Muzičari zahtevaju od Spotify platforme veću zaradu

70
Spotify Mobile

Online peticija koju je pokrenuo muzičar Evan Greer poziva streaming platformu Spotify da poveća honorar vlasnicima prava zbog uticaja pandemije na muzičku industriju.

Glavni prihodi umetnika, izvođača, muzičara i DJ-eva ozbiljno su pogođeni nakon vladinih uputstava o socijalnoj distanci, pri čemu su koncerti i događaji otkazani.

The Guardiana je danas preneo Spotify izjavu: “Nema sumnje da je ovo izazovno vreme za našu muzičku zajednicu i radimo na tome da im pomognemo kroz MusiCares fond.”

Greerova kampanja postavlja tri zahteva koja će se verovatno pokazati popularnima kod muzičara, izvođača i nosilaca prava:

  • Utrostručite plaćeni iznos po streamu.
  • Neka ova promena bude trajna.
  • Donirajte 500.000 dolara fondu COVID 19 Sweet Relief, koji je osnovan za podršku umetnicima pogođenim bolestima, invaliditetom ili problemima vezanim za starost.

Pročitajte i “Koliko zaista možete zaraditi od Spotify platforme?

Iako Spotify nikada nije zvanično obelodanio koliko plaća umetnicima po streamu, ali procenjuje se da je to oko 0,00318 dolara. Greerova kampanja pokrenuta je onog dana kada Bandcamp odustaje od naknade u trajanju od 24 sata u želji da povećaju prihode izvođača, što je potez koji se široko hvali širom industrije.