Roni Size i LTJ Bukem – legende Drum ‘n’ Bassa prvi put zajedno u Barutani ovog petka

Roni Size LTJ Bukem Barutana 2022

Apsolutne legende Drum ‘n’ Bassa Roni Size i LTJ Bukem imaće svoj prvi zajednički nastup u Barutani, ovog petka, uz pratnju Dynamite MC-ja, jednog od najvećih imena sa svetske scene. Njima će se pridružiti i ozbiljna domaća postava u sastavu: Rahmanee, Side 1, Bitz i Edge MC.

Iako veza ovih internacionalnih pionira Drum ‘n’ Bassa i kultnog prostora Barutana datira još od 2000. godine i prvih beogradskih gostovanja, lokalna publika će imati prilike da ih po prvi put čuje zajedno na kalemegdanskoj pozornici u ovom specijalnom izdanju.

Bristolski producent i DJ Roni Size jedno je od najrespektabilnijih imena britanske Drum ‘n’ Bass i jungle scene. Popularnost je stekao krajem 90-ih godina prošlog veka, kao vođa Drum ‘n’ Bass kolektiva Roni Size & Reprazent, a doprineo je i uvođenju instrumenata na Drum ‘n’ Bass koncertima, stvarajući eklektični zvuk elektronskih i živih bubnjeva i basa. Jedan je od retkih andergraund izvođača koji je osvojio muzičku nagradu Mercury 1997, za album godine „New Forms„.

Roni Size je ceo svoj život posvetio izgradnji nečeg novog, od žurki u omladinskim klubovima u Bristolu, preko fantastičnih rejvova i začetaka jungle-a i Drum ‘n’ Bassa, do transformacije andergraund elektronske muzike u živu svirku sa bendom. Sarađivao je mnogobrojnim artistima, od Rage Against the Machine, Method Mana, do Everything But the Girl i Rag’n’Bone Manom.

Roni Size

Roni Size je 2018. godinu proveo na turneji u čast 20 godina postojanja albuma „New Forms“, sa svojim revolucionarnim novim audio-vizuelnim Live performansom, kombinujući žive instrumente i hardver za najsavremeniju produkciju i mapiranje projekcija 3D efekata, a usledilo je i dopunjeno reizdanje kultnog albuma.

Čuveni LTJ Bukem je pre nego što se posvetio DJ-ingu i produkciji pokušao da se pronađe u muzici kao klasični pijanista i član jazz funk benda. DJ poziv doneo mu je slavu ranih 90-ih, dok je ambijentalni Drum ‘n’ Bass sa jazz primesama koji je LTJ Bukem forsirao u svojim setovima i produkciji, ubrzo je postao žanr za sebe, dobivši naziv „inteligenti“ Drum ‘n’ Bass, dok njegov album „Logical Progression“ označava začetak ovog stila. Kao jedan od inovatora posebnog žanra, kombinujući polomljene bitove, bass linije i jazz instrumentale instrumentacije, on razvija progresivan zvuk i pruža mekšu alternativu brzim i mračnim ritmovima i atmosferama karakterističnim za ovaj žanr.

Bukemove izdavačke kuće „Good Looking“ i „Looking Good Records“ fokusirane su na ovaj zvuk, a neki od umetnika koji su objavjlivali za ovu etiketu jesu i Blame, Seba, Big Bud, Blu Mar Ten, DJ Dream (Aslan Davis), Future Engineers, Tayla, Aquarius (Photek), Peshay, Source Direct i Artemis.

Do kraja juna na programu Barutane su koncert jednog od najperspektivnijih izvođača savremene regionalne trap scene z++, gostovanje predstavnika pariske andergraund scene – Traumera, setovi londonskog techno i house producenta i DJ-a Mella Dee-ja i austrijskog house i disco muzičara – Demuje, koncert popularnog regionalnog repera Vojka V, kao i Let’s Mix It festival u okviru kojeg će nastupiti legendarni producent i DJ Funk D’Void i novo lice techno industrije DESNA.

Početak jula rezervisan je za Easy Tiger Party čiji je domaćin Marko Nastić, a specijalni gost Dyed Soundorom, kao i za Live nastup berlinskog producenta Bena Böhmera. Do kraja sezone, Barutana će ugostiti veterana elektronske scene Nicka Warrena, kao i techno izvođače sa Drumcode etikete – Barta Skilsa i Raxona.

Veoma ograničen kontingent ulaznica za nastup Roni Size i LTJ Bukem je u prodaji putem Cooltix onlajn platforme i Gigs Tix i Ticket Vision prodajnih mreža, po ceni od 1190 dinara.

Prethodni tekstHoney Dijon: Suverena House vladarka
Sledeći tekstTuneCore: zadržite 100% prihoda od prodaje muzike!