Mount Kimbie i Eddie Evil Richards ovog vikenda u Barutani

172

Poslednjeg vikenda juna meseca u beogradski letnji klub Barutanu, stižu gosti iz Londona i Njujorka. U petak 28. juna, u prelepom abijentu Kalemegdanske tvrđave, u okviru HiddenBg x Blender specijala, nastupiće pioniri post-dabstepa, Mount Kimbie, sastav koji je drastično promenio elektronsku muziku i direktno je odgovoran za novi talas dabstepa krajem dvehiljaditih, koji je posle toga doživeo i prodor u pop kulturu. Domaću podršku ovom uticajnom dvojcu iz Londona pružiće Feloneezy i ekipa HiddenBg DJ-eva.

Naredno veče, subota 29. jun, posvećena je tech house zvuku i popularnom party serijalu Happy People Serious Fun, u okviru kojeg će nastupiti specijalni gost – pionir britanske house scene i po mnogima, kum tech house zvuka, Eddie Evil Richards. Te večeri pridružiće mu se i Adam Collins, producent i DJ iz Njujorka, kao i predstavnici jedne od pionirskih domaćih DJ organizacija Happy People: Lale, Petar Cvetković i Marko Vuković u specijalnom trostrukom back2back setu i Lukavi.

Mount Kimbie

Mount Kimbie su muzičari čiji dolazak u Beograd čeka čitava jedna generacija. Na sceni su se pojavili 2008. godine, u toku ekspanzije dubstepa. Od anonimnih muzičara do trendsetera tog muzičkog žanra, Mount Kimbie, probili su se u svega pola godine. Njihovi prvi EP-jevi “Maybes” (2009) i “Sketch on Glass” (2009) sa žestokim gitarskim riffom i fragmentiranim vokalima promenili su tadašnja pravila dabstepa, i izdvojili se od svega što se u tom trenutku nudilo u muzičkom svetu, dok su sa prvim albumom “Crooks & Lovers” (2010) dospeli među sam vrh elektronske muzike i ustoličili se kao pioniri novog pravca. Usledili su albumi “Cold Spring Fault Less Youth” (2013) i “Love What Survives” (2017), kao i serija uspešnih saradnji sa The xx, James Blake-om, King Krule-om, Micachu-om, i remiksi za The xx, Foals, The Big Pink, Kelis i Andreya Triana-u. Njihov poslednji album “Love What Survives” uvršten je među najbolja izdanja 2017. godine, a sa njega se posebno izdvojila pesma “Blue Train Lines”, za koju je vokale uradio King Krule.

Mount Kimbie HiddenBG Blender Barutana
Photo: Barutana Press

Mount Kimbie odigrali su značajnu ulogu u kreiranju nove forme u elektronskoj muzici. Njihov uticaj proteže se daleko izvan tog pravca, poznati su po unikatnom mešanju žanrova, a u specijalnom di-džej setu demonstriraće bogatstvo njihovog jedinstvenog zvuka, koji nudi brz pogled u različite muzičke uticaje i avangardni ukus ovog sastava, kroz raznovrsne forme elektronske muzike, konstantno eksperimentišući sa atmosferičnim klupskim numerama.

Happy People Serious Fun Eddie Evil Richards Adam Collins Barutana

Eddie Evil Richards važi za začetnika londonske elektronske scene, zajedno sa Terry Francis-om, budući da su zajedno radili u muzičkoj prodavnici “Swag records”. Eddie je u to vreme postao ključna figura novog muzičkog pravca i kulturnog pokreta koji je eksplodirao širom sveta. Koliko je značajna figura na britanskoj, a potom i na svetskoj house i tech house sceni najbolje govori činjenica da je od sredine 80-ih pa do danas uključen u svaku knjigu, dokumentarac ili film o elektronskoj muzici, klabingu i rejvovima. Svoju DJ karijeru započeo je početkom 80-ih godina kada je sa prijateljem nastupao po lokalnim pabovima. Ubrzo je postao rezident kluba Cameden Palace u Londonu, koji je u to vreme bio najsavremeniji britanski klub urađen po ugledu na Njujorški Studio 54. Već od 1988. godine Eddie Evil Richards je nastupao u Heaven klubu u Londonu i u čuvenoj Haciendi u Mančesteru, a takođe je bio rezident legendarnih Clink Street žurki i hedlajner legendarnih UK zabava pod nazivom Sunrise. Kada se upustio u produciranje muzike, njegov klasik “Acidman” iz 1988. godine, dospeo je na UK Top 20. Usledili su jednako uspešni remiksi za Ralphi Rosario, Orbital i The Shamen. Eddie je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom besprekornom miksu deep bass techno-a sa soulful house-om, i to je format koji je negovao tokom čitave karijere, te je s pravom nazvan pionirom tech-house-a.