barutane očekuje velika HiddenBg x FAM žurka, kada će nastupiti FAM DJ-evi: XoXo, Enzzy i Smeng uz specijalne goste, dok će HiddenBg kolektiv predstaviti: Sumatran, Vojkan Bećir, Mikail The Great i Memet. Te večeri, na dve bine, smenjivaće se klupska elektronska muzika, kao i selekcija najaktuelnijih svetskih trep hitova prošarana modernom domaćom hip hop produkcijom.

Subota, 25. maj rezervisan je za nemački techno zvuk, kada će u okviru turneje “Alientronic Album Tour”, nastupiti heroina berlinske elektronske scene, Ellen Allien, vokalista, producent, DJ i vlasnica izdavačke kuće. Domaću podršku pružiće joj beogradski producenti i DJ-evi Mihajlo i Alexandar Ivković.

Black Coffee je jedan od najtraženijih izvođača, a njegova turneja se sastoji od preko 250 nastupa godišnje, od kojih su najbitniji povratak na festival Coachella, Tomorrowland, rezidentura u klubu Wynn u Las Vegasu, njegove večeri na Ibici, kao i nastupi na festivalima i klubovima na četiri kontinenta. Posebno je ponosan što je bio organizator i domaćin žurke “Black Coffee Block Party” na kojoj je 30 hiljada ljudi igralo na ulicama Johanesburga i Durbana. Pripada grupi retkih izvođača koji iskreno razumeju preciznu funkciju muzičkog disk džokeja, on jednostavno ne meša pesme, on ih ponovo interpretira, prilagođava i usklađuje u muzičke setove na svoj veoma specifičan način. U njegovim najčešće dugim miksevima nezaobilazno se čuju remiksi vanvremenskih pesama poput “Purple Rain”, “Ain’t No Sunshine When She’s Gone”, kojima on na neki način udiše potpuno novi život i implementira ih u svet elektronske muzike. Svoj muzički stil opisuje kao deep house protkan prefinjenim perkusijama sa uvek prisutnim melodijama i vokalima. Poznat je po hitovima kao što su “Superman”, “Turn Me On” i “Crazy”.

Black Coffee
Photo: Press

Black Coffee je tokom godina osvojio brojne nagrade. U želji da pomogne mladima, zajedno sa SAE institutom u Južnoj Africi pokrenuo je program “Black Coffee Foundation Scholarship”, kako bi pomogao studentima produkcije zvuka koji nisu u mogućnosti da finansiraju svoje školovanje.

Ellen Allien sa nepunih 20 godina odlazi u London, gde otkriva elektronski zvuk. Početkom 90-ih godina, vraća se u rodni grad i pridružuje se stvaranju techno scene Berlina, kao rezident u kultnim klubovima Tresor, Bunker i E-Werk. Neko vreme je na radiju Kiss FM vodila emisiju “Braincandy”, a vodila je i istoimenu izdavačku kuću, da bi 99-te godine osnovala čuveni imprint “BPitch Control”, koja je jedna od najvažnijih etiketa u istoriji techno-a i proslavila je brojna imena kao što su Paul Kalkbrenner, Modeselektor, Apparat i Ben Klock.

Ellen Alien
Photo: Sven Marquart

Kao osoba koja trendove ne prepoznaje već ih kreira, Ellen Alien je tokom poslednje dve ipo decenije pomogla u oblikovanju globalne scene kakvu poznajemo. Ova inovativna veteranka i dan danas probija granice žanra oštrim i zavodljivim pristupom zvuku. Njena muzika bi se mogla okarakterisati kao kombinacija moćnog, mehaničkog i plesnog techno zvuka, začinjenog sa elektro i IDM elementima. Početkom ove godine Ellen Allien pokrenula je novi lejbl “UFO Inc”, dok će par dana pre dolaska u Beograd objaviti svoj osmi solo album koji nosi naziv “Allientronic”. Album je snimljen krajem 2018. godine u Berlinu, i nastavlja njen izvanredni tempo produkcije, prateći album “Nost” iz 2017. godine. Na albumu se prepliću razni žanrovi, od techno-a, preko electro-a, pa sve do ambijentalnog zvuka, a prvi singl koji najavljuje novi materijal je “Stimulation”.

Ograničen broj regularnih i VIP ulaznica nalazi se u prodaji putem Gigs Tix i Ticketvision prodajnih mreža.

Featured Photo: JSimonovic