Septembar u Barutani uz CamelPhat, Henry Saiz-a i Fatimu Hajji

199
CamelPhat

U kultni prostor na Kalemegdanu, ovog septembra, sa svetskih festivala i popularnih klubova, stižu nam zvezde house, progressive, techno i trance scene.

Španska techno umetnica afričkog porekla Fatima Hajji nastupiće u petak 6. septembra u Barutani. Ove godine Fatima slavi 20 godina svog prisustva na muzičkoj sceni, pa tom prilikom za beogradske klabere planira specijalan party kako bi proslavila ovaj jubilej.

Fatima Hajji
Fatima Hajji

Tokom svoje duge karijere oblikovala je razne podžanrove techno muzike. Njen zvuk je snažni hard techno, u kome se protežu hipnotišuće arapske melodije, kao i elementi afričke muzike, salse i dobar groove. Pored DJ-inga, ona se bavi i produkcijom, vlasnica je i tri izdavačke kuće “Standbite Music”, “Taikatta” i “Silver M”. Takođe, vodi i svetski slušanu radijsku emisiju “Standbite Music”, dok žurke svoje etikete “Silver M” održava na Ibizi, u Amsterdamu i Barseloni. Te večeri, podršku će joj pružiti muška techno ekipa: Bojan Vukmirović iz Concrete DJz, Paragon, Timmy Mendeljejev, i CWTCH.

Dan kasnije, subota 7. septembar, rezervisana je za ljubitelje trance zvuka i Bizzare Contact, nezaobilazno ime ovog žanra. Bizzare Contact je dvojac koji čine Didy i Gady Ezra. Njihove pesme su izdate za kompilacije širom sveta, a deo su lajnapa festivala kao što su: Boom, Glastonbury, Ozora, Noisily. Sa njima će nastupiti domaći izvođači svetskog renomea Flegma i Zyce, sa svojim progressive-tech-trance projektom Ectima, a podršku prožaju Aquapipe, Sivi i Albert.

Aktuelni svetski house dvojac CamelPhat, prepoznatljivi po ultimativnom hitu “Cola” koji je osvojio plesne podijume širom sveta i radijske stanice, dolaze po prvi put u Beograd u petak 20. septembra. Njihova najpoznatija numera “Cola”, koju su izdali sa Elderbrook-om 2017. godine za izdavačku kuću “Defected Records”, bila je broj jedan na Bilbordovoj listi Dance Club Songs, a takođe je nominovana za čuveni Gremi u kategoriji najbolje dance izdanje 2018. godine.

Ove godine objavili su numeru “Be Someone”, a njihovu prošlogodišnju hit traku “Breathe” remiksovao je čuveni Eric Prydz. Njihove pesme se mogu čuti svuda, od velikih izdavačkih kuća do najuglednijih underground lejblova, CamelPhatova raznovrsnost i bezvremene house numere imaju svoje mesto na velikoj internacionalnoj sceni. Prošle godine, ovaj duo osvojio je DJ Awards, u kategoriji najbolji house DJ, potpisali su ugovor za izdavačku kuću “RCA Records” i najavili debi album, na kojem trenutno rade.

Šesto izdanjeBlender All Starsžurke, zakazano je za subotu 21. septembar, kada će nastupiti Kid Kimi koji je prepoznatljiv po svojim setovima u kojima eksperimentiše sa najrazličitijim žanrovima elektronske muzike, DJ dvojac Timmy Mendeljejev b2b CWTCH, predvodnici “Oscillate” muzičkog koncepta i DE:MO ekipa čiji setovi odlikuju melodičnim techno notama.

Španski DJ, producent i umetnik poznat po live nastupima, Henry Saiz nastupiće ispod bedema Kalemegdanske tvrđave u petak 27. septembra, u okviru vikenda zatvaranja. Domaća publika imala je prilike da se upozna sa Saiz-ovom produkcijom kroz dva neverovatna nastupa sa bendom, koje je imao tokom prethodne dve godine u Beogradu. Kao jedan od najtalentovanijih na elektronskoj muzičkoj sceni, Henry Saiz napravio je jedinstven put u svojoj muzičkoj karijeri dugoj preko jedne decenije, izdvojivši se specifičnim zvukom u kojem kombinuje uticaje klupske muzike i širokog spektra muzičkih stilova kao što su pop 80ih i progressive rock.

Henry Saiz

Njegova izdavačka kuća “Naturasonoris” osvojila je priznanje za najbolji lejbl 2011. od strane Deejay Magazine-a. Henry-jev fantastični remiks trake “Lamur” od Guy J-a bio je prvi essential new tune u Pete Tong-ovoj emisiji na BBC Radio 1. Iste godine, Saiz je pozvan da uradi miks za prestižni Balance. To je bio proces pri kom je koristio ploče, kasete, trake sa kolutom i preko 100 snimaka koje je napravio kao dečak. Ovaj miks je postavio nove repere kvaliteta, dok mnogi i dalje smatraju da je baš taj miks najbolji koji je Balance objavio.

Prošle godine objavio je audio-vizuelni projekat u okviru kojeg je snimio 10 pesama na 10 različitih i neobičnih lokacija širom sveta, zajedno sa bendom. Neke od avantura na tom putovanju su bile snimanje zvuka sintisajzera unutar piramida u Egiptu, komponovanje teme tokom šetnje nacionalnim parkom u kome raste neobično Džošua drvo, pravljenje pesme u Tokiju uz pomoć virtuelnih pevača, sviranje bubnjeva u vulkanskim pećinama na ostrvu Lanzarote i tehno džem sešn sa pripadnicima Masai plemena.

Regularne i VIP ulaznice su u prodaji putem nove onlajn platforme Cooltix, kao i širom Ticketvision i Gigs Tix prodajnih mreža.

Photos: Barutana Press