GROTTO INTERVIEW: Marko Milosavljević

1787
Marko Milosavljević intervju

14. februara na Extatic French Techno Party nam dolazi Marko Milosavljević. Čovek koji je svoj put izgradio na odličnoj selekciji house i techno muzike je odlučio da malo popriča sa Grotto ekipom povodom predstojeće žurke u Magacin Depo-u.

 

^1. Ćao Marko! Hvala što si odvojio vreme da ukratko popričaš sa nama! Reci nam kako je sve za tebe ovo počelo? Kada je Marko Milosavljević odlučio da će se baviti ovim poslom?
Konkretno, ubrzo nakon što sam krenuo u osnovnu, upisao sam i muzičku školu – odsek klavira. U tom periodu sećam se da sam prvi put čuo elektroniku kod starijeg drugara, koji je tada pravio muziku na Amiga 500 računaru. Ubrzo sam nalazio, prvo kasete od lokalnih DJ-eva, pa cd-ove, zatim otišao na prvi lokalni party sredinom 90tih, nakon toga počeo da kupujem i prve ploče.

^2 Sarađivao si sa mnogim izvođačima iz regiona od kojih su kod nas najpoznatiji Marko Nastić i Dejan Milićević. Kako si došao do toga da npr. vrtiš sa njima?
Radio sam na žurci u Vrnjačkoj Banji, mislim da je bila 2003. god. Sećam se da je bila odlična žurka, pa je usledio poziv za party u Bašti Sava Centra, gostovanje Marca Carole. Nakon toga, Marko i Deki su me pozvali da radim rezidenturu sa njima u klubu „Bassment“, takodje i da se pridružim organizaciji „Teshka Mashineria“.

^3 Pošto vrtiš na svim mogućim DJ platformama – reci nam nam kakve su prednosti vinila, a kakve su prednosti digitalne muzike?
Prednost vinila je definitivno u selekciji muzike. Prvo, mnogo muzike, pogotovo Underground izdanja izlazi kao „Vinyl Only“, dakle može se naći samo na vinyl-u. Neka od tih izdanja se i pojave digitalno, ali obično posle 3,6 ili 12 meseci. Drugo, mnogo je teže izdati muziku na vinyl-u, samim tim je selekcija izdavačke kuće mnogo bolja, što se na kraju izražava u kvalitetu samih izdanja. Danas ima veoma veliki broj digitalnih etiketa, skoro svako može da otvori svoj label i postavi izdanje, ali to se na kraju ćesto više odrazi na kvantitet, a ne na kvalitet … Naravno da i medju digitalnim izdanjima ima sjajne muzike, ali je tu istu sve teže naći u moru sintetike koja se izdaje … Problem vinyl-a su uslovi za rad. Dešavalo mi se da ponesem tri kofera ploča na gig, i ispostavi se da uslovi budu toliko loši, bukvalno nemogući za rad, što zna da bude baš frustrirajuće, često u datim okolnostima ne možeš ni rešiti taj problem, pa sva ta selekcija i sva muzika koju si spripremao „pada u vodu“ … dok kod CD-ova, USB-a ili računara obično sve radi. Takodje za DJ-eve koji vrte veoma raznovrsnu muziku, mogućnost da u svakom momentu imaš trake koje u tom momentu želiš je na strani digitalne kolekcije. Naravno, što se tiče samog osećaja kod miksovanja, vinyl je apsolutni pobednik 🙂

^4 Šta je najbitnije danas za DJ kako bi uspeo? Reci nam par saveta koji mogu da pomognu mladim DJ-evima i producentima.
Muzička produkcija je danas sigurno najvažniji deo svakog artista, bilo DJ-a ili nekoga ko nastupa Live. Postoje i oni koji su uspeli i bez iste, ali pričamo o veoma veoma malom broju ljudi, pogotovu u zadnje vreme. Mislim da treba biti više fokusiran na izdanja na kvalitetnim izdavačkim etiketama, što naravno nije lako, ali treba imati i strpljenja. Takodje bitno je biti jedinstven u svemu ovome i znati konkretno šta želiš. Što se tiče samog nastupa, pored muzike, podrazumeva se da artist nosi sa sobom odredjenu harizmu i da uživa u tome što radi, jer se ta ista energija prenosi dalje … takodje, što se tiče biznis strane, nekada je bitno biti i na pravom mestu i u pravo vreme …

^5 Tvojih top5 trenutno pesama su…

Top izdanja trenutno bez naročitog redosleda:

The Persuader – Pressure Relief

Keith Worthy – The Price Of Nonconformance

Ike Release – Noir

Zenker Brothers – Immersion

Fanon Flowers – Trackmodes

French Kiss Featured^6 Šta možemo da očekujemo 14. februara na Extatic French Techno Party gde ćeš nastupati sa artistima kao što su Speedy, Phill & Dansmore, Vid Marjanović, Calavera & Manya?
Mogu da obećam odličan provod, pozitivnu energiju i „proper“ Techno! 😉

Hvala ti još jednom Marko i vidimo se u Depo-u!
Hvala Vama, Pozz ! 🙂

Marko Milosavljević 14. februara @French Kiss Extatic Techno žurci u Magacin Depou

Intervju vodio: Vladimir Trifunović

Prethodni tekstGrotto Video Intervju: Danijel Čehranov
Sledeći tekstGROTTO INTERVIEW: Tijana T
Autor, osnivač, admin za Grotto portal. Zaljubljenik u kvalitetan house.