Johannes Brecht – Danas nije lako izdati muziku koja nije pravljena samo za dancefloor

567
Johannes Brecht intervju

Johannes Brecht je ceo život proveo u muzici. Prvo je svirao klavir, a onda i kontrabas dok ga u svet elektronske muzike nije uveo Henrik Schwarz.

Nastupa isključivo Live, dok mu je produkcija posebna, što je prepoznao Solomun i doveo ga u “Diynamic” porodicu.

Johannes Brecht će nastupiti uživo na ovogodišnjoj EXIT Dance Areni, i dok iščekujemo njegov nastup pročitajte kratak predfestivalski intervju koji smo uspeli da uradimo sa ovim umetnikom.

EXIT Dance Arena 2019 Line Up

01. Ti si jedan od producenata koji ne izdaje mnogo muzike, ali kada nešto izdaš to je uvek drugačije i posebno. Verujemo da poseduješ mnogo numera koje još uvek nisu izdate. Kako odlučuješ šta ćeš od muzike izdati a šta ne?

Da, za mene je veoma važno da se ne utopim u moru istih klupskih zvukova. Pokušavam da pravim drugačiju muziku, sa posebnim zvukom i pričom. Dakle, za to je potrebno vreme. Danas nije lako izdati muziku koja nije pravljena samo za dancefloor.

Ove godine izdajem novi EP sa tri numere koje mi se stvarno sviđaju, a zahvaljujući Michael Mayeru imamo i label koji će ga izdati.

02. Dolaziš iz sveta klasične muzike. Kako si odlučio da praviš elektronsku muziku?

Oduvek sam bio fasciniran sintesajzerima i elektronskim zvukovima. Počeo sam da sviram klavir rano, a kasnije i kontrabas, oba akustička instrumenta i samim tim ograničena u nekim aspektima. Kada sam dobio svoj prvi sintisajzer (imao sam oko 12 godina) novi horizonti su se otvorili. I kasnije, tokom muzičkih studija uvek sam pokušavao da povežem elektronski svet sa džezom i svirao sam u nekoliko crossover projekata.

Konačno, Henrik Schwarz me je uveo u svet elektronske muzike. Već duže vreme radim na raznim projektima sa njim i on je objavio moj prvi EP na svojoj “Sunday Music” etiketi.

03. Nastupićeš Live na Dance Areni ovogodišnjeg EXIT festivala. Kako se pripremaš za Live setove i na koje probleme možeš da naiđeš?

Live nastupe jedino i radim, tako da mi je to sve prirodno. Pokušavam da se što manje pripremam, jer jedino tako sve dolazi spontano. Jedino temeljno pripremanje je, naravno, podešavanje zvuka, jer on mora biti savršen. Ovo je zapravo i najveći izazov, jer sviram isključivo svoju muziku i ništa od toga nije masterizovano, tako da moram da masterizujem u toku nastupa.

Johannes Brecht

04. Koji savet ti je tokom karijere najviše pomogao?

Uh, ovo je teško pitanje. Sve se tako brzo menja. Na primer, saveti mojih profesora sa fakulteta danas više nisu relevantni. Nedavno sam dobio dobar savet od Mladena (Solomuna), kada mi je rekao da moram da se više povežem sa sobom tokom produkcije, čak i da budem ekstreman ako je potrebno.

05. Ako bi mogao da odabereš samo jedan instrument za produkciju, koji bi to bio i zašto?

To je lako – MacBook Pro. U današnje vreme skoro sve možeš uraditi na kompjuteru.

06. Koje je tvoje mišljenje o trendovima u elektronskoj muzici kao što se na primer dešava sa EDM-om ili Techno-m poslednjih godina?

Sve se menja, uvek. Da li je promena na dobro ili loše, o tome možemo suditi tek kasnije u retrospektivi. U principu ja sam uvek za promene, stagniranje bi bilo loše.

07. Reci nam za kraj sa kime bi sarađivao u budućnosti i zašto?

Za mene su saradnje uvek veoma inspirativne. Sjajno je slušati ideje i gledati na delu druge umetnike. Zapravo, mislim da je sjajno sarađivati sa umetnicima iz različitih sfera. Često razmišljam o Nils Frahmnu. Pre neki dan sam ga prvi put sreo i razgovor sa njim je bio veoma inspirativan, tako da bi saradnja sa njim bila veoma zanimljiva.

Hvala ti na izdvojenom vremenu, vidimo se na EXIT Dance Areni.

Hvala vama!

Johannes Brecht @Official Site @SoundCloud @Instagram